Бијељинац Марковић прича: Господска порука из Партизанове свлачионице

Децо, никад не вређајте Звезду! Шта је Светозар Марковић научио досад, а шта учи од Мирослава Ђукића?

Фудбал 09.02.2018 | 20:00
Бијељинац Марковић прича: Господска порука из Партизанове свлачионице
"На шта вам ја личим да се брукам пред целом Европом? Ја сам џентлмен, а не грубијан да бих правио сељачке фаулове“.

Велибор Васовић, кад су га питали зашто није срушио Амансија у фИналу Купа шампиона 1966, при резултату 1:0 за Партизан против Реала

Да јесте, црно-бели би можда постали прваци Европе у Бриселу. Овако је никад повучен потез једне натерао на размишљање "шта би било кад би било", а друге да успоставе меру животних вредности. Често важнијих од спортског успеха. То господство се у Хумској, говоримо о играчима и тренерима, деценијама неговало. Модел понашања "прво постани човек, онда спортиста" можда није користан у доба јурњаве за трофејима и новцем, али се, колико год био непопуларан, одржао.

Потврдио нам је то Светозар Марковић, један од најмлађих чланова Партизанове експедиције у Лимасолу, објашњавајући улогу Жарка Лазетића, тренера омладинске екипе, из које је талентовани штопер прекомандован у први тим.

"Лазетић нас учи да будемо људи. Што се каже, господа у копачкама. Најбољи пример за то су дешавања са вечитих дербија минуле сезоне, у Кадетској лиги Србије. После пораза на Маракани, из Звездине свлачионице чуле су се погрдне песме на рачун Партизана. Није нам било право. Наш тренер је честитао црвено-белима, јер су у том тренутку били бољи. Пред крај првенства дерби се играо у "Земунелу", практично решавао питање првака. Пред утакмицу шеф држи говор, између осталог каже: "Момци, ви представљате Партизан, нећу да чујем ниједну ружну реч о Звезди. Она је наш противник, а ово је само игра". Победили смо и послушали педагога у лику тренера, јер то није био изолован случај, него принцип. Лепо нам је Лазетић говорио: "Никад, али никад, не вређајте ривала. Не певајте против њега. То, децо, никуда не води". Нажалост, људи какав је Жарко Лазетић су ретки у нашем фудбалу. Привилеговани смо што је уз нас, уз њега ћемо постати бољи људи. И спортисти. Сигурно", надахнуто говори Светозар Марковић, један од  тинејџера чији таленат је ових дана на радару шефа стручног штаба првог тима, Мирослава Ђукића.

Уверава да су га Лазетић (некадашњи центарфор црно-белих и помоћни тренер у време шефовања Ивана Томића) и његов сарадникДражен Болић, годинама присутан у италијанском фудбалу, обучили како да се постави, скочи, "уђе" у пас... А да све карактеристике надограђује под командом Ђукића.

"Кад сам се родио, Ђукић је приводио крају блиставу каријеру, преостало ми је само да тражим снимке његових утакмица. Недавно сам гледао како је играо за репрезентацију. Видео сам и најзанимљивије детаље из два финала Лиге шампиона са Валенсијом. Знам да је промашио пенал у дресу Депортива за шампионску круну... И схватио сам: ако му све све то десило, а он опет направио врхунску каријеру, онда то значи да мораш да устанеш сваки пут кад те нешто удари. Идеш даље, уверен да ћеш успети. Као што је он успео".

Марковић је капитен "класе 2000", омладински репрезентативац, има фигуру и држање правог штопера, одише мирноћом кад прими пас, лепо га је видети на терену. А и ван, јер Саша Илић каже како "одавно овако леп играч није био у Партизану".

"Можда само делујем ћутљиво, пошто су овде скоро сви старији од мене. Тек да се зна, нисам ћутљив, причам са свима, то вам се само чини. То су карактерне црте које имаш или немаш. Кажу ми да поседујем ту лидерску црту. Примећујем да напредујем на припремама првог тима. Ово су ми друге. Ако се деси да останем на овом нивоу, надам се шансу на пролеће у првенству, у супротном - никакав проблем, враћам се у омладинце, има и тамо доста посла".

На крају нам је Марковић предочио ко су му узори.

"Ценим сву тројицу актуелних штопера: Остојића, Милетића и Митровића. Учим од њих свакодневно. Од бивших дефанзиваца Партизана највише ценим Крстајића и Иванова, а на интернационалном нивоу, Тијага Силву и Давида Луиза. Кад би моја каријера била налик некој од поменутих...", жеље су штопера који ће 23. марта постати пунолетан.

БИЈЕЉИНА - ВРЕЛО ТАЛЕНАТА

Светозар Марковић је пореклом из Бијељине, која била и остала расадник талената.

"Садашњи селектор А репрезентације Младен Крстајић је председник Радника, мислим и да му је супруга из Бијељине. Саво Милошевић је из Јање, у близини града. Из истог места долазе млађе снаге, Лука Јовић, Миладин Стевановић, ево и мене..."

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар