Гдје је уговор о продаји Боске?!

Још 2015. године јавност је сазнала да је из Владе Републике Српске нестао уговор о продаји бањалучке Робне куће "Босна". Крадљивац још увијек није пронађен.

Република Српска 05.02.2018 | 15:10
Гдје је уговор о продаји Боске?!
Министар Глухаковић је 2015. године објелоданио да је из Владе Републике Српске нестао уговор о продаји бањалучке Робне куће “Боска” београдском конзорцијуму “Делта-Зекстра”. Од тада до данас, ни Глухаковић нити било ко други из Владе РС, нису одговорили на кључно питање – шта се десило са спорним уговором и да ли је он заиста “испарио” из Министарства трговине и туризма, како је то тврдио Глухаковић, или је у питању нека друга, доста прљавија игра?

За наводну крађу уговора о приватизацији РК “Боска” вођен је кривични поступак против Југослава Јовичића, који је од 12. септембра 2012. до 14. марта 2013. године обављао дужност савјетника тадашњег министра трговине и туризма Бакира Ајановића. Јовичић је био оптужен за кривично дјело “фалсификовање ии уништавање службене исправе”, али је Окружно тужилаштво Бањалука у марту прошле године донијело наредбу о обустављању истраге против њега.

ИЗ РУКЕ У РУКУ

Робна кућа “Боска” је у октобру 2008. године продата конзорцијуму “Делта-Зекстра”, у власништву београдских тајкуна Мирослава Мишковића и Драгана Ђурића, за три милиона евра.

Мишковић је касније свој удио у власништву “Боске” продао Ђурићу. Уговор је у име Владе потписао тадашњи и садашњи министар трговине Предраг
Глухаковић.

Купопродајни уговор никада није испоштован, односно купац није испоштовао одредбе из уговора које се односе на улагања, задржавање радника и задржавање претежне дјелатности. И поред кршења, уговор никада није раскинут, али је проглашен несталим. Ноторно је и да Влада РС никада уговор о продаји “Боске” није јавно објавила, већ је његове одредбе, штетне по РС, чувала као “змија ноге”.

Документи који су у посједу Журнала свједоче да је, према министру Предрагу Глухаковићу, једино он од свих министара трговине и туризма имао прилике да види уговор о продаји “Боске”. Све остало је усмено предање о ормарићу у његовом кабинету и тајном уговору о продаји “Боске”, похрањеном у том ормарићу.

У “случају Јовичић” саслушан је и министар Глухаковић који је, према службеној забиљешки, изјавио да је након што је у име Владе РС потписао уговор о продаји “Боске” један примјерак оригиналног уговора “похранио у ормар свог кабинета, који је био под кључем”. Даље је навео да је своју насљедницу на челу ресора, Горану Златковић, приликом примопредаје дужности, упознао да се “уговор налази у ормару”.

Златковићева, која је такође саслушана поводом овог случаја, изјавила је да јој је приликом ступања на дужност, њен претходник, министар Глухаковић, рекао да се “уговор налази у његовом кабинету и показао јој ормар у којем се уговор наводно налази, али да није било ништа записнички констатовано, јер није било потребе да се ишта констатује”.

Златковић је била министарка трговине и туризма у Влади Александра Џомбића, изабраној у децембру 2010. године, а када је дошао крај њеног мандата, у октобру 2012. године, поново се појавило усмено предање о спорном уговору и ормарићу.

ПРИМОПРЕДАЈА ОРМАРА

Она је, како је навела током саслушања, свом насљеднику Бакиру Ајановићу “усмено пренијела гдје се уговор налази и показала му ормар”. Златковићева је навела да није обраћала пажњу на уговор, сматрајући продају РК “Боска” завршеним предметом.

Међутим, према документу који је у посједу Журнала, јасно је да је у вријеме министарског мандата Златковићеве, у службеним просторијама Министарства трговине и туризма сачињен записник о примопредаји документације по предмету РК “Боска”. Документацију, медју којима је и спорни уговор, помоћници министра трговине и туризма Душанки Тегелтији предала је правница у Министарству Ирена Кисић.

То значи да Златковићева током саслушања није говорила истину, што потврђује и чињеница да је било више од десет њених обраћања Влади РС и Народној скупштини РС о поступању по уговору о продаји “Боске”.

