Проширење ЕУ - позитиван сигнал

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да ће објављивање Стратегије проширења ЕУ на Западни Балкан бити позитиван сигнал за Србију, јер ће јој дати више мотивације и додатну снагу да ради на реформама.

Србија 04.02.2018 | 19:06
Проширење ЕУ - позитиван сигнал
Она је рекла да Влада Србије касни у реформама, прије свега, оним у области правосуђа и да не би било фер да покушава да оправда Владу.

"Ми ћемо те реформе спровести, али не зато што је то захтев ЕУ, што је свакако додатна мотивација, већ зато што је то нама неопходно због наших грађана и привреде", истакла је Брнабићева.

Она је упозорила да све што је држава урадила за макроекономску стабилност, фискалну консолидацију, побољшање пословног амбијента и чувену "Дуинг бизнис листу Свјетске банке" може да падне у воду уколико нема ефикасног, транспарентног и независног правосуђа, преносе београдски медији.

"То је, пре свега, потребно нама, а мотивација за брзину тих реформи су свакако европске интеграције. Мислим да је апсолутни кључ за реформе промена Устава и у протеклим месецима радили смо на томе", истакла је Брнабићева.

Одговарајући на питање да ли ће Стратегија Европске комисије утицати на Приштину да примијени Бриселски споразум, Брнабићева је рекла да најискреније не очекује такво нешто.

"Ускоро ће бити петогодишњица потписивања Бриселског споразума. На ту годишњицу Србија, али пре свега сви међународни партнери Приштине, морају да питају шта се дешава са тим споразумом. Сви, а пре свега ЕУ, уложили су много енергије, напора и времена да се Бриселски споразум договори, а прошло је пет година", рекла је она.

Брнабићева је оцијенила да је највећи притисак на владу у Приштини вријеме и нагласила да је Србија стабилан партнер који не бјежи од својих обавеза и очекује од свих осталих да преузете обавезе примјене.

Стратегија проширења ЕУ на Западни Балкан биће објављена у уторак, 6. фебруара.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Освит

04.02.2018 18:16

Мозе Еу слати позитивне сигнале и да се пита народа давно би били у ЕУ али пита се политицара који су овде господари зивота и смрти,најпаметнији, најбогатији,најљепси, најпозељнији а у уреденој дрзави би највеци број њих био у затвору.Зато и постоји она народана обецање лудом радовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕКАО БИХ АЛИ

05.02.2018 10:56

ГОСПОДО ВИ ХОЦЕТЕ У ЕУ АЛИ МИ НЕЦЕМО *РЕФЕРЕНДУМ*.

Name

Игор

04.02.2018 18:34

Куку нама са нама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

06.02.2018 09:47

Стално лажу и себе и друге а многи схватају и знају да од Евр.уније нема ништа ускоро распад многих држава и нажалост рат и цела Европа иде под руску шапу.

ОДГОВОРИТЕ