Покушавамо наћи интерес са САД

Србија покушава да нађе одређене заједничке интересе са новом америчком администрацијом, рекао је српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Република Српска 09.02.2018 | 13:33
Покушавамо наћи интерес са САД
Он је то истакао после сусрета са Весом Мичелом и уочи разговора са Рексом Тилерсоном, а за Глас Америке је додао да је сусрет са Мичелом био практично увод у сусрет са Тилерсоном, са којим се срео и недавно у Бечу.

Подсетивши да је Мичел нови човек у америчкој администрацији, који је заменио Викторију Нуланд, Дачић је рекао да он није из тог класицног формата Стејт Депармента и представља "човека нове америчке администраије". 

"Имајући све то у виду трудимо се да на најозбиљнији начин приђемо најважнијим носиоцима америчке званичне државне политике. То су председник Трамп, потпредседник Пенс, Тилерсон, како бисмо видели да ли постоји разумевање за српске аргументе", рекао је Дачић. 

Подсетивши да ће се 28. јула навршити век од када се српска застава завијорила на Белој кући, Вудро Вилсон је то урадио у част српског народа који су пали као жртве у Првом светском рату, а био је и велики пријатељ Михајла Пупина, Дачић је казао да након тога, у овом тренутку односи две државе су дошли у једну, како је оценио, фазу потпуног непоклапања. 

"Чак не бих рекао ни не поклапања, него великог сукобљавања. Имали смо чак и бомбардовање", навео је Дачић. 

Дачић каже да мисли да сада долази до промена, барем у том смислу да постоји спремност да се саслушају наши аргументи и да се саслушају наши предлози како ми мислимо да се одређене ствари могу решавати и шта нам је заједнички интерес. 

А то је, навео је министар, безбедност, стабилност, мир у региону. 

"Да би до тога дошло, то се не може остварити без договора са српским народом као највећим народом у региону. Да би до тога дошло мора да се пронађе неки заједнички, ја то зовем минимумом заједничког интереса, не морамо максимум, да дођемо до миниума. И зато мислим да је овај састанак са Мичелом био веома користан", казао је Дачић. 

Упитан шта за Београд значи правно обавезујући споразум са Приштином и да ли је то признавање Косова, Дачић је рекао да тај споразум значи да "ми треба да регулисемо наше односе, да немамо билатералне спорове са Косовом". 

А на опаску да ли то подразумева две државе, Дачић каже да "они могу да размишљају о томе како хоће појединачно, али да ЕУ као организација не мозе да утврди такав став никада зато што постоји пет земаља које нису признале Косово". 

"Ако неко мисли да ми сад треба да прихватимо оно што су једнострано урадили Албанци, мислим да то није реално", навео је министар. 

Говорећи о истрази убиства Оливера Ивановића, Дачић је поновио да Србија није добила никакве информације из Приштине.

(Тањуг/Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Харис

09.02.2018 13:14

Пошаљи Дачићу Додика у САД на разговоре :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

09.02.2018 13:49

Е,јест он бољи,хехе...

Name

Кумиц

09.02.2018 15:26

Како цес знати кад си се бавио излозбом у УН о јасеновцу то ниједан медиј није пропратио у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан Дацхи

09.02.2018 16:28

Само добро науцити неку кантри пјесму и Доналду на увце запјевати.Тако се привлаце инвеститори,као са Ердоганом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

бск

10.02.2018 09:26

Какав интерес америке само лупета кога интересује србија ста србија мозе да прузи америци ми смо тески сами себи измедју нас је висе мрзње него игде странке нас завадиле коме смо ми потребни пре сто несто извалис прво добро размисли.

ОДГОВОРИТЕ