Гради се зграда за избјегла лица

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш изразио је данас увјерење да ће почетком наредне године у бањалучком насељу Куљани бити изграђена зграда са 48 станова за смјештај избјеглих и расељених лица из БиХ и Хрватске.

Република Српска 09.02.2018 | 12:47
Гради се зграда за избјегла лица
Чордаш је рекао новинарима да се зграда гради у оквиру потпројекта "БХ три" Регионалног програма стамбеног збрињавања, те да је вриједност инвестиције, са учешћем града Бањалука од нешто више од 400.000 КМ, укупно око 2,6 милиона КМ.

"Министарство је у оквиру овог програма успјело да обезбиједи да се у Српској граде 284 стана у девет општина и градова укупне вриједности око 12, 13 милиона КМ. Овај пројекат не бисмо могли реализовати без учешћа општина и градова", рекао је Чордаш на свечаности поводом почетка изградње зграде са 48 станова.

Он је изразио наду да ће наредне године у Бањалуци почети изградња још једног сличног објекта са 50 станова, чиме се наставља рјешавање стамбених проблема избјеглих који желе да остану у Српској.

"То су углавном Срби избјегли из Хрватске и интерно расељени са простора БиХ који не желе или немају услове да се врате на своје. Овдје ће станове добити људи који немају имовину и који су протјерани из својих домова, уз још неке осјетљиве категорије становништва", рекао је Чордаш.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је град обезбиједио локацију, простор и дозволе за зграду, додајући да ће предузеће "Хидрокоп" извршити радове у вези са водоводом, канализацијом, приступним путем и расвјетом.

Он је навео да је вриједност ових радова, који су инвестиција и учешће града Бањалука, нешто већа од 400.000 КМ.

Чордаш и Радојичић су раније у Драгочају код Бањалуке присуствовали почетку асфалтирања локалног пута Драгочај-Гробље Црквине, чији су инвеститори Влада Српске и Министарство за избјегла и расељена лица у сарадњи са градом Бањалука, а рок за завршетак радова, чији је извођач предузеће "Козарапутеви", је 60 дана.

Чордаш је рекао да је то мали, али значајан инфраструктурни пројекат који ће унаприједити живот становништва овог подручја.

"Влада ће наставити да помаже овим људима и подржаћемо и сваки добар пројекат одрживог повратка", нагласио је Чордаш.

Радојичић је рекао да је вриједност радова на овом путу око 90.000 КМ.

"Ријеч је о путу у дужини 1.300 метара. Ако нас вријеме послужи, могао би бити завршен и прије прољећа", навео је Радојичић.

Члан Савјета Мјесне заједнице Драгочај Милан Вучковић рекао је да је, захваљујући Влади и граду Бањалука на овом подручју реализован велики број инфраструктурних пројеката, међу којима су изградња локалних путева и споменика погинулим борцима, као и реконструкција Дома културе.

Вучковић је додао да је у плану значајан пројекат изградње моста преко ријеке Драгочајке.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мила

09.02.2018 14:16

Причати и писати о изградњи станова за избјегла и расељена лица и након толико година по окончању рата је показатељ интересовања свих политичких странка које се „кољу“ за власт и приказују себе да су баш они спасиоци овог народа. Пресмјешно – почетак градње у години избора. Како су кренули они ће и у наредних 20 година експлоатисати питање избјеглих и расељених за промоцију. Боже сачувај,овдје нико од политичар нема образа. То питање је требало давно ријешити а не сад се тиме хвалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2018 14:59

Да наши сви политичари граде само у изборној години стоји, ал ту смо и ми мало криви јер би морали то игнорирати. Ово је медјународни пројекат они дају паре тако да то нема везе са предизборном кампањом, висе ми се чини да ти смета сто це људи добити смјештај и остати у БЛ

Name

ИСТОЦНО САРАЈЕВО

09.02.2018 19:55

Има ли ста за И.Сарајево, само Б.лука? Ово је безобразлук висе од СНСД

Name

5

09.02.2018 21:22

НАПРАВИТЕ ЗА РОДИТЕЉЕ МАФИЈО