Српска обуставља испоруку гаса?!

Уколико у наредних 30 дана не измире своја дуговања и оно што је договорено 2015. године, Управа "БХ гаса" биће смијењена, најавио је јуче федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић.

Република Српска 07.02.2018 | 20:35
Српска обуставља испоруку гаса?!
Ово је, у најкраћем, епилог јучерашње својеврсне драме која се одигравала између ресорних институција РС и ФБиХ, одговорних за дистрибуцију гаса у БиХ.

Наиме, јуче је Република Српска запријетила ЈП "БХ гас" да ће почетком фебруара у потпуности обуставити доток гаса у Федерацију јер "БХ гас" три године не прихвата цијену транспорта овог енергента, који се гасоводом Каракај - Старић допрема у Федерацију.

Власник овог гасовода је "Сарајево-гас" Источно Сарајево, чији је директор Славо Крајишник у допису упућеном на адресу више кључних институција у БиХ упозорио на овакав сценариј.

"Неприхватањем цијена транспорта природног гаса од 'БХ гаса', предузеће 'Сарајево-гас' а.д. је доведено у озбиљну ситуацију гдје је присиљено обуставити даљи транспорт природног гаса. Прекид транспорта ће се десити почетком фебруара. Тачан датум прекида транспорта бит ће јавно објављен послије спровођења свих неопходних радњи", наведено је у овом допису, који је, између осталог, прослијеђен "БХ гасу", Министарству спољне трговине и економских односа БиХ, ентитетским премијерима, као и ресорним министрима у ФБиХ.

У том допису се истиче да су приморани на овај корак.

"Скоро три године покушавамо ријешити проблем на миран и нормалан начин, међутим нема помака", наглашавају у овом предузећу.

Сам Џиндић је јуче потврдио да је одмах потом одржан састанак са представницима НО и УО "БХ гаса".

"Управа 'БХ гаса' је одговорна за ову ситуацију и треба да је ријеши. Оно што је уговорено 2015. мора се платити одмах. Дали смо Управи 'БХ гаса' рок од 30 дана да коригује недостатке, а у противном ћемо смијенити Управу", најавио је Џиндић.

Он је закључио како је ова ситуација показала да ФБиХ мора имати алтернативу за снабдијевање гасом, јер увијек може доћи до економских или политичких блокада.

У државном министарству су казали да ово питање није за њих.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС су поручили како предузеће "БХ гас" тек треба да измири своје обавезе, док из самог "БХ гаса" након цјелодневног чекања нисмо добили одговоре на питања која смо им послали ујутро.

Вриједи подсјетити, РС је раније донијела Закон о гасу Републике Српске, у којем је дефинисано да се компанијама у Федерацији БиХ наплаћује тарифа за транспорт. Медији су, пак, јуче извијестили да "БХ гас" скоро три године не прихвата цијену транспорта природног гаса, који се у Федерацију дистрибуира гасоводом Каракај (Зворник) -Старић (Кладањ).

Како су јуче објавили медији у Федерацији БиХ, Република Српска је 2015. усвојила повећање тарифа за транспорт гаса од Зворника до Кладња (40 километара). Навели су и да је тренутно у току поступак за првих 19 километара, гдје "Гас промет" Источно Сарајево такође тражи повећање транспортних тарифа.

Извор: НН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

који

07.02.2018 19:56

КРЕТЕНИ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

07.02.2018 20:36

Срамота ме мојих у БЛ да се тако поступа као да смо ми РС нека држава па не дамо транзит.Који црни транзит пар километара ? Стално нешто мућкамо и на крају други нас мрзи.СРАМОТА.

Name

075

08.02.2018 06:57

@ који У праву сте! Иако мислим да би привредници из Ф.БиХ требали увести реципроцитет и све запослене из Р.Српске у фирмама у Федерацији БиХ, а има их много, отпустити и нека им Милорад нађе посао!!.

Name

КЦ

08.02.2018 07:10

Наши умислили да су Газпром.

Name

путар

07.02.2018 20:42

Треба увести путарину цим се предје медјуентитеска граница,поставити балван барикаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Семберац,

08.02.2018 11:22

Уколико се не разумес'у економску математилу ,паметниј ти је да мало и мукнес. .

Name

сарајлија

08.02.2018 18:52

Не би га више ником обуставили...

ОДГОВОРИТЕ