Њемачка: Балкан добродошао у ЕУ

Нова њемачка влада снажно подржава европску перспективу држава западног Балкана, сматрајући да је политика проширења Европске уније важна како би се подстакли мир, стабилност и сарадња, наводи се у нацрту коалицијског споразума Хришћанско-демократске уније, Хришћанско-социјалне уније и Социјалдемократске странке Њемачке, пише њемачки лист Дие Wелт и додаје да то још увијек није дефинитивни текст документа и да се детаљи још утврђују.

Регион 08.02.2018 | 22:52
Њемачка: Балкан добродошао у ЕУ
"ЕУ мора кроз унутрашње реформе осигурати своју способност дјеловања. Све земље западног Балкана имају перспективу приступања. Подржавамо њихово приближавање ЕУ, а нарочиту пажњу посвећујемо развоју демократије и правне државе", наводи се у тексту споразума.

Додаје се како је претпоставка за напредак у приближавању да државе регије испуне за то предвиђене критерије.
 
"Залажемо се за европску перспективу држава западног Балкана. Претпоставка за почетак приступних преговора, односно за приступање ЕУ, јесте да државе регије испуне за то предвиђене критерије у потпуности.

Ту нарочито спадају свеобухватне, трајне и неповратне реформе у изградњи правне државе и борба против организираног криминала и корупције", наводи се у споразуму.

Наводи се и да се нова њемачка влада залаже за подршку реформских напоре држава западног Балкана још снажније него досад.
 
"Осим тога, њемачка влада одлучно ће и у будућности подржати сарадњу у оквиру регије, а нарочито у оквиру 'Берлинског процеса'", напомиње се у тексту.

Када је ријеч о проширењу ЕУ-а, како се наводи, предност има темељност у односу на брзину: јасно очекивање поштовања критерија прије приступа западнобалканских држава у ЕУ.

(СБ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

па

08.02.2018 21:05

ТО ЈЕ теско провести кад су на врху криминални политицари и коруптери , који коце реформе - њима пасе безвласце !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.02.2018 21:56

Па људи ови нас убисе са добродослицама у ЕУ . Ста то добро нама доноси ЕУ .Немоземо никакву робу да им продамо јер они имају високе стандарде а истовремено нама тискају своје смеце од прехрамбених производа, да нам није Турске и Русије земаља у које извозимо много тога вец одавно би овде све опустело то сто неко наде посао на западу је само зато сто они неце да раде прљаве и теске послове. Ми се треба да науцимо само једној ствари да избори слузе да на власт доведете оне који це да вам створе амбијент за нормалан зивот а имамо прилику сваке цетири године да мењамо а не овако као до сада једни те исти стално сто знаци да зивимо у страху и да несмемо да мењамо а када бисте само једном покусали мозда би било боље ако не вец за цетири године имате прилику да исте вратите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

09.02.2018 08:50

Сви који уцествују на изборима вец су били на власти. Нису битна имена и појединци битан је систем који код нас не постоји. Па прије рата су пословодје заврсавале у затвору због мањкова у касама продавница и складиста , сад је покрадено све и нико не одговара. Феудализам најгорег типа и цему онда избори . Прво револуција ,промјена система па онда избори . Ми смо иза Европе висе од 200 година јер су то Французи заврсили 1799-е. Код нас су угрозена основна права и слободе. Поставља се питање смије ли послодавац плацати плату 500 марака раднику а он накупити висемилионску имовину. Смије јер му то систем дозвољава. Иза бивсег накарадног комунистицког система је остали пуно "ницијег" ови су то отели и сад је "њихово" . До капитализма у ком је плата довољна да се зиви и приусти бар основно далеко је.

Name

Реално

11.02.2018 12:10

Ај миле не лупај њихова храна је јефтинија за 30 посто и имају високе стандарде а код нас храну увозе ко зна одаклен из Бразила Хондураса Аргентине Кине и то заледјену прије 20 годуна а код нас радна седмица траје 72 сата а тамо 36 сати плата 1500 еура а код нас 150 еура и тамо је гориво 1 евро као и код нас па да не набрајам даље за ове насе политицаре и тајкуне довољно сам написао