Уз то, Ирена Кисић је у свом исказу навела да је у априлу 2012. године својим очима видјела да је уговор извађен из ормарића у кабинету министарке Златковић, да је копиран један примјерак, ради подизања тужбе против купца због наплате штете, те да је уговор потом, у присуству Златковићеве, враћен у ормар.

Усмено предање о уговору и ормарићу прекинула је министарка трговине и туризма Маида Ибришагић-Хрстић. Глухаковић је током саслушања рекао да током 2014. године, када је од Ибришагић-Хрстић поново преузео дужност министра трговине, “није добио усмено сазнање да ли се уговор налази на мјесту на којем га је он оставио”. Након неког времана, додао је, у потрази за неком документацијом, отворио је ормар у свом кабинету, а онда је услиједио шок.

МИСТЕРИЈА СЕ НАСТАВЉА

Ормар је био празан, а сва документација, укључујући и уговор о продаји “Боске”, нестала је. Глухаковић се нашао у чуду, али се брзо прибрао и закључио да је уговор неко изнио из ормара и кабинета.

Наводно се распитао и сазнао како је у вријеме министровања Бакира Ајановића документација из кабинета министра изнесена у канцеларију његовог савјетника Југослава Јовићича који је, навео је Глухаковић, данима стајао код апарата, копирајући и уништавајући документацију.

Глухаковић је посумњао да је Јовичић уништио и уговор о продаји “Боске”, па је против њега поднио кривичну пријаву.

На крају, Тужилаштво је због недостатка доказа обуставило истрагу против Јовичића.

Потпуно је бесмислена Глухаковићева тврдња да је Јовичић уништио уговор, јер за то није имао апсолутно никакав мотив. Дапаче, мотив да сакрије штетни уговор о продаји РК “Боска” имао је управо Глухаковић, који га је потписао у име Владе РС.

Нема сумње, да је случај против Јовичића био класична намјештаљка, како би се скренула пажња јавности са нестанка штетног уговора, али и мјеница које је влада РС требала да наплати од фирме “Зекстра”, јер Ђурићева фирма није испунила обавезе из копопродајног уговора.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

05.02.2018 14:14

ХАЈДЕ МИНИСТРЕ ПРОНАЂИ УГОВОР ИЛИ ПОДНЕСИ ОСТАВКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

но сикирики

05.02.2018 14:47

Није то никакав министар него папак. Папак тузи, па онда папак суди. Ето засто нема уговора.

Name

Људи

05.02.2018 15:18

Све је код Стевандица гњиде

Name

М

05.02.2018 15:18

Па зар нема у суду?

Name

Лејла

05.02.2018 15:46

Суд нема доказа па обуставио радњу. Неце ваљда против предсједника РС!? По 16-ти пут, ха, ха..

Name

Какви Неписмењаковици,

05.02.2018 15:56

Уколико се зна ко је био купац,једноставно затразите копију погодбе умнозите је '

Name

ре

05.02.2018 15:58

То се не ради у РС, демократски само , кради сто висе мозес

Name

УуууАаааааа

05.02.2018 16:19

Доле криминална власт !!!!!!!!!!!

Name

Михајло

05.02.2018 18:18

Сви уговори из тог времена су код Милокрада.

Name

Ре Михајло

05.02.2018 20:30

Боска је његова, ваљда зато и крију уговор...

Name

Ацо

05.02.2018 14:25

Ха ха нестао уговор, у центру града гиганта, смијешно и тужно.... Шта раде инспекције и полиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нотар

05.02.2018 15:28

Има ли бар копија код Нотара или тако неста?

Name

Драганче

05.02.2018 15:41

Закопан у темељима нове Делте :-)

Name

Комисар Лукац

05.02.2018 15:43

Ја цувам додикову имовину, за то ме плаца!

Name

докле крадја?

05.02.2018 14:26

Додик успјесно производи мале и велике кутијице као нпр. Пандорина, па онда Боскина, 15 пута неуспјесно осудјиван!? Каква лакрдија са крадљивцима у Влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусти уговор

05.02.2018 14:42

Кога је брига за уговором важно да на другом спрату за народ има сушија и тирамису

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

05.02.2018 14:52

КО ЈЕ ЗАУЗЕО БОСКУ КОД ТОГА ЈЕ И УГОВОР НЕМА ТУ ПУНО ФИЛОЗОФИЈЕ ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ И ЦВИЈЕТАЈУ РУЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

