Политика доминира на ЗОИ!

Свима Ноте 8, осим С. Кореји и Ирану! Организатори Зимских олимпијских игара суочили су се великим питањем – да ли да дају севернокорејским спортистима Самсунгове "Галаxy Ноте 8" паметне телефоне.

Остали спортови 08.02.2018 | 17:30
Политика доминира на ЗОИ!
Партнер Игара Самсунг донирао је око 4.000 ових телефона за спортисте и званичнике како био могли да забележе сваки тренутак и поделе га са светом.

Организатори Игара су у муци због дилеме да ли би давањем телефона, који коштају најмање 1.000 долара, прекршили санкције уведене Северној Кореји због нуклеарног програма.

Такође, је нејасно да ли би телефони уопште радили у мрежама у Северној Кореји, наводи Асошиејтед прес.

Исти проблем важи и за спортисте из Ирана, али је у случају Северне Кореје питање додатно осетљиво због настојања Сеула да пошаље поруку заједништва.

Међународни олимпијски комитет (МОК) је посаветовао организаторе да севернокорејски спортисти могу користити телефоне током Игара, али да их морају вратити пре повратка у своју земљу.

Али и после препоруке МОК-а Организациони комитет Игара у Пјонгчангу није сигуран шта да ради. Портпарол Игара рекао је да би "неко требало да донесе јасну одлуку, али нема никога ко то може".

"Тако да нисмо дали телефоне (Севернокорејцима) и не можемо дати телефоне док не добијемо потврду да то није кршење санкција УН", додао је ПР Игара.

Спортисти из Ирана такође неће добити телефоне због санкција, навео је комитет. Остали олимпијци ће добити Самсунгове телефоне по доласку у Олимпијско село.

Питање телефона је једна од тешкоћа које Јужна Кореја покушава да реши док настоји да пружи добродшлицу северним суседима као поруку мира.

Како би омогућила долазак севернокорејских уметника морем, Влада Јужне Кореје је суспендовала санкције Пјонгјангу које забрањују улазак севернокорејских пловила у воде те земље.

У среду је јужнокорејско Министарство за уједињење саопштило да разматра захтев Пјонгјанга да обезбеди гориво за трајект којим је допутовало више од 100 уметника који ће наступити на Олимпијским играма.

О томе ће се консултовати са САД и другим земљама како би се утврдило да то неће бити кршење санкција.

ЗОИ почињу у петак, а трајаће до 25. фебруара.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар