ДК: Лајовић пропустио шансу, САД воде 2-0 у Нишу!

Тенисери Србије губе 2-0 од САД у осмини финала Дејвис купа. Сем Квери је победио Ласла Ђереа 3-1, а потом Џон Изнер Душана Лајовића са 3-2.  Дуци је стигао на 4:4 у тај-брејку петог сета. . . ! Маратон у "Чаиру" Изнер је окончао тражећи три винера у тренутку када је резултат био 2:2 у сетовима, 6:6 у гемовима и 4:4 у тај-брејку у ком није било "или или".

Тенис 02.02.2018 | 22:20
ДК: Лајовић пропустио шансу, САД воде 2-0 у Нишу!
Након што је Квери без већих проблема савладао Ђереа, успедио је драматичан дуел Лајовића и Изнера који је решен у тај-брејку петог сета – 6:4, 6:7 (7), 6:3, 3:7, 7:6 (4).

У суботу од 15 сати на програму је меч дублова, према распореду Никола Милојевић и Миљан Зекић састају се са Рајаном Харисоном и Стив Џонсоном.

Иако у подређеном положају током целог меча, 80 позиција слабије рангирани Лајовић се два пута враћа у меч после изгубљеног сета, подигао је ниво игре у самој завршници на максимум, али после више од три сата борбе први пут прави дуплу сервис грешку на 3:3 у тај-брејку и то прелама меч.

Американци су апсолутни фаворити, па се очекује да већ другог дана у Чаиру реше овај дуел. На програму у недељу су мечеви Лајовић – Квери и Ђере – Изнер, а у полуфинале ће репрезентација која прва стигне до три победе.

Изостанак, пре свих, Новака Ђоковића, најбољег играча наше земље, али и Виктора Троицког, Јанка Типсаревића и Филипа Крајиновића утицао је да посета у нишкој хали буде најлошија до сада када је у питању такмичење у Дејвис купу.

Бољи из овог дуела ће у четвертфиналу играти против победника из окршаја између Мађарске и Белгије.

Душан Лајовић ушао је у серију пораза у октобру 2017. на Мастерсу у Шангају када је после победа над Таром Даниелом и Доналдом Јангом у 3. колу изгубио од Џона Изнера.

Америчког дива, Дуци је почетком, фебруара 2018. године у Нишу довео до резултата 4:4 у тај-брејку петог сета и онда посматрао како 18. тенисер света храбро, одлучно и винерима из сервиса и форхенда зарађује последња три поена у другом синглу овог петка у оквиру судара Србије и САД на старту Светске групе Дејвис купа.

Било је "или или", али је див из Тексаса преузео одговорност када је било најважније и погодио сва три пута: Лајовић - Изнер 4:6, 7:6 (9:7), 3:6, 6:3, 6:7 (4:7).

У међувремену, између окршаја са Изнером у Кини и Србији, Лајовић је везао пет пораза и утолико је његов вечерашњи наступ пред полупразном двораном добио на значају, јер је очигледно да се налази у кризи форме коју је "одбио да прихвати" када је обукао црвену мајицу са грбом Србије.

Борба на шљаци у "Чаиру" трајала је три сата и 19 минута, након што су тренутни максимум на отварању меча 1. кола оставили Ласло Ђере и Сем Квери у дуелу који је, укупно гледано, имао исти исход и као вечерњи.

Ослабљеном тиму нашег селектора-играча Ненада Зимоњића остаје нада да би победом у сутрашњем дубл окршају против, вероватно, Рајана Харисона и Стива Џонсона овај судар "оживео" пред "укрштање" синглова у недељу.

Изнер, који је сезону почео поразима од Хјеон Чунга у 1. колу Оукленда и Метјуа Ебдена у 1. колу Аустралијан опена, успео је да забележи прву календарску победу и донесе свом националном тиму предност каква се у Светској групи ретко и тешко губи.

Лајовић сјајно пратио Изнера, посрнуо у кључном тренутку

Лајовић отвара меч на савршен начин, без изгубљеног поена стиже до гема на свој сервис, након чега је запретио Изнеру, али се Американац тек разигравао.

То је показао већ у наредном гему када је погађа скоро без грешке и одмах стигао до брејка у Нишу. Лајовић је одмах узвратио нападом, али је Изнер одолео брејку лопти и потврдио своју за 3:1.

