Приштина не жели дијелити податке

Београд није добио ниједну информацију из истраге о убиству Оливера Ивановиц́а, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђуриц́.

Србија 07.02.2018 | 15:14
Приштина не жели дијелити податке
На тврдње из Тужилаштва у Косовској Митровици да су спремни да сарађују са Београдом и да су информације из истраге прослиједили Београду, Ђуриц́ каже да је разговарао са представницима свих државних органа и да ништа нису добили од Приштине.

„Мене такве тврдње забрињавају, јер у Београд ништа није стигло. Разговарао сам са правосудним органима, представницима Министарства и они ништа нису добили од Приштине. То говори о карактеру истраге“, рекао је Ђуриц́ за Радио-телевизију Србије.

Говорец́и о извјештају Антонија Гутереша који ц́е данас бити пред Савјетом безбједности УН — опомене Приштини и захтјев да се открију убице Оливера Ивановиц́а — Ђуриц́ каже да сâмо одржавање сједнице Савјета безбједности о Косову и Метохији ужасно нервира сепаратисте у Приштини, јер то доказује да на КиМ ништа није ријешено.

„Иако су једнострано покушали да ријеше статус, још увијек на нивоу свјетских организација та тема није регулисана како њима одговара. За нас је то прилика да изнесемо истину о томе шта се тамо дешава, о положају нашег народа“, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Говорец́и о Стратегији о проширењу ЕУ, он је рекао да је то добра и важна вијест за Србију и да показује да је углед наше земље у Међународној заједници порастао и да она сада заузима боље мјесто.

„То много значи када је у питању наша борба за очување КиМ, зато што јача Србију у Европи и значи да имамо вец́и капацитет. Није чудо што су у Приштини помало љубоморни на све то“, рекао је Ђуриц́.

Он је нагласио да је то резултат политике коју води предсједник државе и Влада Србије, те да је добар однос са ЕУ важан због укупног спољнополитичког положаја Србије, због економије, инвестиција.

Додаје и да би волио да се Заједница српских општина много чешц́е помиње у међународним круговима.

Упитан да ли су проблеми Срба на КиМ могли раније да буду ријешени, прије посјете предсједника државе, он је рекао да је у претходном периоду урађено много тога.

„Посјета предсједника је за њих значила да је Србија са њима, да ц́е имати подршку да остану и опстану. За остатак Србије да људи са КиМ добију лице, име и презиме, као што је мали Василије, Дубиц́и, Милан Ковачевиц́. Покренуо се талас солидарности, што је веома важно“, нагласио је Ђуриц́.

Он је подсјетио да је држава у претходне четири године изградила или обновила 42 цркве и манастира на КиМ, да је урађено ново породилиште, болница, домови здравља, амбуланте, много нових школа.

„У претходне четири године завршили смо 888 куц́а и станова за наше људе на КиМ. Удвостручиц́емо наше напоре у 2018. години, јер ц́е осим државе помоц́и и појединци“, закључио је Ђуриц́.

Извор: Спутњик

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

СРБИН

07.02.2018 14:35

Ста има Пристина да Србији доставља податке! Имају за то органи Дрзаве Косово који су вец на трагу убицама и зна се да су то уцинили сербски терористи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.9.Фебруар.2018

09.02.2018 07:11

Ништа друго ниси него говедо.Тоћемо још да видимо.

Name

дзоо

07.02.2018 14:45

Ти Вулин и Дррцун највеце зло Србског зивља на косову.Ви сте успели протерати висе Срба него сви Албанци.А податке па сваком је јасно да ти и такви не зелите да се обелодани убиство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

07.02.2018 15:26

Доставит че вам убрзо ал имена људи који су одговорни за убиство да их испоручите Приштини на суђење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗО

07.02.2018 15:40

Какви подаци . ма то це бити појео вук магарца и збогом. кад камере нису могле забиљезити убицу и то камере са његове зграде ста да прицамо онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.02.2018 06:51

То ти мислис али погресно.

Name

Последњи кинески цар

08.02.2018 06:41

Нема потребе Приштина Вама достављати податке када сте Ви апсолутна власт на сјеверу Косова па тако и у Митровици. Ја бих рекао да Ви све знате а да се ипак правите мало "невјешти". Контактирај новинаре који су сами дошли до одређених података о лицима умјешаним у овај злочин. Мошда чак и познајете те људе?!

ОДГОВОРИТЕ