Потребан дијалог политике и вјере

У Требињу се одржава пети годишњи симпозијум „Теологија у јавној сфери“ који је окупио теологе и стручњаке из различитих сфера живота који ће у наредна три дана говорити о актуелним темама из различитих области.

Република Српска 08.02.2018 | 20:22
Потребан дијалог политике и вјере
Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије приликом отварања овог скупа навео је да „закржљала економија“ није једини узрок одласка људи из БиХ, али и признао да се политике и вјере код нас мјешају само из обостраног интереса.

Владика Григорије приликом отварања научног скупа у Требињу истакао је да „закржљала економија“ није једини узрок одласка људи из БиХ, која се наводи као оправдање надлежних, нити је снажна економија разлог који би их у томе могао спријечити, већ да је услов свих услова – мир.

А на питање новинара има ли мијешања политике у вјеру и обратно, владика Григорије признао је да тога има, али да се уствари ради само о интересу које никоме не доноси рјешења.

"Када је политици потребна вјера она је користи. Зато једини прави начин дијалог у коме свако има свој аргумент и став и ти ставови се износе и долази се до кључног рјешења.

Ја мислим да тога има, али то мјешање није донијело користи зато што сваки микс није са срећним исходом у том смислу, могуће је била и злоупотреба и сигурно јесте, а оно што ми предлажемо јесте разговор и дијалог и што предлажимо и да једне друге учимо и чак и критикујући", рекао је владика Григорије. 

Владика Григорије посебно је подвукао да ни политичари ни у вјерским заједницама не воле критике.

"Дакле, критике подразумијевам да када си способан да критикујеш да се истовремено отвараш да будеш критикован, а то нисмо видјели ни код нас у религијским заједницама, ни код политичара јер нико не воли критике а свако воли да критикује а то је аномилаја која треба да престане.

Уствари, критика разборита подразумијева аутоматско отварање да будеш критикован и да будеш тако критикован да те изграђује а не да те уништава", рекао је владика Григорије. 

Епископ захумско-херцеговачки и приморски овом приликом потписао је у Требињу "Платформу за мир", у име Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини. "Платформу за мир" је у јуну 2017. усвојио Савјет министара БиХ, подржали су је и сва три члана Предсједништва БиХ, преко 60 начелника локалних заједница у БиХ и други. Ради се о пројекат Америчке агенције за међународни развој УСАИД И ЦРС, Католички сервис за помоћ. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дијалог

08.02.2018 19:48

Дијалога је попе било код комуниста.Имали су морал.И исте етицке вриједности.Ви ходзе и фратри немате.Ко је овде луд.Опет политицке илузије.Еј.Доста бре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УРОС

09.02.2018 21:58

Политику и вјеру раздвојити, попови нек се баве црквом и вјером, а не лоповлуцима.

Name

08.02.2018 20:18

Васе мијесање вјере у политику је унистило Југославију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.02.2018 06:57

Југославија је била зло,а комунизам највећа пошаст 20 вијека.

Name

РЕ Милан

09.02.2018 20:21

Ви националисти сте зло са својим фасистицким тзв дрзавама! Југословена јос увијек/увек има иако привремено нема Југославије...

Name

Лип

08.02.2018 20:52

Вјера у 21. вијеку нема мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

08.02.2018 20:55

Свидја ми се како прица.. надам се да це овакав став заговарати током ове године до избора , да не злоупотребљавају религију у предизборној кампањи ... треба наци нацин да се такве злоупотребе казен.. јер избори немају везе са бозијм путем него са медуљудским компромисима... компромис је бозији пут , сви смо ми разлицити и резлицитости треба постовати.. не треба људе религијом пласити ни спутавати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

09.02.2018 06:47

Након мијесања у политику и агитовања за СНСД требало би опет да ТИ повјерујемо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

09.02.2018 16:14

Поздравили су те браца Емир и Миле питају кад долази Моника обавезно да им јавис

ОДГОВОРИТЕ