Мијаиловић о дугу Партизана, Вујошевићу, Лончару...

Председник Партизана гостовао је на СОС каналу и говорио о многим актуелним тренерима - клупском дугу, листи приоритета у санирању дуга, бившем тренеру, будућем спортском директору, УПРР-у.

Кошарка 06.02.2018 | 22:45
Мијаиловић о дугу Партизана, Вујошевићу, Лончару...
Остоја Мијаиловић преузео је у октобру КК Партизан, после неколико месеци саопштио колики је клупски дуг и ушао у борбу за решавање проблема црно-белих.

Први човек црно-белих гостовао је у понедељак на СОС каналу и рекао да тренутно све иде према плану који је поставио са сарадницима при доласку у Хумску.

"Кад сам кренуо са својим тимом да се бавим Партизаном и кад сам прихватио предлог Скупштине да будем председник КК Партизан свестан сам био у какву причу улазим и са каквим проблемима ћу морати да се носим. Имао сам два избора, да наставим како су радиле све претходне управе, да се сродим у стари систем, да се борим на дневном нивоу са проблемима, да не отварам много велике проблеме који ће да сутра произведу тешке тренутке, али сам ипак прихватио тај други систем, да се сударим са свим проблемима, да видим како су они настали и да поставимо клуб на здраве ноге, али да отворимо све те тешке теме које нико није хтео да отвори претходних година. Ту пре свега мислим на однос са бившим играчима, тренерима, на те обавезе које су остале према њима, на однос са банком... Да другим моделом решим проблем и за сада иде према плану", изјавио је он.

Колики је дуг Партизана?

"О томе сам доста говорио. Кад сам дошао у клуб желео сам да подвучемо црту, да се зна одакле је кренула нова управа. Нисам се либио да кажем истину и дуг је данас негде око седам милиона евра. Ова управа се труди да клуб доведе у ситуацију да измирујемо текуће обавезе, да ову годину завршимо позитивно и да не увећамо дуг, већ да он буде мањи или исти, а мислим да ће бити мањи на крају такмичарске сезоне. Још нико не зна да сам се обратио суду са предлогом за привремену меру и он је развластио меницу на основу које је банка блокирала Партизан. Клуб је дакле пре 15 дана деблокиран, пустили смо у том моменту две плате играчима и радној заједници. Био сам пре неколико дана у банци на разговору, покушавамо да нађемо начин да се договоримо да изађемо из тих обавеза и да се изборимо са том грешком која је начињена пре 15 година".

На питање за структуру дуга, Мијаиловић је објаснио да је тај минус подељен на четири сегмента - дугове према банци, дугове према Пореској управи, према бившим тренерима и играчима и на друге обавезе.

"Банка је највећи појединачни поверилац, око 1,36 милиона евра. На другом месту је Пореска управа, са 85 милиона динара и Партизану је проблем тренажни центар и то што нема имовину. Да је има и да можемо њом да гарантујемо, ушли бисмо у репрограм као и сви остали клубови. Дуг би тако био смањен за 25 милиона динара. Покушавамо да направимо свој тренажни центар, да прикупимо паре од донатора, јавило се доста људи и мој циљ је да имамо свој кров над главом".

"Дуг према играчима и бившим тренерима је око три милиона евра, али кад су те обавезе постоји доста нереалних потраживања. Сад ми је циљ да решимо односе са банком, то је у листи приоритета и први корак, а други корак је решавање питања Пореске управе. С обзиром на то да се ради о једном од два национална клуба, није у реду да имамо помоћ државе а да не плаћамо порез. То је за мене неприхватљиво. Затим, нам остају бивши играчи и тренери и у четвртој класи су друге обавезе, које нису велике, закупи хала, станова... Велику обавезу имали смо према Пиониру, више од 100.000 евра и прошле недеље смо измирили целокупну обавезу, исплатили целокупна потраживања и то је важна ствар".

Дуг Партизана према бившем тренеру црно-белих Душку Вујошевићу је познат, а најтрофејнији стручњак у историји клуба из Хумске неретко је и јавно говорио о томе. Мијаиловић каже да не жели јавни дијалог с њим.

"Није ТВ студио место да се упознајем са Душком Вујошевићем, а друго шта да разговарам са Душком Вујошевићем који је 15 година био у Партизану... Желим да затворим ту причу. Пре неки дан сам био на комеморацији у ЈСД и јако ми је жао што он има здравствени проблем. Кад сам га видео стварно сам одлучио да више не коментаришем о тим стварима, желим му пре свега добро здравље. Партизан ће се изборити са обавезама које има према њему, имам разумевања и јако ми је тешко да се борим против човека који се налази у таквом здравственом стању. Штагод да је говорио о мени ја му нећу одговарати и већ сам говорио да је оставио велики траг у Партизану и јако ми је драго да се пре неколико дана сложио са мном када је рекао да је био више од тренера. Ту се слажемо и пре свега желим да оздрави и да превазиђе здравствене последице, а Партизан ће се сналазити".

Мијаиловић је рекао да му се "није допала" одлука Вујошевића да поднесе захтев БАТ-у да блокира Партизан.

"И не желим да причам са човеком који се одлучио на такав корак и не могу да причам са човеком који је у таквом стању. Њему је здравље угрожено, не желим да му угрожавам још више здравље и нећу одговарати на његова питања. Покушаћу да Партизан нађе сваки могући начин да плати и стојим иза сваке своје речи".

Да ли ће Партизан, попут Црвене звезде 2011. године, ући у Унапред припремљени план реорганизације (УППР)? Остојић одговара изричито...

"Нећу довести Партизан у ситуацију да насилно уђемо у УПРР или у стечај, да преваримо разноразне повериоце. Борићу се на други начин. Хоћу да скенирам све уговоре, да видим да ли су правно одрживи, да ли су економски добри. Неко је морао да ради за те уговоре...".

Недељама и месецима уназад, познато је да Мијаиловић жели Николу Лончара за спортског директора, а у понедељак је објаснио и шта је тренутна препрека повратку бившег играча Партизана из Шпаније, у којој годинама живи.

"Комуницирам са Лончаром сваки дан. Он преговара са телевизијом да раскине радни однос без последица за телевизију и за њега, није коректно да после неколико година тек тако окрене леђа телевизији. Очекујем да ускоро дође и он Партизану и те како треба. Имам велике амбиције када је он у питању, ради се о великом партизановцу, о човеку који је учествовао у највећим успесима клуба и то је моја одлука и мој предлог, који су прихватили моји сарадници".

Први човек црно-белих говорио је и о такмичарским амбицијама...

"Никад се не предајем и рођен сам борац, а од ове сезоне ћемо покушати да учинимо највише што можемо, али она је припрема за следећу, озбиљну сезону. Пре неколико дана Партизан је изнајнио једну кућу на доброј локацији, од 350 квадрата, где желим да сместим спортски сектор, новог спортског директора, ПР и маркетинг, где ће мени бити канцеларија".

Мијаиловић је рекао да би сви навијачи требало да буду свесни шта је данас Партизан.

"Не можемо темпером да Партизану променимо боје. Моја жеља је да поставимо систем да Партизан следеће сезоне игра Европу. Моја жеља и циљ је да следеће сезоне, кад дођемо на корак од корак од играња у Евролиги, смањимо дуг према потраживању банке, да решимо питање Пореске управе и дуг ћемо преполовити".

С обзиром на то да црно-бели за директан пласман у Еврокуп следеће године морају да победе у преостале три утакмице (Олимпију, Будућност и Цедевиту), а Морнар да изгуби у све три (Цедевита, Цибона, МЗТ), у клубу већ планирају и "План Б", који подразумева преговоре са Евролигом о учешћу у Еврокупу.

"Већ причамо о Еврокупу. Већ разговарамо и отићи ћу у Барселону у марту", најавио је Мијаиловић.

Од трансфера шест, а не девет милиона

Мијаиловић је прокоментарисао и писања о приходима црно-белих од трансфера у последњих десетак година.

"Партизан је 2013. изгубио корак са временом. Оно што је Душко Вујошевић рекао у неком интервјуу је тачно, да је све то потковано уговором са банком. Све потиче од те 2004, 2005. године, када те камате нису биле реалне, јер је јако тешко да годишње издвајате неколико стотина хиљада евра за камате. То не може да се исплати. Имате ситуацију да се прича да је Партизан у последњих десет година узео девет милиона евра од трансфера. Није девет, него шест, проверио сам данас, али кад на девет година поделите шест милиона евра, то је 450.000 евра. Шта је то на годишњем нивоу? Знате да су само трошкови закупа хала годишње 250.000 евра".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар