Измишљени посао и енормне зараде

Фонд здравства Републике Српске добиће ускоро Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) по невјероватно високој цијени од 23,2 милиона КМ.

Република Српска 08.02.2018 | 22:56
Измишљени посао и енормне зараде
Влада РС је на 111. сједници, одржаној 09.02.2017. године, дала сагласност Фонду здравства да се задужи за 44 милиона КМ, од којих ће се 23,2 милиона утрошити на набавку ИЗИС-а.

Одлуку је потписала Жељка Цвијановић, а ступила је на снагу објавом у Службеном гласнику Републике Српске.

Одлука је објављена у Службеном гласнику број 17, од 22.02.2017. године.



На овај начин отворен је пут да Фирма побједница инкасира за ИТ опрему цца 23 милиона КМ, у првој фази, док би, са Фазом 2 имплеметације овог пројекта, требало да инкасира укупно 35 милиона КМ.

Побједник на овом тендеру се већ зна, то су фирме “ММС ЦОДЕ” и “Венера”, које су у директној сарадњи са фирмом “Ериксон - Никола Тесла” из Загреба.

Од 23 милиона КМ, колико износи Прва фаза имплементације ИЗИС-а, нареченим остаје 15 милиона чисте зараде; Што је, сложићете се, посао из снова.

У другој фази, која износи додатних 12 милиона, чиста зарада је цца 8 милиона КМ, што практично значи да ће побједници на тендеру зарадити 23 милиона КМ, од оних 35 колико ће бити утрошено у двије фазе пројекта ИЗИС.

Побједници тендера још увијек нису објављени, јер је у току поступак пред Комисијом за жалбе, али он ће бити окончан за неколико дана. Важно је истаћи да је, према мојим изворима из Комисије, било понуда које су десет милиона ниже од побједничких 23 милиона КМ, али су оне одбијене.

Посао је, првобитно, био намијењен фирми “Проинтер” из Београда, али се одустало од те комбинације због превелике “изложености” Милорада Додика.
Тако је Славиша Кокеза, стварни власник “Проинтера” остао без врло уносног посла.

Врло чудан заокрет, јер је Кокеза један од главних Додикових београдских лобиста. Међутим, Додик нема милости ни према коме када је његова кожа у питању.

Након тога одлучено је да се тендер “Напише” за фирму “ММС ЦОДЕ” из Бањалуке.

Њени власници, све до прије неколико дана, били су Славко Бојић, Саво Антонић и Милош Ђурђевић.

Бојић је власник и фирме “Процонтрол”, познате по томе што је 2014. године КБЦ-у Бањалука продала инфо пулт за невјероватних 80.000 КМ; Антонић и Ђурђевић су сувласници фирме “Венера”; “Венера” је током епских поплава 2015. године била главни снабдјевач Робних Резерви РС, које су сада у стечају.

Антонић и Ђурђевић су блиски пријатељи Милорада Додика, а неки од чланова њихове најуже породице упослени су на високим позицијама у министарству финансија, код Зорана Тегелтије.

Тако је “ММС Цоде” је прошле године добио посао у Министарству Финансија од 200.000 КМ - надоградња апликације за трезор.

Међутим, ова надоградња је “мачији кашаљ” према надоградњи од 23 милиона КМ; Плус остале “Надоградње” цијелог овог посла које су се десиле у претходних неколико дана.

“Мркоњићки бизнисмен Младен Милановић Каја званично је преузео четвртину информатичке фирме ММСЦОДЕ у власништву Славка Бојића, блиског пријатеља предсједника РС Милорада Додика.



Милановић је удио од 25 одсто купио преко новоосноване фирме “Еуро Бонус” која се сада у регистру пословних субјеката Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) води као један од четири сувласника фирме ММСЦОДЕ”, објавио је портал ЦАПИТАЛ., 06.02.2018. године.

Још је наведено да је “Трговачко друштво “Еуро Бонус” основала фирма МГ Минд која је у 100 одстотном власништву Милановића”.

Заиста, у судском регистру као оснивачи фирме “ММСЦОДЕ” уписани су Славко Бојић, Милош Ђурђевић, Саво Антонић, сви из Бањалуке и фирма “Еуро Бонус”, иза које стоји Милановић; Та фирма је регистрована у Мркоњић Граду, улица Подбрдо бб.

