Вучић: Плаћамо цијену прошлости

Година 2025, која се помиње у Стратегији о проширењу ЕУ није гаранција, али је важан подстрек грађанима и признање да смо урадили битне ствари и да смо с људима из ЕК учинили много значајног, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Србија 07.02.2018 | 15:42
Вучић: Плаћамо цијену прошлости
Обраћајући се новинарима након разговора с европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, на заједничкој прес конференцији, Вучић је указао да су, међутим, у односу на четири земље и једну територију пред Србијом најтежи задаци.

"Хималаји су пред нама", метафорично се изразио председник указујући на чињеницу да то није наша кривица, већ је, како је рекао, дошло време да доносимо одлуке, да платимо одређене цене из прошлости и донесемо одлуке за које није било храбрости деценијама раније.

Планине препреке су пред нама, рекао је српски председник, односи са Приштином, те границе са БиХ и Хрватском.

Како је рекао, ниједна земља није имала поглавље 35, као што има Србија, али и додао да ту нема велике филозофије, то смо прихватили, а на питање да ли постоји нешто друго за Србију резолутно каже:

"Не постоји".

Кад је реч о односима с Приштином, рекао је, то није питање "да ли ћете да се зовете овако или онако" већ је то питање хиљаде квадратних километара и услова у којима ће људи тамо да живе.

Председник Србије је рекао и да морамо да регулишемо проблем граница са БиХ и Хравтском.

Како је рекао, Бошњаци су имали своје захтеве, а када смо и прихватили те предлоге и када их је "дочекао са папиром" - тада им ни то што су сами тражили није било довољно.

Границу са Хрватском и да не помињем, додао је.

Како је рекао, Србија је на европском путу од 2000. године, али је од тада прошло 18 година, а да многа од важних питања нисмо ни дотакли.

У озбиљне еконосмке реформе ушли смо 2014. године, да би данас јавни дуг био испод нивоа Мастрихта, а тек после 2014. донет је Закон о раду, који је регулисао флексибилно тржиште рада, приметио је председник Вучић.

Додао је да смо тек после 2014. године успели драстично да смањимо незапосленост, на испод 13 одсто, и да започнемо тешке мере фискалне консолидације и да уредимо јавне финансије.

Перма његовим речима, нешто је урађено у области владавине права, али нас тек чека велика законодавна активност у годинама пред нама, па ће то морати да се одвија по убрзаном поступку.

"ЕУ је направила своје оквире и на јединствен начин посматра простор Западног Балкана, али најзначајније је да ће у складу са заслугама, како их Унија буде процењивала, земље приступати у пуноправно чланство у ЕУ", рекао је Вучић, на заједничкој перс конференцији за комесаром ЕУ Јоханесом Ханом.

Вучић је захвалио и Хану, али и Федерики Могерини, Доналду Туску, Тајанију, Јункеру, свима који су напорно радили, како је рекао, на стратегији, а пре свега да би помогли нас европски пут.

Посебно је захвалио Јункеру који је, на нашу молбу, одредио бар оквирно датум, индикатива, али и то је позитивно

"На томе смо му захвални", рекао је Вучић те поручио:

"Анализирали смо статегију и 2025. година која је поменута, а која нам не значи гаранције, али је важна као подстрек грађанима да смо радили битне ствари и да смо с људима из ЕК учинили много значајног".

Иначе, додао је, не бисмо били на ЕУ путу, а "ЕУ је место где нас привлаче вредности, пре свега бољи економски положај за наше грађане, али то је свакако најуспешнији мировни пројекат после Другог светског рата, а који је за нас на Балкану посебно значајан".

Извор: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Новоматиц Адмирал

07.02.2018 14:45

А до 2025 године ће Новоматиц Адмирал потпуно заштићено прати новац преко Србије и Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

07.02.2018 19:18

БРАВО. У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НОВОМАТИЦ ПЕРЕ НОВАЦ ПРЕКО ФИРМИ НОВО РС ДОО И РСА ГАМИНГ ДОО,А У СРБИЈИ ПРЕКО ФИРМИ НОВО ИНВЕСТМЕНТ ДОО ИЗ БЕОГРАДА И АДМИРА ДОО ИЗ КРАГУЈЕВЦА,ОВЕ ИЗ РС ПЕРУ ПОД ДОДИКОВОМ ЗАСТИТОМ,А ОВЕ ИЗ СРБИЈЕ ПОД ЗАСТИТОМ АЛЕКСАНДРА ВУЦИЦА И ТОМИСЛАВА НИКОЛИЦА КАО И СЛАВИСЕ КОКЕЗЕ.

Name

Проинтер

07.02.2018 23:42

Прање лове није унесено у САП.

Name

СТД

07.02.2018 14:47

Стварно јадна изјава Вучића. Најјадније европске лажи и даље подмеће свом народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

07.02.2018 14:57

Хвалим те Бозе ако си то схватио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медју нама

07.02.2018 14:59

Мени као градјанину РС није никакав мотив улазак у ЕУ. Ста добијамо тиме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миломир

07.02.2018 15:04

Да, да, ствар је толико смијесна да се ево и ја цепам од смјеха, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајт

07.02.2018 15:21

Вучић и даље бламира Српски народ као и његови жути пријатељи пре њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерација '83

07.02.2018 16:01

А колика це тек бити цијена гресака садасњости?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

07.02.2018 17:16

...Бошњаци су имали своје захтеве, а када смо и прихватили те предлоге и када их је... Знаци Србе и Хрвате у БиХ имас у саци, само су ти Босњаци проблем. Јадни ми ко нас и насу земљу цува. Како РС не схвати да ако несто поклони Србији, да им ови ни хвала неце реци. Концесија за воду могу годисње касирати да дугове умање. Овако би Додик поклањао, као да му је то оцевина.

ОДГОВОРИТЕ