Додикови путари избачени из трке

Интеграл из Лакташа дао је понуду од 80,4 милиона куна (нешто више од 20 милиона КМ), а сљедећа је била она Осијек-Котекса од 87,6 милиона куна.

Република Српска 11.02.2018 | 14:43
Додикови путари избачени из трке
Наставак изградње 5ц коридора на дионици Осијек-Бели Манастир у Хрватској, која би требала бити завршена 2020. године, дошао је под велики знак питања након што је Државна комисија за контролу поступака јавне набавке поништила конкурс за изградњу моста Халасица, надвожњака и путних прелаза на овој дионици, пише Јутарњи.хр.

Ријеч је о конкурсу који су Хрватске аутоцесте расписале 21. августа прошле године, а рок за доношење одлуке неколико је пута помицан да би у децембру 2017. године, пар дана прије рока за доношење одлуке о избору извођача, ХАЦ поништио конкурс.

Како незванично сазнаје Јутарњи лист, конкурс је постао занимљив након отварања понуда за изградњу ових објеката. Најповољнију финансијску понуду дала је фирма Интеграл из Лакташа заједно с фирмом Массилиа из Осијека. 

Њихова понуда износила је 80,4 милиона куна (нешто више од 20 милиона КМ) без ПДВ-а док је друга сљедећа била она Осијек-Котекса у износу 87,6 милиона куна без ПДВ-а.

Интеграл је најјача грађевинска фирма у Републици Српској која већ годинама покушава ући на хрватско тржиште. Тако су, на примјер, дали понуду за градњу моста Чиово, али су одбачени. Било је још неких покушаја, али безуспјешно. 

Моћни покровитељ

Наиме, према незваничним информацијама, политички покровитељ ове фирме је предсједник Републике Српске Милорад Додик те се из политичких али и привредних разлога покушава онемогућити улазак ове фирме на хрватско грађевинско тржиште. Стога је понуда Интеграла на 5ц коридору изазвала велику забринутост у грађевинским, али и у високим политичким круговима у Хрватској те се тражио начин за поништење конкурса и онемогућавање његовог уласка на ово тржиште.



Поред тога, партнер Интеграла је фирма Массилиа чији је власник некадашњи директор твртке Осијек-Котекс Драго Тадић, који је осуђен за учествовање у организовању подмићивања судаца Врховног суда како би се смањила казна Бранимиру Главашу.

За помагање у том казненом дјелу суђено је и његовој супрузи Божици Ћавар-Тадић која је чланица друштва Массилиа. Наши саговорници тврде како Тадић већ дуже вријеме сарађује с Интегралом те да је сигурно била његова идеја јављање на овај конкурс, а само како би онемогућио Осијек-Котекс да добије овај посао.

Иако су притисци да се конкурс поништи били јаки, Јосип Драженовић, тадашњи предсједник Управе ХАЦ-а, одбијао је то учинити уз образложење како нема формалних разлога за то. Но, он је смијењен, а почетком децембра на његово мјесто долази Борис Хузјан који 19. децембар 2017. поништава конкурс.

Као разлог поништења наведено је да су у конкурсној документацији утврђене одредбе супротне одредбама Закона о јавној набавки. Дакле, ХАЦ је сам поништио свој конкурс уз образложење да је протузаконит. И то пуна четири мјесеца након што је расписан! Наши саговорници постављају питање зашто то није учињено одмах? Управо супротно, у ХАЦ-у су врло детаљно радили на његовом провођењу. 

Од понуђача су тражили надопуне документације и образложења што значи да су врло детаљно разматрали понуде, а нису видјели да им је текст властитог конкурса противзаконит.

А онда се догодио мали преседан. На поништење натјечаја ДКОМ-у се нису жалили Интеграл и Массилиа с финансијски најповољнијом понудом већ Осијек-Котекс. У својој жалби они траже поништење одлуке о поништењу конкурса. Односно, да ХАЦ доносе одлуку о избору извођача радова. Наиме, у овој фирми, како нам је казао њен директор Зоран Шкорић, мисле како су на конкурсу дали исправну понуду.

Компромисно рјешење
 
И онда ДКОМ доноси компромисно рјешење. Усваја жалбу Осијек-Котекса, налаже ХАЦ-у да им плати 100 хиљада куна трошкова жалбе, али и поништава конкурс по службеној дужности. Наиме, ДКОМ тврди како је ХАЦ у конкурсу пропустио прописати да привредни субјекти који се јављају на натјечај као референце за досад извршене радове могу навести исте или сличне радове предмету набавке. То се сматра особито битном повредом поступка јавне набавке због чега одлуку о поништењу конкурса у ДКОМ-у сматрају незаконитом.

Након што је конкурс поништен многи сматрају како је изгубљена још једна година за пројекат изградње ове дионице, која према Плану грађења који је усвојила Влада мора бити завршена 2020. године. Према њему изградња објеката, чији је рок изградње 24 мјесеца, мора започети ове године. А сада је све упитно. Наиме, ХАЦ мора расписати нови конкурс, али не по под истим кондицијама као овај прошли, с обзиром да сви они који су дали понуде на конкурс знају све цијене конкуренције. Стога се текст конкурса мора измијенити додавањем нових ставки, као што је изградња дијела трасе аутоцесте или одређивање нових рокова.

У ХАЦ-у се надају како би овај правац могли кандовати за суфинансирање из фондова ЕУ.

(БН/Јутарњи.хр)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мултимилионери

11.02.2018 13:56

Слободан Станковиц је за 12 година власти постао мултимилонер .Срамота је ста Додик ради са својим кумовима.Дозволити да се у главној бањалуцкој улици сруси радио Бања Лука и прави тајкунски објекат од кога обицан народ неце имати никакве користи превазилази сву бахатост ове власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорлеоне

11.02.2018 14:12

Упамтите смо једно: "Савез за промјене" ако и дође на власт у Републици Српској неће ништа урадити да помете ове лопове. Ови лопови ће по уходаној процедури подмитити све прваке у СЗП-у и стање ће опет бити исто ако не и горе. Очигледан примјер овоме је Вучић у Србији који је био кренуо да се обрачунава са лоповима, и шта се деси на крају, постаде исти као и они. Вучић данас брани Додика, више него ли Влада РС. Запитајте се зашто, због чега и у име чега. Ми немамо у Српској лидера који би могао да промјени стање у корист народа. Српсој владају тајкуни и мафија, који политичаре држе на ужету око врата. Ко год да дође, подмитиће га и стање ће бити исто.

Name

маринко

11.02.2018 14:20

Шта је проблем? Интеграл гради по цијелој бившој Југи, прејаки су, не сређује им Додик све, једноставно људи знају правити посао.

Name

Далај Лама

11.02.2018 14:31

Најбитније је да је Баја ватрени Србин....своју ватреност и патриотизам је показао сверцујуци Ронхил.....са надом у октобру зелим да продје као Борис Тадиц

Name

Добро јутро

11.02.2018 14:33

Тако свијет функционисе вец стољецима. Ниста се не прави за народ него само за капитал.

Name

реформска агенда пљцкања

11.02.2018 14:37

Нама не требају избори. Каса је празна, свака цаст за храброст ономе који наслиједи Додика. Јер иза њега је остала пустара коју тек треба наводњавати наредних бар 10 година.

Name

За

11.02.2018 14:41

РУДОЊА САДА ТИ И ВОЗАЦ СТАНКОВИЦ ЗУТОГ ФАПА ИЗ ГП,,ХЕРЦЕГОВИНА,,МОСТАР ОТИСАО ЈЕ КАО ПОСЛЕДЊА БИЈЕДА, КОЛИКО ЈЕ ПРОВЕО ПО ЗАТВОРИМА ЗБОГ СВЕРЦА ПЈЕСКОМ,БЕТОНСКИМ БЛОКОВИМА И СВЕ ШТО МУ ЈЕ ДОЛАЗИЛО ПОД РУКУ.ЗЕНА МУ мр.МЕНАДЗМЕНТА, А ЗНА ЛИ ГДЈЕ ЈЕ РЕСТОРАН,, ГП ХЕРЦЕГОВИНЕ,,У МОСТАРУ У КОЈЕМ ЈЕ ГОСПОДА ПРАЛА РАДНИЦКЕ ТАЊИРЕ,ШЕРПЕ И ЛОНЦЕ.ИМА НАС СТАНКОВИЦУ НЕУРЕДНИХ БРКОВА ИЗ ТОГ ВРЕМЕНА КОЈИ ТЕ ПАМТИМО И ДА НИСИ ИМАО ВОЗАЧАКУ КОЖНУ ЈАНКУ КРЕПАО БИ ОД ЗИМЕ.

Name

Далај Лама

11.02.2018 14:44

Све сто се десева код нас је резија ЕУ. Али крадје нису резија и томе треба стати у крај. Засто се Станковиц зали кад се зна како он у БиХ добива посао. Сви они нацине најмању понуду али по закону ту су АНЕXИ додатних радова који су круна посла.....управо ти анеxи су политцки рекети,солидарне уплате за странке изградња викендица и куца за министре.

Name

ре маринко

11.02.2018 14:48

Благо теби

Name

Ре

11.02.2018 15:46

Браво Колинда .

Name

Ре Маринко

11.02.2018 15:49

Интеграл гради ? Ста друг ајде ти кази. Па гдје си видео да је саградио несто све други граде Интеграл само ради насипе и асвалт. Све озбиљне послове мостове петље раде ЗГП Сарајево и други. Скину милионе и ставе своје наљепнице Интеграл ето то ти је градитељ пардон пљацкас

Name

Боки

11.02.2018 14:32

Зна се да интегрални инжењеринг са најнижом цијеном нуди најлошији квалитет радова. Нема ту никакве љутње. Не може се правити пита од гована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Боки

11.02.2018 14:44

СТАНКОВИЋ И РУДОЊА ЈЕ ПРАВЕ ОД ГОВАНА А ПОКУСАВАЈУ ЈЕ ПРОДАТИ ПОД ЈАБУКОВАЦУ.РУДОЊА И БАКОЊА

Name

Окп

11.02.2018 18:32

Ма ја знају а пословни партнери су им сви послови и пројекти владе...

Name

права цијена

11.02.2018 16:52

Дионица пута дуга цаа 33км а тендер вриједан 20 милиона.Код нас један километар преко 7 милиона а код браце Хрвата иста фирма испод 1 милиона по километру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

11.02.2018 22:18

Ста реци да милина хоботница није пустила пипке у Хрвацку ма купице то Миле

ОДГОВОРИТЕ