Сви наведени имају по 25 посто власништва у “ММС ЦОД”, а укупни оснивачки улог је 201.999,92 КМ, односно 50.499, 98 КМ по оснивачу.

Логично је питање зашто су Бојић, Антонић и Ђурђевић смањили своје улоге у ММСЦОД и четвртину фирме продали Милановићу?

Посебно након што су добили посао од 23,2 милиона КМ, а зна се да нико од наведених није пословна “Мајка Тереза”? На тај начин умањили су и дио колача од оних чистих 15 милиона зараде!

Само је један одговор - преко Каје у посао је ушао Зоран Тегелтија, министар финансија.



Његов “тал” је четвртина, а заслужио га је проводећи све “процедуре” кроз Владу РС које су довеле до задуживања Фонда здравства за 44 милиона КМ, од чега је 23,2 милиона намијењено за “ИЗИС”.

Управо због тога долази до овог наоко драматичног уласка Каје у ИТ послове, а, када се све објективно сагледа, ријеч је о најобичнијем “растаљивању”.

Које свједочи да Тегелтија никако не вјерује ни Бојићу ни Ђурђевићу ни Антонићу, а најмање Додику.

Раније сам објавио да је Планом јавних набавки Фонда здравства за 2017. годину предвиђено да се за посао испоруке “хардвера, софтвера, електронских картица и читача за ИЗИС” утроши 23.247.863 КМ (без ПДВ-а).

Та 23,2 милиона КМ само су Прва фаза, док цијели посао вриједи 35 милиона марака.

Да би све изгледало као да је по закону, прво је урађен Елаборат оправданости улагања у Информациони систем Фонда здравства.

Елаборат је, половином 2016. године, урадила ревизорска кућа “Цонфида”, чији је власник Александар Џомбић, бивши премијер.

Прво је са Џомбићевом фирмом договорена цијена од 20.000 КМ за израду елабората, да би коначна цијена била 30.000 марака. Џомбићу је новац одмах исплаћен, иако Фонд грца у губицима тешким стотине милиона КМ.

И са Џомбићем је посао уговорен без тендера, јер је била велика журба да се Елаборат уради, како би се превара могла упланирати.

Интересантно је да, недуго након израде Елабората, Џомбић затвара своју ревизорску кућу "Цонфида" и отвара нову која се зове "Грант Тхорнтнон".

Нова ревизорска кућа регистрована је у Суду 30.11. 2016. године, а добила је и дозволу за рад од Министарства финансија РС, 07.11.2016.

Џомбића је Додик у јануару 2017. године именовао за сенатора Републике Српске, премда је бивши премијер главноосумњичени у истрази Тужилаштва БиХ “Бобар банка 2”!



Да би се квалитетно имплементирао пројекат “хардвер, софтвер, електронске картице и читач за ИЗИС”, потребно је најмање двије године и веома стручно оспособљен кадар из ове области.

Стварне намјере су да се унесе нешто опреме у Фонд, "наштампају" електронске здравствене књижице, које ће бити бескорисне и узме 35 милиона КМ, у двије фазе.

Слична ствар догодила се са куповином софтвера прије неколико година, када је мета била Пореска управа Републике Српске.

Софтвер никада није прорадио, а исплаћено је преко десет милиона КМ. У ту прљаву работу упетљан је и Мирослав Лазански, Додиков апологета.

Додик је још половином 2016. године присило Дарка Томаша, тадашњег директора Фонда, да отпочне припреме за овај посао.

Посао је требао бити вриједан 2,5 милиона КМ.

“Вриједност тог уговора ће се, без сумње, повећати на 8,5 милиона КМ у времену пред нама”, тврдили су моји извори из Фонда у августу 2016. године. Ни слутили нису да ће посао на крају достићи цифру од 23,2 милиона КМ.

Дарко Томаш је на локалним изборима, одржаним 02.10.2016. године, побиједио и постао начелник Прњавора и на тај начин се измакао Додиковом притиску.

За Томашевог насљедника пројектован је Миленко Пађен, извршни директор Сектора за здравство и контролу и бивши посланик СНСД-а у Народној скупштини РС.

Поједини медији су 16.11.2016. објавили да ће Пађен бити именован на сједници Владе РС, која је требало да се одржи 17.11.2016.

Била је то грешка, јер је Додик, у међувремену, отписао Пађена.

Разлог: Пађен је показао велики опрез око одобравања ИТ послова у вриједности од 17 милиона КМ, на колико је тада Додик “изгурао” хардвер и софтвер.



Додик је, према тврдњама извора из врха Режима, Пађена позвао и упитао да ли ће потписати Уговор на 17 милиона КМ.

Пађен је одговорио потврдно. Додик му је, након тога, обећао директорску позицију.

Међутим, Пађен се уплашио, па је позвао стручњаке да му израчунају колико би коштала надоградња постојећег ИТ система у Фонду, која би омогућила и издавање електронске здравствене књижице.

Стручњаци су му саопштили да би све то коштало неколико пута мање.

Након тога Пађен је позвао Додика и саопштио му да није спреман да потпише Уговор на 17 милиона КМ, јер се цијели посао може завршити за много мање новца.

“Ни ја не бих потписао да сам на твом мјесту”, рекао му је Додик. И прекрижио га.

Додик је, након тога, позвао Дејана Кустурића и питао га да ли је спреман да потпише Уговор на 17 милиона КМ.

Кустурић је одговорио да је спреман да потпише све.



Влада Републике Српске, на сједници одржаној 17.11. 2016. године у Источном Сарајеву, именовала је Дејана Кустурића за вршиоца дужности директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Кустурић је у том трентку био директор Градске развојне агенције Бањалука и предсједника ФК “Борац”.

Кустурић је раније у Банци Српске обављао дужност директора Сектора за продају и маркетинг, што најбоље свједочи о његовим “способностима”.

Након именовања Кустурића, све креће као “по лоју”.

Планом јавних набавки Фонда здравства за 2017. годину, који је усвојен 28.12.2016., предвиђено је да се за посао испоруке “хардвера, софтвера, електронских картица и читача за ИЗИС” утроши 17.400.000 КМ (без ПДВ-а).

Ову Одлуку је потписала Др Сњежана Новаковић-Бурсаћ, предсједник Управног одбора Фонда здравства РС.

Међутим, непун мјесец касније, 23.01.2017. године, Управни одбор Фонда, под Додиковим притиском, донио је Одлуку о измјенама Одлуке о усвајању Плана јавних набавки Фонда здравства за 2017. годину, у којој је прецизирано да се код набавке, под редним бројем 17, мијења износ процијењене вриједности и да се он повећава са 17.400.000 КМ (без ПДВ-а) на 23.247.863 КМ (без ПДВ-а).

И Ову Одлуку је потписала Др Сњежана Новаковић-Бурсаћ, предсједник Управног одбора Фонда здравства РС.

Заиста је запањујуће да се за мање од мјесец дана посао увећа за трећину цијене и то баш у вријеме празника!!!

Додик нема ни дана одмора, заиста.

Али има резултате - Његови пријатељи су добили посао од 23 милиона КМ.

Истина, четвртину им је отео Зоран Тегелтија, али није све ни у Додиковом пословном животу увијек све идеално.

Важно је да ИТ сфера и даље доноси милионске плодове!

слободанвасковиц.блогспот.ба

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

каква лакрдија

08.02.2018 15:02

Сада када кадар из здравства, специјалисти, хирирзи и остали напустају РС ми уводимо електронске картице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУГИП

08.02.2018 19:54

И у Геодетској су увалили нове милионске софтвере

Name

Банда

09.02.2018 05:44

Мафија је то.

Name

РЕ

09.02.2018 11:23

Једини кривац за све ово је ридјобради Бакир,...

Name

П.П. ЊЕГОШ

08.02.2018 15:02

Јос једна велика пљацка народног новца коју је организовао чика миле месар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

%%%%

09.02.2018 11:29

Свака цаст Милораду на свему ста ради. Козу с ледја дјиканима дере, Миле настави до краја..

Name

МГ

08.02.2018 15:04

За не повјеровати ста све овај народ мозе да трпи,ево питања за тузиластво,судство и министарство правде: НАВЕДИТЕ ПЕТ СЛУЦАЈЕВА ,КОНКРЕТНИЈЕ ИМЕНА КОЈА СУ ЗАВРСИЛА У ЗАТВОРУ ЗБОГ ВИСЕ МИЛИОНСКЕ КРАДЈЕ ИЛИ ПРОНЕВЈЕРЕ И ДА ИМ ЈЕ ОДУЗЕТА ИМОВИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

08.02.2018 17:17

Судимо оном "криминалцу" што је хтио подмитити полицајца са "само 10 марака"

Name

Фунта

08.02.2018 17:33

Јесте,до дусе не код нас,у Србији имате колико хоцете ухапсених због милијонских превара,у динарима.

Name

Др Спириц

08.02.2018 20:18

Народ воли лопине. Ко би гласао за политицара који путује возом или градским превозом? Такве насх народ сматра будалама.

Name

Аааа аа

08.02.2018 15:14

Је.ем ти како је овај народ уопште жив са оваквим мафијашима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.02.2018 07:26

Видицес и ти и сви ми за јос коју годину када садасњи период инкубације психицког пуцања буде кулминирао..полако

Name

поп

08.02.2018 15:19

Стока корумпирана је требала улозити у обстанак младих породица да запосли људе а не да гура милионеровом сину јос у дзеп,и ста је сада цудно сто људи одлазе.трба ово мало сто нас је остало тразити од њемацке да нас колективно усели нека само остану будзетски корисници нека сами себи исплацују плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исиловци,

08.02.2018 16:58

додику нису ни до кол.ена ,колико муци и угњетава народ ,неморес поверовати :сунац ти ово се није догађало ,ни 41 ве

Name

007

08.02.2018 15:33

Срећа па постоји Васковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЕСТЕЗИОЛОГ

08.02.2018 15:34

И'ма пара за глупости а за докторске плате не а ста другог до пут под ноге медицинско особље ником не треба јер имамо софтвер који ЦЕ нас лијецити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тз

08.02.2018 16:12

Тако вам и треба народе ко вас је.. хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

08.02.2018 16:15

Вазно је да су то браца Срби и да то од срца раде у име Српства, тј нас. За то смо се борили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.02.2018 16:54

тако је Јоја, и да је министарство просвјете спријечило бошњачкој дјеци да уче босански језик, то је важно а остало ко га ј. Све за српство, само што више милиона набаци на рачуне а сиротињи продаји маглу

Name

=)

08.02.2018 16:17

Интересантно је да из здравства одлазе само здравствени радници, а администрација остаје. У неким домовим аздравља је 50% администрације. Намеће се закључак да ће они ускоро морати лијечити пацијенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Риалити дозу

08.02.2018 16:20

Одкад КУСТУРИЦ пристаде иде све по лоју.....није вазно јесу курт,мурти,кокези,пекези дјурици.....нека се отима питање за кустурица нека казе јавности.....ста си возио које ауто до не поста директор,а ста сад возис.....гдје ти радила снаја са средњом сколом у.пекари Мања...а гдје садради наравно у фоду....ееее Дејице за саку долара си се продао......Мислио сам да си бољи цовек.....а ити удје у врзино коло......волис фотељу по цјену образа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

08.02.2018 16:32

Али ко це од њих 4 Додику дати тал? Сви подједнако или га је Тегелтија избацио из комбинације. Вјероватно она 2 сноба из Венере. А друго Дарко Томас је препаметан за све те снобове. И њему је то потурано али је ескивирао јер је видио да је то лоповлук невидени. Браво Дарко. Сад Кустуриц нек иде у прдекану. Дај бозе јос неко да це јер це се некад урадити ревизија тих набавки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гама-Раy

08.02.2018 17:26

Једини спас нам је Сјеверна Кореја,да запоцне нуклеарни рат са САД,а онда слиједи ланцана реакција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам Ниџо Јабуко

09.02.2018 07:36

Лопови раде оно што најбоље знају. Нема више хајдука међу србима да им са ножем под гркљаном све отме... Пропали смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ЈАБУКО

09.02.2018 08:41

НЕЗНАМ ЈЕСУ ЛИ БАНДИ У КРИМИНАЛ УРАЦУНАТИ ПИШТОЉИ ИЛИ ИХ ДОБИВАЈУ СА ПОСВЕТОМ ДОДИКА ДА НАПАДАЈУ НЕВИНЕ ЉУДЕ. УМРИ ЗДРАВСТВО, И СВЕ СТО ЈЕ СЕКТА СМИСЛИЛА.

Name

Ацо

09.02.2018 08:53

Па дали је ово могуце...која организована мафија за неповјеровати...како би ја то све на голи оток...

ОДГОВОРИТЕ