05.02.2018 14:53

Гледајте наставак серије ! преваре у слиједецој епизоду поново у понедјељак

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛООК, ЛООК

05.02.2018 15:02

И Југовиц је невинасце и француска собарица као и Глухаковиц. Истро С., само друго Паковање. УОСТАКОМ, АКО ЈЕДАН УГОВАРАЦ НЕМА УГОВОР, ГДЈЕ ЈЕ ПРИМЈЕРАК ДРУГИГ УГОВАРАЦА. Друго, уговор се потписује у најмање 6 примјерака, од којих најмање један, према вазецим прописима, бива похрањен у архиву. ОЦИГЛЕДАН КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смесно

05.02.2018 15:12

Каква спрдња од дрзаве запале доказе у суду украду уговор из владе побегне улагац вуцетиц не знају колико је гаранција република издала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

05.02.2018 15:20

Каква шупља прича он ми рекао да је уговор у ормарићу а ја нисам провјерила па рекла њему а ни он није провјерио па треба вас све похапсити какве бајке тако нестају уговори толике вредновати па мјенице па дејтон.РС је сада криминална творевина без закона гдје нико од ови водећи на власти низашто не одговара.Народе власт у своје руке и трпи се окова и робовласника криминалаца докле трпиш више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаг

05.02.2018 15:46

Ако нема уговора, понистава се продаја и Боска се враца старим власницима као друствена својина...једноставно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оwнер

05.02.2018 17:21

РС доо, власник М.Д.

Name

Даре

05.02.2018 15:49

Ово није могуће и у најгорим земљама и то говори да су ови створили праву мафијаску дрзаву а заборавили су да све једном буде и прође. Кад сиђу са власти ,кад год то буде било дође ђаво по своје,ако не њима онда јос горе њиховим потомцима недају после мира. Сви се занесу па полете да отимају јер су у позицији да им нико ниста не мозе и то су у праву.њихов МУП.тузилац, судија . Тако то траје и траје и траје а онда свему дође крај и тад нико нема мира . па Милошевић је имао све,радио ста је хтио па да ли су његови потомци данас срећни и безбједни људи? Могу имати сва блага овог свијета али увјек се зна како се до тога досло и то до 5 кољена а онда се узме и свети од оних који то стварно нису заслузили. Свако зна ста ради и да ли исправно ради.не треба увјек да те други виде. Није моралисање али за НАУК свима.ПАЗИТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

;срна

05.02.2018 15:56

Јос једна емисија риалити соууу....о господе.....гдје сам родјена и гдје зивим......дали је ово могуће......

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.02.2018 16:02

А гдје је оргинал Дејтонског споразума??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.02.2018 16:22

Код возаца вјероватно је ту и уговор о продаји боске

Name

МК

05.02.2018 16:03

МОЖДА ЈЕ ЗБОГ УГОВОРА ЏОМБИЋ ЗАВРШИО У БОЛНИЦИ ОНИМ МИСТЕРИОЗНИМ ПАДОМ .ДОДИКА КО ГОД ИМА У ШАЦИ СЛУЧАЈНО СЕ ПОКЛИЗНЕ ТО ЈЕ СТВАРНОСТ ВЛАДАЈУЋИХ СЕКТАША.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

05.02.2018 16:15

Нисам правник, али ако не постоји уговор онда РС мозе преузети власниство када хоце и реци да никада није плацено. Ако власник могне уговором доказати супротно онда је у реду. Па ваљда и купац има копију или оригинал уговора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

05.02.2018 16:20

КО је покрао милионе из сефа БОБАР банке ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.02.2018 16:21

Ову министрову лаз о крадји уговор боље би добро дијете смислило. за уговор питајте милу он је овдје баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Јовановиц

05.02.2018 16:46

Која безобразна, примитивна лаз у оци цијелој РС - нестао уговор! Ако уговора нема стицалац, Делта Зекстра, не мозе доказати правни посао темељем кога је стекла власниство и не мозе захтијевати упис у земљисне књиге, некретнина остаје у власниству претходника. Јесу ли лопови стварно толико наивни? Ако је у земљисним књигама вец изврсена промјена власника уговор, као правни основ, је у грунтовној помоцној евиденцији и у сваком моменту је доступан јавности - земљисне књиге су јавне. Ако га ни тамо нема, треба поднијети кривицну против Деурица и захтијевати брисање неоснованог уписа. Ма није то у питању, ово је нека Бајина патка да изазове СзП да звацу његову зваку посто немају идеју како се властита набавља.

ОДГОВОРИТЕ