ЦИК не признаје попис у Српској

Различити подаци пописа становништва са нивоа БиХ и Републике Српске могли би изазвати проблеме у припреми наредних парламентарних избора у БиХ.

Република Српска 03.02.2018 | 15:41
ЦИК не признаје попис у Српској
Централна изборна комисија БиХ тражи да, приликом избора чланова локалних изборних комисија, општинске власти примјењују државне резултате пописа, које Република Српска не признаје. Наводе да иза себе имају правоснажна рјешења Суда БиХ, која су потврдила решења ЦИК да се користе задњи подаци пописа становништва из 2013. објављени у Службеном гласнику БиХ. 

''Поступком именовања чланова изборне комисије надлежни орган је дужан руководити се одредбом члана Изборног закона БиХ који се односи на национални и полни састав изборне комисије. На национални састав примјењују се резултати пописа становништва у БиХ из 2013. године'', наводе у ЦИК-у.

То практично значи да општине у Републици Српској требају користити резултате пописа Агенције за статистику БиХ, а не оне који је утврдио Завод за статистику Републике Српске, пише Блиц.

Члан радне групе за измјену Изборног закона БиХ Лазар Продановић каже да је логично да се у РС користе подаци које је објавио Републички завод за статистику. Сматра да су се чланови ЦИК овим упутством општинама упустили у рјешавање политичких питања.

''Ово треба да се проблематизује у НС РС, док би ЦИК требало да се бави другим питањима из своје надлежности као што је сређивање бирачких листа како би се зауставиле манипулације'', поручује он.

Предсједници скупштина општина са којима је разговарао „ЕуроБлиц“ очекује одређни став са нивоа РС, јер они предлажу именовање чланова општинских изборних комисија те им није јасно како да се одреде.

Потпредсједник Скупштине града Бањалука Саша Чудић каже да се одлуке НС РС о непризнавању пописа БиХ треба да поштују.

''Потребан је генерални став из НС РС, који би могли примјењивати све локалне заједнице'', сматра Чудић.

У Брисел отишли и подаци РС

Поједини политичари из РС не виде разлог зашто се проблематизује питање резултата пописа када је практично и Европска комисија прихватила резулатате пописа који је за територију РС провео Републички завод за статистику РС. Наиме, БиХ је приликом испуњава Упитника Европске комисије на питање о броју становника доставила податке Агенције за статистику БиХ и Завода за статистику РС.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јелена

03.02.2018 14:50

Игор Радојичић мијењ Статут града Бањалука супротно закону а све ради задржавања националне мањине у Скупштини Града Бањалука.Радојичић тиме крши закон јер је на попису у БЛуци 1.9 посто националних мањина а листу националних мањина имају општине са 3 посто по посљедњем попису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јелена

03.02.2018 15:11

Па то је позитивно,а засто не дати права мањинама па то су Европске вриједности.

Name

необавјештен

03.02.2018 15:25

@Јелена да нам појасни на кога се односи ријеч мањина ??????

Name

Зато

03.02.2018 16:02

Зато сто се кандидују Срби као цленови националних мањина и на изборима продју са стопедесет гласова,а то уради владајуци СНСД а то је бас примјер овај Цудиц

Name

Ре зато

03.02.2018 16:30

Зато. Потпуно сте у праву СНСД гура кукавичја јаја у виду мањина а њихови кадрови.Игор црногорац и случајно Чудић црногорац.

Name

За Необавештеног

04.02.2018 09:36

Муслимани су мањина у Републици Српској

Name

борац

03.02.2018 15:21

Никакав попис неце одговарати до избора народ се сели.

ОДГОВОРИТЕ