Усвојен Закон о концесијама

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку измјене Закона о концесијама по коме се за 10 одсто повећава концесиона накнада за хидроелектране и термоелектране за 10%. Опозиција упозорава да ће од овога корист имати само тајкуни, док ће Република Српска и њени грађани бити оштећени.

Република Српска 08.02.2018 | 22:55
Усвојен Закон о концесијама
Закон који се у државама региона не мијења без вишемјесечних расправа и консултација стручне јавности, у Републици Српској је размотрен и усвојен за 2 дана.

Опозиција упозорава и да ће по новом закону службеник запослен у ресорном министарству одлучивати о конкретној висини накнаде за нове електроенергетске објекте у распону од 0,5, до 5%, чиме се отвара могућност корупције.

Опозиција упозорава да је овај закон у Скупштину упућен по хитној процедури и да нису имали времена да се упознају са садржајем нити да га упореде са регулативама у земљама региона.

Грађани ће највише да осјете новину у закону да концесија у локалним заједницама за одвоз смећа може бити до 8% прихода комуналног предузећа, упозорава опозиција. То ће оптеретити привреду, а може да доведе и до поскупљења комуналних услуга. Упозоравају да је овакав закон увод и у ново поскупљење струје.

Ресорни министар међутим сматра да ће овај закон привући инвеститоре и у равноправан положај ставити јавна и приватна предузећа која се баве производњом стује. Поскупљења струје, неће бити, а општине и градови ће и даље расподјелом добијати 95% средстава прикупљених од концесија.

Опозиција указује и на правну колизију који је произвело усвајање закона који повећава концесије, док је закон којим се стављају ван снаге накнаде за производњу електричне енергије још увијек је на чекању. Зато најављују да ће тражити мишљење Уставног суда.

Супротно Закону о рударству, упозорава Шукало, омогућава се бесплатна експлоатација угља, што ће такође бити наведено у апелацији Уставном суду, јер се давање природних богатстава без накнада коси и са Уставом Републике Српске.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Сале

08.02.2018 13:07

Не може то тако, гдје су пиштаљке биле да ово спријече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

08.02.2018 13:52

Имали гдје дрварскога буцка пацине издајника србскога.

Name

Маркан

08.02.2018 14:10

Ово са отпадом је за сваку похвалу. Сада господа посланици имају законску регулативу да док брод тоне одбаце све сто им смета као отпад. Хитно усвајање је такодјер разумљиво на основу стања у земљи. Нека те регулативе, али она није добра за екологију, за рибе и остало. Наиме отпада је много, а тко зна мозда је и радиоактиван, ха, ха..

Name

кунта кинте

08.02.2018 16:43

Шта сте очекивали од ових криминалаца,петар полицајац прашинар да буде министар гдје год је био све је уништти сад под додиковом палицом треба да отму природна богатства овог народа који је дотакао дно и треба тако боље и не заслужујемо кад се могу купити за 50 км ...............

Name

Коле

08.02.2018 13:08

Док гледају филм нек размисљају министри и посланици колико су својим одлукама болесним одлукама у корист будале додика упропастили зивота људи. Колико је разбојник додик са премјерком цвијановиц и пратецом багром покрао и потросио дјецијих привилегија и привилегија обицних људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збогом Републико Српска

08.02.2018 13:58

Овим гласањем данас посланици ДНС,СП,СНСД и ПАПЦИ ПРЕЛЕТАЧИ су озаконили пљачку и природне ресурсе поклонили неколицини тајкуна окупљених око Додика.То су завршили па сада су кренули у кампању преко таблоида из Србије ИНФОРМЕР како Британци шаљу војску да уништи Републику Српску јер опозиција неће признати резултате избора.Знају да су они на њиховим тенковима дошли на власт па оптужују опозицију и мјењају тему да ово што су усвојили заборави јавност и народ.Ова данашња одлука ће довести до поскупљења стује за 10%.Али тако треба па ће након ланчаног поскупљења на основу акциза на нафту,доћи ће и ланчаног поскупљења и због стује.Али народе како гласаш такав ти и живот.Загупљујте се од РТРС и уживајте уз Бају под шатором и узмите тих 30-50 марака и пошаљите дјецу и унуке у иностранство да зараде и себи и вама та живот.У исто вријеме крај ваше куће на потоку ће направити малу хидроелектрану,а вас оставити без воде и згртати милионе,пролазиће штицари са балванима и дампери са угљем.Вама је остало да гледате.Пријатно.

