Опречни ставови Русије и САД

Амбасадори чланица Савета безбедности УН су на седници посвећеној Косову позвали Београд и Приштину да наставе разговоре.

Србија 08.02.2018 | 07:34
Опречни ставови Русије и САД
Ипак, они су изнели опречне ставове о ситуацији на Косову десет година од једностраног проглашења независности.

Они су на седници у седишту УН у Њујорку, на којој је представљен редован тромесечни извештај генералног секретара УН Антонија Гутереша били сагласни у осуди убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, али и о значају спровођења досадашњих договора Београда и Приштине ради мира и стабилности у региону. 

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да 10 година након једностраног проглашења независности "спонзори тог пројекта" треба да размисле о последицама те мере, оценивши да "данас нема јасне перспективе" Косова, а да су косовски захтеви за чланство у неколико међународних институција одбијени. 

"Постоје велики проблеми у покрајини и међународна заједница мора да их блиско надгледа", рекао је Небензја, упозоривши на проблеме с корупцијом и организованим криминалом, "катастрофалну" економску ситуацију и низак ниво безбедности. 

Он је рекао да је очекивање да ће број држава које признају независност Косова расти "без темеља", а да су поједине земље чак и повукле признање. 

Представник Русије је подсетио да Приштина не поштује договор о стварању Заједнице српских општина (ЗСО), истичући да су званичници ЕУ "толерантни на ту стагнацију", да још нема јасних назнака када ће Специјални суд за злочине ОВК почети да ради, а да истовремено Београд показује спремност за наставак дијалога и компромис. 

Упозорио је на опасност коју представља повратак радикалних исламиста из Сирије и Ирака, наводећи да то представља велики ризик за Балкан, али и за целу Европу. 

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли оценила је да је ситуација на Косову у последњих десет година побољшана, да "мултиетничка демократија на Косову" јача, али да увек има места за напредак, додајући да САД желе "прави мир". 

Она је рекла да Београд и Приштина треба "што пре" да постигну споразум о нормализацији односа, додајући да је то "добитак за обе стране". 

"Наредни месеци су кључни, а бенефити јасни", казала је Ники Хејли. 

Она је рекла и да САД осуђују убиство Оливера Ивановића, да су понудиле помоћ косовским инсититуцијама, али и да верују да је Косово способно да реши тај случај. 

Представник Кине Ву Хаитао је истакао да Резолуција 1244 треба да буде "правна база" и додао да Кина поштује суверенитет Србије. 

Он је рекао и да Кина поздравља дијалог на високом нивоу и да се нада да ће Београд и Приштина применити договоре и доћи до међусобног помирења и трајног решења који би био у интересу обе стране. 

Представник Кине је рекао да је интерес народа на првом месту и додао да Кина подржава рад Мисије УН на Косову и Метохији. 

Представница Француске Ана Геген је позвала косовске власти да починиоце убиства Оливера Ивановића што пре приведу правди. 

Она је казала да је 10 година од проглашења независности Косова "Француска на страни Косова и изградњи институција". 

"Ово је прича о успеху, али велики део тек треба урадити. Косово може рачунати на нашу подршку", рекла је Ана Геген. 

Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је поводом 10 година од проглашења независности Косова да је остварен напредак и да Косово има економски раст. 

"То није иста земља као пре 10 година када је успостављен Унмик", рекао је представник Велике Британије, додајући да изградња демократије захтева време. 

Он је поздравио изјаву косовског председника Хашима Тачија који је казао да се неће укинути Специјални суд за злочине ОВК, али и позвао власти да реше случај убиства Оливера Ивановића.

(Б92/Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар