Девојчице у БиХ врбују за брак

Кенан Кршо, бивши ратник ИСИЛ у Сирији, терети се за отмицу и силовање девојчице Е. Б. (12) у Сарајеву, а његов сарадник Јасмин Зунђа за помогање у извршењу овог кривичног дела. Овај случај је пре више од два месеца потресао јавност БиХ и није једини у којем се девојчице у Босни заводе, отимају из породичне средине, врбују за брак и постају жртве силовања.

Република Српска 05.02.2018 | 09:00
Девојчице у БиХ врбују за брак
Како пише Радио Слободна Европа прошло је више од два месеца од пријаве нестанка малолетнице Е.Б у Сарајеву., завршетка истраге, те подизање оптужнице у случају који је отворио бројна питања.
 
У сигурној кући невладине организације “Медица” из Зенице многе малолетнице, жртве насиља, проналазе уточиште. Ту је била смештена и једна тринаестогодишњакиња, сличне судбине попут дванаестогодишње Е. Б.

Психотерапеут у сигурној кући Медица Лејла Херемић каже да је требало много времена и рада да прича те малолетне жртве ипак добије сретан епилог.

- Тринаестогодишња девојчица је врбована од одрасле мушке особе под изговором ванбрачне заједнице и интимне везе. Рад са њом је био дуготрајан, с обзиром да је девојчица у почетку одбијала сваку врсту помоћи и веровала је у оно што јој је злостављач говорио. За њу су та решења која је он нудио била исправна, а начин живота на који јој је он објашњавао био је једини избор за њу - наводи Херемић.

Злостављач је узнемиравао жртву и у сигурној кући, све док му законски није забрањен прилаз жртви, наводи Херемић.

Херемић каже да је рад са малолетницом Е.Б. био дуготрајан, али је остварен напредак.

- Прво је било потребно да се отклоне такви ставови и таква уверења девојчице, а затим да се успостави поверење за психолошки рад са девојчицом, где би се могло радити на њеном опоравку. И код девојчице је направљен напредак у њеном психолошком опоравку и кренула је у школу. Постигао се позитиван став према животу и њеној мотивацији за даље - речи су Лејле Херемић.

Она наводи да трауме остављају последице и на психолошки и на физички развој девојчица, које тешко касније настављају нормалан живот.

Било је потребно радити на измени њихових ставова, самим тим и понашања.

- Оно што је евидентно да су оне кориштене, односно увераване у различита погрешна уверења, искривљена уверења. Било је потребно радити на измјени њихових ставова, а самим тим и понашања. Оне су најчешће биле изоловане из социјалног окружења и живеле у свету који је за њих креирао тај починитељ дела - каже психотерапеуткиња из невладине организације Медица.

Како наводе у НВО сектору друштво треба обратити пажњу на рањиве групе, те заштити малолетнице на време.

- Све девојчице које су биле збринуте у сигурној кући долазиле су из несређених породица у којима је постојало насиље у породици, те јако сиромашних породица у којима су злостављачи видели прилику да им својим причама и обећањима понуде бољи живот. Дефинитивно је потребан појачан надзор свих институција, пре свега центара за социјалну заштиту и школа, а поред тога и оштрије казне и санкционисање тих починитеља - закључује Херемић.

Ко је Кенан Кршо?

Отмичар девојчице Е.Б. (12) Кенан Кршо, који је завршио иза решетака, је дугогодишњи зависник о хероину са дебелим криминалним досјеом. Последњих година је постао је симпатизер милитанте организације "Исламска држава Ирака и Леванта" (ИДИЛ).

- Кенан Кршо терети се за кривична дела одузимања детета и полни однос са дететом на нарочито понижавајући начин, док се Јасмин Зунђа, његов сарадник, терети за кривично дело помоћ починитељу након извршеног кривичног дела. Оптужница Тужилаштва Кантона Сарајево прослеђена је Суду Кантона Сарајево на потврђивање - изјавила је за Радио Слободна Европа портпаролка Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бавчић.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

505

05.02.2018 08:04

То се дешавало и за вријеме бивше Југе, на Косову и Метохији у Снџаку и БиХ. То су будући Еуропљани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

05.02.2018 08:40

Процитај књигу од Боре Станковица "Нециста крв",па цес видјети ста се ради у Србији стотинама година.

Name

@попара

05.02.2018 13:44

Ти, и остали србофоби, стално искривљујете чињенице а понекад сами побијате сопствене ријечи: (1) Косово и Метохија и Рашка (погрешно "Санџак") су дио Србије! (2) Бора Станковић описује шта се дешавало на југу Србије (а не у цијелој Србији). А југ Србије је најдуже био под османском влашћу и, тиме, изложен негативном утицају исте. (3) Радња романа "Нечиста крв" је смјештена у 19-ти вијек. Дакле од 1800 до 1899! Реченицом да се то "ради у Србији стотинама година" имплицираш да се то и данас ради. (4) Оно што описује овај чланак, и паралела коју повлачи "505", су ствари које се раде данас и које су се радиле у посљедњих 50 до 70 година. Али, то вама "будућим Еуропљанима", не одговара.

Name

Неђо.6.Фебруар.2018

06.02.2018 17:30

Ова деца изгледају као мумије.Бакир оће у,Европу са таком одећом.Тај који је измислио оваку одећу тај је генерик,изгубљени.

Name

Последњи кинески цар

05.02.2018 08:36

Људи ово је за неповјеровати: "Злостављач је узнемиравао жртву и у сигурној кући, све док му законски није забрањен прилаз жртви". Овдје се постављају многа питања: Каква је то "сигурна кућа" у којој злостављач узнемирава жртву? Какви су то закони по којима је неко смјештен у сигурну кућу због некога, ко ипак може даље настављати малтретирати жртву? И сада тај злостављач нема никаквих санкција, једино ну је законски није дозвољен прилаз својој жртви? ово нема нигдје. У овој држави ама баш ништа није уређено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Врс

05.02.2018 08:39

Ако је ово ислам аферим бошњачки бас сте ин а за христцанкама у миницу звиздите а ваше покрили да их нико не види и очете у Еуропу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо дедино злато

05.02.2018 09:09

Не знам шта је већа трагедија. Ово, или када ти зовеш тату, а одазива ти се деда?

Name

Нико и Неко

05.02.2018 09:19

Јел ти цитас текст или само лупас коментаре на основу наслова. Дјевојцица је била отета и присиљена на све те гадости. Убит кера да не једе хљеб који ми плацамо.

Name

Гробар

05.02.2018 09:11

Нека је Вјецна Слава и Хвала свим који су уградили своје зивоте у темеље Републике Српске,на вријеме смо размедјили са мирољубивим комсијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАЛАС

05.02.2018 12:58

Ста је с васим цетницима ? Ви сте диван народ имате се циме поносити, од својих медија који су пуни фасизма и васих болесних умова. Имате два медија који су дно дна и који вам пустају да овако лајете.

Name

Заклони Бозе

05.02.2018 12:59

То је ислам, код њх је све дозвољено ето вам западњаци исламиста, примите их себи, нама Себима они нису потребни.

Name

К

05.02.2018 09:29

Ово је за сваку осуду али нејето само у БиХ види теда иму идругим дразвама дамало летнице цак идецу радјау.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцајно

05.02.2018 10:20

Ј.... ти школу ако си је завршио.

Name

Ре

05.02.2018 10:53

Ал недолази осуда одакле БИ требала Јос један доказ да Мектиц ИМА везе СА овима хер их стити веци је злотвор öд самих њих.

Name

К

05.02.2018 11:37

Ето тиси цим тако глупо изразвас.Теби смета кад се брани своје .

Name

Коле

05.02.2018 13:09

Гдје је сада министар који "ускоро износи доказе". Зар ово није за сваку осуду.

ОДГОВОРИТЕ