Name

рибар

08.02.2018 13:16

Нема коментара на ово најважније животно питање, зато и јесмо гдје јесмо. Ми смо послали прије два дана саопштење за јавност у коме позивамо све посланике да одбаце расправу о Закону о концесијама, те да се предложи одржавање посебне сједнице НСРС за мјесец дана, са само једном тачком дневног реда СТАЊЕ ПРИРОДНИХ РЕСУРСА И РЕВИЗИЈА СВИХ ПОСЛЕРТЊСТНИХ КОНЦЕСИЈА. Нажалост, многи медији то нису ни објавили мада се ради о нечему што значи доказивање крађе десетина милијарди марака и очувању преосталих природних ресурса, јединој шанси да развијемо стратешке гране привреде у наредним годинама и запослимо народ, односно, опстанемо биолошки на овим просторима. Никола Лазаревић Еколошка партија -зелени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

08.02.2018 13:52

Иди пецај рибу.

Name

РЕ Рибар

08.02.2018 19:23

Добра ти је била идеја да се одржи посебна скупштинска расправа на тему природних ресурса, посебно водних. Мада се то није могло нигје прочитати. То се зове : медиска блокада. Од природних ресурса, ако би се користили рационално и паметно, РС би могла комотно да живи и да се не задужује. Али тада владајућа мафија не би имала, или би имала мало, простора за пљачку. Или да пљачку и прање новца омогућава својим кумовима, пријатељима, партиским послушницима, тзв. тајкунима....уз добру провизију

Name

Питање

08.02.2018 19:24

Неки лазаревиц прави хидроелектрану на Праци. Јеси ли то ти ?

Name

хајде болан

08.02.2018 13:22

10 % провизије не постоји нигдје у свијету. како они мисле да стимулису инвестиције у тој области. Ко је луд да плаца 10 % провизије и да након 10-20 година постројења остану дрзави као поклон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ САЛЕ

08.02.2018 13:36

Ста реци него " Сале не с... Јебале те пистаљке, кад си тако паметан реци како спријецити багру да доноси накарадне одлуке!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

08.02.2018 13:53

Па пиштаљкама.

Name

Сале

08.02.2018 13:54

Само овај пут и руменко да запишти.

Name

Ре Сале

08.02.2018 14:14

Сале ови нису свјесни колико су глупи са тим спин коментарима

Name

Сале

08.02.2018 15:29

Морамо их мало подложити, видиш да се упале ко левати.

Name

Ин

08.02.2018 15:35

Ја цу ти реци на изборе сви и скинути са власти ову багру ова вецина це све изгласати немозе опозиција то спријецити кад су мањина немогуца мисија

Name

Глупан

08.02.2018 17:19

Ово је нам даље.... приватна дрзава... само нова информација за све раднике СФР РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ....Скрбиц и Богданиц купују земљисте у центру б луке гдје је била болница... хе..хе.. тата им оставио новац... бјез народе..

Name

докторАрсланагиц

08.02.2018 19:19

Након сто се није успјело са идејом помјерања граница на ријеци Дрини,како би Србија избјегла плацање концесионе накнаде за воду коју се користи за хидроелектране,сада то ради влада РС и тако директно врси удар на локалне заједнице,које би требале да добију 95 посто тих средстава.Тацно це ови из Б.Луке иселити истоцни дио РС.

ОДГОВОРИТЕ