Цијена умањена са 45 на 25 КМ

Цијена боравка родитеља у пратњи дјетета у болници чак и када љекар то не препоручи умањена је са 45 на 25 КМ по дану, потврдили су из Фонда здравственог осигурања РС.

Република Српска 03.02.2018 | 11:59
Цијена умањена са 45 на 25 КМ
"Од 1. јануара ове године измијењен је цјеновник здравствених услуга у дијелу који се односи на финансирање пратиоца уз дијете које се налази на болничком лијечењу. Та цијена сада износи 25 КМ умјесто досадашњих 45 КМ. Дакле, цијену од 25 КМ плаћају само они родитељи, осигураници ФЗО РС, који са дјететом у болници бораве мимо индикација предвиђених правилником, док родитељи који имају упутницу за боравак уз дијете не плаћају ништа", казали су из ФЗО РС.

Како кажу за "Независне", све болнице су обавезне да примјењују овај цјеновник за осигуранике Фонда здравственог осигурања РС. За неосигуране грађане свака болница има могућност да формира своје комерцијалне цијене, које могу бити различите од установе до установе.

"Кћеркица од десет година треба на операцију бруха, па сам тражила да будем с њом у клиници, иако љекар није препоручио да и ја будем. Ипак, биће и њој и нама родитељима лакше ако смо уз њу. Ово смањење цијена ће ми добро доћи, јер ће новац требати и за терапије и друге ствари", рекла је једна мајка из Бањалуке.

Из ФЗО РС кажу да у потпуности финансирају боравак пратиоца дјетета које се налази на болничком лијечењу уколико постоји препорука љекара који је дијете упутио на болничко лијечење да је пратња потребна, као и упутница породичног доктора за пратњу.

"Фонд у потпуности финансира боравак пратиоца у болници за мајку када је дојење једини начин прехране дјетета, те када за дијете млађе од шест година постоје медицинске индикације које указују да је неопходна пратња једног од родитеља или старатеља", објаснили су из Фонда.

Из Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ) потврдили су да је ФЗО РС одлучио да измијени цјеновник од 1. јануара, те да су они у овој здравственој установи нове цијене већ почели примјењивати.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Глас народа

03.02.2018 11:19

Још један доказ да народ не треба да ћути већ да се бори за своја права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгане Богданицу!

03.02.2018 12:20

Менгеле је за тебе био цисти аматер, јер ти озбиљно радис на истребљењу властитог народа, а он је то радио другима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марс

03.02.2018 14:11

Битанге, сјасите, хоћете наталитет а мајке морају платити сто бораве са болесним дететом, доста вас је висе.

Name

Јустиција

03.02.2018 19:33

За такве изјаве те треба казнити, немас ти појма које био менгеле.

Name

О.јбт.

03.02.2018 21:21

Људи, о чему ви причате!? Иста је пракса свуда у свијету с тим што зависи од болнице до болнице. На примјер, у Загребу се папрено плаћа тамо гдје је то уопште дозвољено с тим што мноштво болница не дозвољава ту могућност: не може ни за суво злато. А сади дежурни смарачи нек наставе са трабуњањима пошто то једино и знају.