Живинари траже веће подстицаје

Живинатри Републике Српске нису задовољни подстицајима које су имали у прошлој години, јер су у односу на претходну годину смањени са шест на 4,5 пфенинга по комаду, а није било ни подстицаја за капитална улагања што се негативно одразило на побољшање производње.

Република Српска 07.02.2018 | 11:59
Живинари траже веће подстицаје
Пословно удружење „Заједнице живинара“, које има сједиште у Српцу,  упутило је ресорном министарству више приједлога и захтјева за измјену правилника о подстицајима за ову годину, како би се живинарство ставило у праведнији положај са осталим гранама производње. 

„Тражимо да се повећају укупна средства за подстицаје у складу са законом у износу од шест одсто из буџета, те да се ове године обезбједе подстицаји за капитална улагања и укину лимити корисницима подстицаја“, казао је БН-у директор пословног удружења „Заједнице живинара“ Републике Српске Небојша Ракић.

Он додаје да треба одредити фиксне износе  подстицаја по комаду, те да висина подстицаја у овој области  износи 15 одсто од продајне цијене.



Живинари траже да се обезбиједи редовнија исплата преосталих подстицаја.

„Потребно је смањити неоправдано вишеструко подигнуте цијене ветеринарских услуга према цјеновнику Ветеринарске коморе РС, односно елиминисати монополско понашање на тржишту“, каже Ракић.  Он је  потврдио да  још увијек није добијена сагласност на извоз живинског меса, јаја и прерадјевина на тржиште Европске уније.  

„Заједницу живинара“ Републике Српске  у свом саставу има 20 фирми и производјача  које се баве производњом јаја, узгојом пиленки,  држањем кока носила, товом бројлера, клањем живине, прерадом пилећег меса  и произвдњом хране за стоку.

(БН/С. К.)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Џо

07.02.2018 11:39

Нетачна је тврдња да су ветеринари вишеструко подигли цијене услуга, ради се о обмањвању јавности. Ветеринарска служба једина није уврштена у правилник о подстицаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

07.02.2018 16:17

А ста трази пензионер Ракиц, у ције име и за цији рацун, или само млати празну сламу????

Name

ДЕНИС ВОЗАЧ

07.02.2018 13:10

Имали ту и превараната Њам Њам који у хреновке,кобасице и пилеце цевапе мељу и убацују сав поврат из маркета и трују глупи народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕНИС ВОЗАЧ

07.02.2018 13:12

Имали ту и превараната Њам Њам који у хреновке,кобасице и пилеце цевапе мељу и убацују сав поврат из маркета и трују глупи народ? Све раднике пријаве на минималац па у кешу им дају остатак и тако варају дрзаву!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

07.02.2018 13:16

Предсједник овог Удружења у животу није одхранио нити пиле нити кокош у свом дворишту. Његова једина веза са перадарством је уништење Клаонице пилића Живинопродукт из несретног Српца. Био је директор на почетку рата са пуним хладњачама пилића и све је растурио. Одмах основана приватна фирма која је фиктивно од Клаонице куповала пилиће са роком плаћања од 90 дана а валута плаћања динари. Исти пилићи су директно вожени из Клаонице купцима који су робу одмах плаћали у њемачким маркама. Када је та приватна фирма по Уговору требала платити Клаоници пилиће то је вриједило један пакет шибица јер је хиперинфлација појела сву вриједност, тако су испражњене све хладњаче те Клаонице а новац стрпан у приватне џепове. А данас предсједник Удружења живинара. Мајко моја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ 2

07.02.2018 16:22

Лажеш Небојјша Ракић је стари комунистички директор поштен и успјешан е да је таквих више бог дао,

Name

Србац

07.02.2018 18:34

БОРАЦ 2: Ово није лаж, ово је истина, а ти провјери. Успут кажи шта је тај твој успјешни комунистички директор урадио позитивно за Србац у својој каријери?

Name

Србац 2

08.02.2018 12:46

Гдје си БОРАЦ 2 ? Што не одговориш друже?