Изнер је контролисао ритам сигурним сервисом у наставку сета, чекао прилику да потпуно сломи Лајовића и добио три у осмом гему. Међутим, српски тенисер је подлегао притиску, освојио пет поена у низу и смањио на 5:4.

Ипак, Американац није дозволио драму, ритински је освојио наредни сервис гем за 6:4 и повео 1-0 у сетовима.

Други сет је почео на интересантан начин, у прва четири гема играчи нису изгубили ниједан поен на свој сервис, па је резултат био 2:2.

Иако је у наредном гему Изнер успео да освоји два поена на сервис Лајовића, настављено у стичном ритму па није виђена ниједна брејк прилика у првих осам гемова (4:4).

Међутим, мало је недостајало да у наредном Американац можда преломи и меч, имао је Изнер две брејк прилике, али у правом тренутку прорадио је Лајовићев сервис и Србин одбија напад.

Уследила су два гема у којима тенисери нису губили поене на свој сервис, након чега Изнер наставља серију па сет улази у тај-брејк (6:6).

Лајовић креће сјајно, скоро да не греши, сигурно сервира и стиже до 4:1. Изнер са два снажна сервиса се враћа, али Србин долази до три сет лопте.

У том тренутку Лајовић прави једну од ретких грешака, губи концентрацију, па пропушта све три шансе. Међутим, ни Изнер није био на највишем нивоу, Лајовић долази до нове шансе, али ни њу корист.

Ипак, сервис је издао Изнера, прави две грешке и Србин коначно успева да добије тај-брејк са 9:7 за 7:6 и 1-1 у мечу.

Трећи сет кренуо је жестоко, обојица тенисера су агресивно нападала сервис ривала, а први шансу да поведе имао је Лајовић. Међутим, Србин испушта три брејк шансе.

Одмах је узвратио Изнер и напао сервис Србина, стиже до две брејк прилике, Лајовић уз подршку са трибина спасава прву, али потом прави грешку и губи сервис (3:1).

У налету беса ломи рекет, што се њему ретко дешава. То је био јасан знак у ком ће се правцу кретати наставак сета, Изнер суверено осваја наредне гемове и експресно стиже до 6:2 за 2-1 у сетовима.

У четвртом сету није било претерано узбудљиво, играчи су углавном се концентрисали на своје сервисе, само је у једном гему нешто агресивнији био Лајовић, али није био киксева у првих пет гемова (3:2).

Међутим, Лајовић је био тај који је диктирао ритам, а то му коначно доноси резултат у осмом гему. Дочекао је пад концентрације Изнера, одузео му сервис, а онда феноменално сервирао и са 6:3 изједначио на 2-2.

Изнер без проблема осваја своја прва три сервис гема, без изгубљеног поена, али му Лајовић добро парира (3:3). Тек у наредном гему Американац прави прву грешку, али и њега убедљиво осваја, а Србин наставља да прати (5:5).

Играчи нису превише ризиковали ни у наредна два гема, па је уследио нови тај-брејк. Настављено је у истом ритму, беспоштедно су се борили за сваки поен, Изнер први прави тај-брејк, али Лајовић сјајно узвраћа па феноменалним винером поравнава на 3:3.

Међутим, после више од три сата игре Лајовић прави дуплу сервис грешку, али је рука задрхтала и Изнеру, који после из сервиса прави велику грешку након ритерна па Србин остаје у егалу.

Нажалост, то није подигло самопоуздање Лајовићу који прави нове две грешке и Изнер стиже до меч лопте. Србин погађа мрежу у првом сервису, а онда Американац фантастичним ритерном ставља тачку на маратон и доноси САД 2-0.

Дејвис куп, четвртфинале:

Ласло Ђере – Сем Квери 7:6 (4), 2:6, 5:7, 4:6
Душан Лајовић – Џон Изнер 4:6, 7:6 (7), 3:6, 6:3, 6:7 (4)

Субота:

15:00 Милојевић/Зекић – Харисон/Џонсон

Недеља:

14:00 Лајовић – Квери
16:00 Ђере – Изнер

Дејвис куп, четвртфинале:
Француска – Холандија 1-1
Јапана – Италија 1-1

Шпанија – В. Британија 1-1
Аустралија – Немачка 1-1

Казахстан – Швајцарска 2-0
Хрватска – Канада 1-1

Белгија – Мађарска 2-0
Србија – САД 0-2

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар