"Нема веће издаје од задужења"

Одлуке Владе РС о новим задужењима за ауто-пут Бањалука-Добој и реструктурирање "Жељезница", које ће се наћи на сутрашњој сједници Народне скупштине Републике Српске, апсолутно нису оправдане. Узимање новог новца служи за покривање лоповлука и пропуста током дугогодишње владавине СНСД-а, каже у разговору за "Вијести" посланик СДС-а Миладин Станић.

Република Српска 11.02.2018 | 20:50
"Нема веће издаје од задужења"
-У понедјељак ће се пред народним посланицима наћи одлуке Владе РС о новим задужењима и гаранцијама којима ће се РС потенцијално задужити за додатних готово милијарду марака. Ријеч је, прије свега, о одлукама о задужењу за градњу ауто-пута Бањалука-Добој и реструктурирању "Жељезница". Према Вашем мишљењу, јесу ли ова задужења оправдана?

СТАНИЋ: Нова задужења апсолутно нису оправдана. Нема веће издаје свог народа од задужења будућих генерација. Додатно финансирање ауто-пута Бањалука - Добој за око 100 милиона КМ превелик је проценат на ту дужину пута, односно на укупну инвестицију. Посебно забрињавајуће је образложење које је дошло пред народне посланике а у којем се помињу више силе, невријеме, полаве и слично, а које нису имале везе са трасом пута Бањалука - Добој. Образложења задужења су несувисла, безобразно скраћена и неодређена.

Када је у питању задужење за "Жељезнице", чак су и прикрили одређене износе који су одобрени на Савјету министара БиХ. Ми смо дошли до одређених података и информација да се једна ставка из обавеза према "Жељезницама" односи на консалтинг и износи 20 милиона КМ. Такође, 24 милиона КМ је дуга радницима за топли оброк, што је недопустиво у јавном предузећу. Власт након толико година признаје да у "Жељезницама" има око 1.000 радника вишка. Одговорно тврдим да ни ово неће ријешити питање ефикасног функционисања "Жељезница".

- Чему онда ново задуживање ако горући проблеми не могу бити ријешени, како тврдите?

СТАНИЋ: Узимање новог новца служи за покривање лоповлука и пропуста током дугогодишње владавине СНСД-а. Рецимо, у образложењу су навели да тиме желе покрити дуг који је настао између 2011. и 2017. године. Суштина је да се на рационализацији вишка радника комплетно ово задужење могло избјећи.

- Предсједник Уједињене Српске и потпредсједник НСРС Ненад Стевандић каже да "када би Савез за промене остао још четири године у Сарајеву, у Републици Српској би се водио међусрпски рат". На чему могу бити утемељене овако озбиљне квалификације?

СТАНИЋ: Вјерујем да то говори на неким личним искуствима. Ја не видим рат међу Србима, нити видим да је проблем што је Савез за промјене у власти на нивоу БиХ. Урадили су бројне позитивне ствари - од отварања дијела преговора са ЕУ, отварања нових путева, извоза роба из РС и БиХ.

Постава Савеза за промјене у Сарајеву није радила на продубљивању међунационалних тензија и сукоба. Нама не требају вјерски, политички и ратни сукоби, већ су нам потребан пут који ће подићи ниво животног стандарда за ово мало људи који су остали у БиХ. У цијелој БиХ имамо довољно ресурса да можемо добро живјети.

Стога сматрам да су ово изнуђене изјаве. Готово сам сигуран да ће мој колега Стевандић временом доживјети деманти својих изјава.

- Стевандић каже и да ће се након октобарских избора ствари усаглашавати са Републиком Српском, а не да се са Бакиром Изетбеговићем ради против Републике Српске, алудирајући на Савез за промјене.

СТАНИЋ: Од те приче како Савез за промјене функционише са Бакиром Изетбеговићем нема ништа. Управо коалиција коју он подржава изгласала је нови намет народу, највећи након увођења заједничког ПДВ-а. У вријеме припреме усвајања акциза било је ријечи да ће оне бити подршка за аутопутеве и инвестицијама, а након усвајања, министар у Савјету министара БиХ признао је да су то средства намијењена за плаћање насталих дугова у јавним предузећима аутоцестама и аутопутева у ФБиХ и РС.

- Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је у интервју за "Вијести" да ова политичка партија нема ништа против разговора са тренутним коалиционим партнерима, али и са опозицијом о кандидатима на предстојећим изборима. Постоје ли контакти на релацији Савез за промјене - ДНС у том погледу?

СТАНИЋ: Имамо контакте. Марко Павић је искусан политичар. Готово сам сигуран да је и ДНС-у досадило то што ради СНСД на челу са Додиком, те да су свјесни да овакав однос води у пропаст. Високи функционери ДНС-а ми у приватним разговорима кажу "све ово је отишло до врага". Не можете гледати да се у РС упропасти и покраде више од милијарде КМ за неколико година.

- Хоће ли СДС успјети да се до сједнице Главног одбора странке одлучи за једног кандидата, члана Предсједништва БиХ или предсједника РС, на октобарским изборима?

СТАНИЋ: Сигурно је да ћемо се коректно договорити, јер се ради о рационалним и прагматичним људима, са чистом политичком каријером. То су озбиљни кандидати. Најважније је да Савез за промјене остане компактан до октобарских избора. Што се тиче СДС-а, сигурно ћемо на Главни одбор странке ићи са једним кандидатом, а у оквиру Савеза за промјене бираћемо да ли ће наш кандидат ићи према Предсједништву БиХ или за предсједника Републике Српске. Дакле, на СДС-у је да одлучи.

(Вијести)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Мој Миладине

11.02.2018 19:56

Миладин је успјесан домацин,привредник и надасве цовјек.Гадљиво је цитати јос гадљивије портале на ртрс гдје се покусава скренути пазња са великог лоповлука владајуце коалиције и напада Мектиц због једног невазног интервјуа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелија Цургуз

11.02.2018 20:32

Све си у праву Станицу. СНСД је унистио РС и борце понизио , сви борци морају да гласају за СзаП или нестајемо.

Name

Зеки Пресс

12.02.2018 07:09

Ми у влади се бринемо да кретање новцане масе не буде локално. Зато смо домаце банке ослободили од новца и увели стране валуте које досезу у оптицају фактицки и "маде ин германy" трзисте. Овим оплодјујемо насу КМ-валуту и стабилизујемо привредна кретања у БиХ, од немила до недрага. То сто појединци пуне своје дзепове спада у елаборацију о тестирању квалитета новца. То да ли је тај новац конвертбилиан и колико под утицајем инфлације? Знаци све сврсисходно, фактицки.

Name

Издајници РС

11.02.2018 20:01

Невјероватна хистерија од стране издајника Републике Србске. Не престају да роваре против владе и предсједника Додика, помазуци непријатељима РС а све због зеље за власцу. Интересантно да се хајка појацава бас у вријеме никад веце запослености, и све бољег економског стања, које је евидентно посљедица рада владе и предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скакавац

11.02.2018 20:12

Како лијепо вадис зивце народу са својим коментаром а знас ти најбоље како је стање.

Name

Лажно Име

11.02.2018 20:12

Благо теби и твојој прљавој савјести :)

Name

ЛД

11.02.2018 20:25

А гдје ти радис

Name

Ис

11.02.2018 20:27

Ма која запосленост и који економски напредак битанго сектаска?! људи који бјезе главом без обзира скоро па смо гладни. козу с ледја нам згулисте.

Name

ре

11.02.2018 20:47

Не мора знацити да болест увијек боли......!!

Name

ре лазно име

11.02.2018 21:35

Ма Мектиц је говорио о тајкунима у сдс,на њега је и мислио јаци је од Милорада

Name

бане

11.02.2018 22:16

Ово је написала мисс цвијановиц она има фатаморгану

Name

ххххх

11.02.2018 22:16

Због овог бота цу заједно са породицом гласати за СДС. Јос ако им Вукота буде кандидат за предсједника РС натјерацу и жену да изађје и гласа за Вукоту.

Name

Раде

11.02.2018 22:52

Пробуди се будало,свануло је

Name

БОX

12.02.2018 01:16

Издајник ти је онај сто је диловао цигаре по Србији док су цасни момци гинули за Српску којој сад дотицни пије крв на сламку.

Name

Ре Издајници РС

12.02.2018 07:00

Посљедица рада владе и предсједника су акцизе, увођење пореза сваке врсте, свакодневна поскупљења, намјештени тендери, куповина диплома, запошљавање искључиво својих чланова, одлазак младог становништва итд. Посљедица рада владе и предсједника је и велико богаство малог броја људи, међу којима сте вјероватно и ви, а који су се обогатили "поштеном крађом" државних ресурса или великим примањима на буџету. Велики је списак посљедица рада владе и предсједника које су довеле до тога да се нађемо међу најсиромашнијим земљама свијета. И на крају посљедица рада владе и предсједника је и ваш потпис "Издајници РС".

Name

разумио

12.02.2018 07:02

Додик је папак, сибицар и сверцер, а како је досао на мјесто предсједника тако це и да оде.

Name

Драги

12.02.2018 07:23

Браћо Срби изађите на изборе и ко побиједи нека има власт, не вријеђај те један другог и не мрзите се због тога. Мени лично је свеједно ко ће побједити, јер ће и код једних и других навалити страначка војска а листе успјешности и способности неће бити нигдје.

Name

Пикси

11.02.2018 20:13

Они су радили мимо закона...па тужите их, шта кукате само?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме Пикси?

11.02.2018 22:23

Коме да их туже? Тужиоцу Бајићу или судији Желимиру Лепиру- Додиковим људима? Па не једе се своје месо. Нема ништа без промјене власти а затим и смјена у полицији, тужилаштву и судству. Тек тад се може почети са озбиљним тужбама, а до тад је све спдрање.

Name

рики

11.02.2018 20:24

Убједи Мектића да пошаље сипу у фармланд,и добићете изборе у лијевче пољу,народ је сит лопова који су похарали тамо све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није надлезност

11.02.2018 21:12

Људи Фармланд није у надлезности Тузиластва БиХ и СИПЕ.То је посао за тузиластво РС и полицију РС.А знате ко то дрзи под контролом

Name

Петар

11.02.2018 21:28

Највећа издају су починили они који су увели народ у рат у коме је ратовала и страдала сиротиња. Послије рата побили најбоље српске борце који су стварали РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ( Кнежевић Срђан Љубиша Маузер), спровели криминалну приватизацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

11.02.2018 21:29

Има несто горе од това...Кад ти квасис сијено из Посавине и довозис овде у Невесиње па продајес.То је дно-дна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

постење

11.02.2018 21:44

Постен исто ко и спириц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

11.02.2018 21:46

Сиромах Станић је душа од човјека ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.02.2018 06:20

Тако је Станићу, доле лоповска багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реци станицу Постени

12.02.2018 08:06

Сви краду и лазу само сее Станиц богати и усед посланицку плату блебеце!

ОДГОВОРИТЕ