Шта скрива Писмо намјере ММФ-у?

Влада Републике Српске је 29. јануара послала допунско писмо намјере Међународном монетарном фонду, на шта се обавезала на све и свашта. У јавности се спекулише да је Влада на тај начин пристала на пренос надлежности, док власт тврди да то није тачно. Економисти поручују да централна БиХ неће вршити супервизију банака.

Република Српска 07.02.2018 | 21:10
Шта скрива Писмо намјере ММФ-у?
Влада Републике Српске поново је писала Међународном монетарном фонду. У допунском писму намјере Влада је пристала да потпише Меморандум на основу којег ће Централна банка БиХ бити задужена за праћење стратешки важних банака. На тај начин и званично ће доћи до размјене информација и сарадње на пољу супервизије банака између Централне банке, Агенције за осигурање депозита БиХ и ентитетких Агенција за банкарство. Све би требало да надгледа Стални одбор за финансијску стабилност.

Стални одбор за фискалну стабилност је усвојио акциони план и формирао међуинституцијску радну групу за израду текста нацрта који укључује унапријеђену размјену информација и аранжмане сарадње у пољу супервизије, приправности за кризу и управљање кризом, те надзора над системским ризиком, све у складу са препорукама особља ММФ-а. Први нацрт меморандума о разумијевању о финансијској стабилности достављен је особљу ММФ-а. Централна банка, Агенција за осигурање депозита, Агенција за банкарство ФБиХ, Агенција за банкарство Републике Српске и остале надлежне стране ће потписати меморандум до јуна 2018. године, у складу са препорукама ММФ-а“, наведено је у Писму намјере.

У јавности се спекулише да се потписаним меморандумом угрожавају надлежности Српске и да се ради о класичном преносу надлежности, јер ће Централна банка имати задатак да контролише и врши надзор банкарског и финансијског сектора. У то је увјерена и опозиција. Шеф финансија у Влади Републике Српске се куне да то није тачно.

Централна банка нема никакву могућност да врши надзор за банкарски сектор, а наравно да има увид; пословни рачуни се налазе код Централне банке. Постоји наша општа сагласност да се подаци размјењују озмеђу Централне банке, Агенција за банкарство и Агенција за осигурање депозита да би се спријечила било каква могућа злоупотреба”, изјавио је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Драган Чавић сматра да изјаве министра финансија нису тачне:

Разговарао сам са српским члановима Управног одбора Централне банке и обавјестили су ме да је гувернер Цетралне банке из СДА без икакве сагласности српских представника у Управном одбору Централне банке, сам себи узео за право да потпише меморандум, не упознавајући Управни одбор, у коме је омогућено заједничким потписом са министром финансија Српске, ФБиХ, Савјета министара да супервизију врши Централна банка.”

Потписани меморандум и Агенцији за осигурање депозита БиХ даје већа овлашћења од оних која има по меморандуму из 2009. У Агенцији за БН телевизију поручују да преноса надлежности нема, али боље контроле ће бити.

Са новим меморандумом који је у припреми предвиђа се квалитетније учешће у размјени информација, а све са циљем да се изгради још бољи финансијски сектор”, објашњава директор Агенције за осигурање депозита БИХ Јосип Невјестић.

Централна банка и ентитетске агенције за банкарство ће потписати меморандум до јуна. То ће, кажу економисти, дати бољу слику о пословању банака и да ће унаприједити пословање обе Агенције.

Осим меморандума, власти у БиХ су се новим допунским Писмом намјера обавезале да ће покушати да зауставе гомилање неизмирених обавеза у здравству. Обећали су да ће проширити систем трезорског пословања.

Власти у БиХ у писму намјере траже од Извршног одбора ММФ-а да одобри 148 милиона марака. С обзиром на кашњење у завршавању првог прегледа, траже и продужење аранжмана за 12 мјесеци.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић већ у четвртак иде у Вашингтон. Састаће се са представницима ММФ-а. Све наведено ће врло вјероватно бити теме разговора и преговора.



БН телевизија

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Xxx

07.02.2018 20:26

Незнам сто се толико буне појединци за пренос надлезности па од тога имају сви користи ,ово старо неваља а друго нецемо па докле висе родили се у БиХ умрли у БиХ и укопани и опет нам неваља фуј фуј народа зато нам се сви смију неволимо своје а од тудјег немамо користи болесни сви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Музицари

07.02.2018 20:43

Они би ММЕфовцима и музике дали само да додју до пара у изборној години. Ваља гласацима купити по врецу мекиња, инаце ниста од побједе. Борба на голи зивот и смрт

Name

Упозорење дјеци!!!

08.02.2018 06:57

Никада немојте лагати! Погледајте на горњој фотографији лијево ста се десава када неко бесомуцно лазе.

Name

Борац

07.02.2018 20:55

Боже, па ко ли то преноси надлежности. Драги народе ако си и даље слијеп и треба да нестанеш. Још је једино остало да вас убију глађу и неимаштином. Будите искрени према себи и признајте да су нас уништили. Нема народа на свијету који би безпоговорно ово трпио. Прави робови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2018 05:08

Ти гладујес због власти коју си изабрао, а не од преноса надлезности. И док ти и такви као ти, размисљате на тај нацин, бит цете све гладнији и сиромаснији.

Name

Пренос

07.02.2018 21:47

Да ли је овај економиста Синиша Пепић свјестан шта говори. Је ли процитао допунско писмо, он као да га је Тегелтија послао да коментарише. Јосип се бори за мандат. Преносе све, и продају да мозе СНСД финансирати кампању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

банкар

07.02.2018 23:03

Наравно да није процитао и прица му је уопштена, теоретска. У Писму намјере нема конкретног преноса вец се ствара обавеза да се направи кроз меморандум који наравно неце потписати Тегелтија па це бити цист као суза.

Name

Поп Спира и Попадиа Спира

07.02.2018 22:05

само Зељка мозе то на свом енглеском ММФу да објасни и Бајони да Да потпис.Таленат неоспоран за своје плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мад макс

07.02.2018 22:19

Знаци, јос мало и нестаје РС. Лагано преузима федерација контролу над РС. Мислим цак да је и боље, јер ако наставе овако бахато са дизањем кредита, неце ни за 500 година вратити. Ово је јос један доказ, да је садасња влада неуспјесна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.02.2018 23:51

Који циркусанти,..прицају о фамозним преносима надлезности, а не посједују своју банку, све пропало, функционису управо преко централне банке која их одрзава у зивоту...ово је зесца спрдацина. А надлезности се преносе саме од себе јер РС одрзавају кредити у зивоту,..јос неко вријеме бар...

Name

дзоо

08.02.2018 05:39

Па немозе се висе тросити ,пљацкати а да за то после НБ покрива е неце моци да мозе другови и другарице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

08.02.2018 05:51

Боље је пренијети надлезности него да нам једна по једна пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2018 08:26

А која то није пропала?

Name

разумио

08.02.2018 06:14

Овом пару Бони и Клајда треба суд, велеиздаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

08.02.2018 07:53

Нема ту ни предаје ни продаје ни преноса надлежности. То је само један тактички потез срачунат и 'креиран' да би се боље стратешки 'позиционирали'. Компликовано је то за објашњавање, народ је неук, а многи злобни и злонамјерни, црне издајице. Зна баја шта ради, забоље њега нека ствар, каравана његова иде даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

08.02.2018 12:15

Гдје ти мајке ти покупи толику памет, подијели са нама мало памети да и ми несто знамо.

Name

Ре

08.02.2018 20:57

Мало ироније, цинизма, сатире, не шкоди. Чак напротив.

Name

ре.Бјељинац

09.02.2018 11:16

Како си само глуп,..ја те залим купусару...

Name

ГРУЈО

08.02.2018 08:25

ШТА СЕ БУНИТЕ......У ЉЕПОТУ ГЛЕДА ГЛАВАТИ ГОСПОДИН...НИЈЕ МУ ЈАСНО КОЈЕ ТО ПРОМЈЕНЕ ИМА ДАМА....А ОНА МУ ОБЈАШЊАВА ДА ЈЕ ГЛЕДАЛА ФИЛМ О ПИНОКИУ

ОДГОВОРИТЕ