Здравство РС се гуши у дуговима

Милионска дуговања здравствених установа у Републици Српској према Пореској управи. Најтежа ситуација у УКЦ РС.
У синдикату кажу да су дугови још већи, него што то показују подаци републичке Пореске управе.

Република Српска 11.02.2018 | 19:34
Здравство РС се гуши у дуговима
Здравство у Републици Српској је хронично болесно. То потврђују најновији подаци које је објавила Пореска управа РС. Закључно са 31.децембром прошле године, клинички центри, болнице и домови здравља у Српској дугују Пореској управи више од 161 милион марака. Највећи дужник је уједно и највећа здравствена установа у Српској. Минус од чак 50,8 милиона марака.

Други по реду је Клинички центар у Источном Сарајеву са више од 26 милиона марака.

Међу болницама предњачи „Свети апостол Лука“ у Добоју са 15,5 милиона, затим болница у Источној Илиџи 9,2 милиона, Универзитетска болница у Фочи са 7,7 милиона, болница у Градишци са око 6,6 милиона марака.

На списку дужника су и болница у Требињу са 3,3 милиона марака, Дом здравља у Модричи 2,4 милиона, билећки Дом здравља са 1,7 милиона марака дуга.

У Синдикату здравства сумњају у вјеродостојност ових података. Тврде да су према њиховим информацијама дугови много већи.

"Наш став је одувијек био познат. Да се та дуговања морају свести на нулу. Оно што смо ми предлагали да при крају године Влада РС подвуче црту. Да кренемо све испочетка.

Да се види како, зашто и због чега су настала та дуговања. Знамо да је све уредно плаћано до друге половине 2012.године иако је буџет Фонда био 50% мањи него што је сада и да су плате биле веће него што су сада", каже Миленко Гранулић из Синдиката здравства и социјалне заштите. 

Мишљења синдикалаца дијели и бивши министар здравља. Он тврди да се у оваквој ситуацији, не могу гледати само обавезе према Пореској управи, већ и обавезе које има здравствени систем у цјелини, а оне су више од милијарду марака.

"Врло често се дешава да неко измири дуг према Пореској управи тако што репрограмира дуг. Значи из краткорочног пребаци у дугорочну обавезу.

Врло често се деси да нека здравствена установа, ево рецимо сада Клинички центар као плаћа редовно обавезе, а подигне кредит од 55 милиона.

У реду, онда су обавезе измирене, али се сада појављује дуг према банци, кредит и обавезе, па на тај начин можемо рећи да се прелива из шупљег у празно", каже Слободан Станић, бивши министар здравства. 

Чини се да нема ни рјешења за дуг УКЦ РС. Укупна дуговања ове здравствене установе достигла су вртоглавих 98 милиона марака. Кредит од 55 милиона, који је недавно одобрен Клиничком центру само ће дјелимично ублажити тешко стање у коме се налазе, јер су на наплату дошла милионска дуговања из претходних година.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Похабани систем

11.02.2018 18:46

Теско пацијентима (наруцивање за све,гузве,нељубазност,све се плаца путем партиципација) а здравствени радници це се ријесити ових проблема у драгој Њемацкој гдје послови цекају на њих.Ко це ријесити проблем финансирања здравства,и обезбједити функционисање у будуцности? Теско пацијентима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И То Тешко

11.02.2018 19:53

Одлазе они најбољи доктори и остало их је још мало који ће да оду.Ови што су остали су срећни и овде јер нису квалитетни(доктори из факултета из касаба) па раде у болницама гдје им нису плаћени доприноси више од 10 година.То још треба научити њемачки језик Ц2 ниво.Фонд здравства је у дужан као Грчка па џаба да штрајкују,а Свјетска банка и ММФ ће доћи главе здравству јер је неминовна рационализација,а изборна је година па ће бити запослено додадно медицинске сестре(младо месо) и немедицинско особље да донесу гласове,а након избора ће бити отпуштени као и они што су по том основу запослени од 2008 године.

Name

Тете

11.02.2018 18:50

Доктори пуни пара као бродови а здравство пропало.Како ? Зна се.Краде га ко стигне.Зашто не пропадне приватни секлор ? Све се зна али правимо се будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дје ти зивис

11.02.2018 20:07

Не знам гдје ти зивис,али довољно је отици на Паприковац па задрзати се сат-два.Онда мозес цути и видјети следеце,тј то сам ја лицно видио и цуо у "најбољој" медицинској установи у РС. 1.Данас су отисле у Њемацку 4 раднице с онкологије.Немамо довољно струцног медицинског особља казе једна од медицинских сестара. 2.Докторица на плуцном обољену прима само пацијенте са бањалуцке регије јер нема довољно специјалиста тако да нема времена за оне из других опстина. 3.Мом доктору који је како ти казес пун пара се за вријеме разговора распала ципела.Мрзовољан је све док му нисам дао коверту са 100 км.Одмах је љубазност и струцност на топ нивоу.За некога ко је пунпара 100 км је ниста. 4.Нема средстава за лијецење.Требају да набве неки реагенс који коста 5-6 марака.Зове пар пута и сталноказу да јос немају.Болест не цека па одемкод приватника (Еуромедиц).Он то уради одмах за 20 км. 5.Однос према терминалним пацијентима је следеци (лицно сам се увјерио јер се ради о цлану моју породице).Доктор само сто му неказе као у "Маратонцима" па тебе се не исплати висепрегледати или па зар јос ниси одапео.Докторица која треба да га снима цуди се сто га ми довозимо код ње а не нетко одмедицинског особља.

Name

Ма

11.02.2018 20:21

Није болесно здравство! Болесни су бандити који воде здравство. Клептоманија је болест неизљецива.

Name

ре дје ти зивис

12.02.2018 06:55

Овај Тете није мислио на обицне и постене љекаре (инаце таквих је све мање, јер одосе у иностранство), мислио је он на разне Богданице, Скрбице, Стевандице, Талице и остале сампионе ове народне пропасти.

Name

Др

11.02.2018 19:04

Откуд да дуг у УКЦ расте када се Дјајиц хвали да од када је он досао да се све плаца редовно, да су уплацени доприноси, да нико није добио отказ, да се примају само они који требају ( правници, секретарице, куварице, фризерке са курсом мед. сестре). Једном рјецју благостање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мед. сестра

11.02.2018 20:41

Дом здравља Бања Лука (амбуланта Нова Варос )фризерка ради посао мед.сестре.Ујутро фенира поподне посо мед.сестре.Приватна скола.доста висе тих необразованих сестара не знају основне одговоре на постављена питања.Свако свој посао треба да ради немам ниста против ницијег занимањ ал сто је пресло сваку мјеру.

Name

Дзајиц

11.02.2018 21:44

Како то да ми не вјерујеш, ја сам познат увијек био да само истину прицам. Такав сам човјек пунца Томаша ми!

Name

папци свуда око нас

12.02.2018 06:34

Па такав нам је и владајуци кадар, предсједник сверцер и сибицар, министри расни папаци, а док се додје до медицинске сестре нема висе снаге за набрајање.

Name

Мисо

11.02.2018 19:16

Драги народе није ни цудо сто нам је зраство такво када видимо ко је министар. Цовјек који гледа само своје дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцај

11.02.2018 19:28

Није спорно да је све покрадено и упропастено.. Није спорно да смо земља у коју је стигла нестварна колицна медицинске опреме и донација и да је то неко оцерупао.. Није спорно да на оволико мали број становника треба да будемо као Монте Карло, али су нас упропастили велики струцњаци.. Али ста сад? Одакле це фондови добијати паре за лецење? овако не мозе да функционисе.. па пп осигурање 50км?! за цетвороцлсну породицу.. за те паре ни бруфени не могу да се купе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.02.2018 20:16

ДОК ГОД ЈЕ НА ВЛАСТИ СНСД ТО СУ НЕТАЧНИ ПОДАЦИ. СТО ПУТА ЈЕ ГОРЕ.КОРУПЦИЈА ЈЕ ОД ЧИСТАЧИЦЕ ДО ВРХА.КОЈИ РЕПРОГРАМ ,ПЛАТИ СЕ ПРВА РАТА И ОПЕТ ПО СТАРОМ ТО СЕ ЗНА .ДИРЕКТОРИЦА ПОРЕСКЕ КАЖЕ МИ СМО ФЛЕКСИБИЛНИ ПРЕМА ЗДРАВСТВУ .ТО ГОВОРИ У КАКВОМ ДРУШТВУ МИ ЖИВИМО У ПРИВИЛЕГОВАНОМ, СТРАНАЧКОМ ОДВРАТНОМ.ЗНАТЕ ЛИ НАРОДЕ О КАКВИМ СЕ ТУ ЦИФРАМА БАРАТА.АКО НЕ ЗНАТЕ ОНДА НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

$

12.02.2018 11:14

Сазнат це,...отрезњење це бити болно,...

Name

Јоја

12.02.2018 07:02

Каква је национална структура здравственог особља у РС? 100% Срби. Мени ОК. За то смо се борили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

етницки

12.02.2018 11:12

Тацно и ја сам сретан.

Name

ре

12.02.2018 11:33

Срецом да си сретан! Таквих идиота има довољно, напријед Додо ми смо уз тебе до краја