Вирусна инфекција пустоши фарме

Осим у Семберију, гдје је од вирусне инфекције респираторних органа већ угинуло десетак јунади, инфекција је стигла и на подручје Градишке, а од ње је, према ријечима стручњака, угинуло двоје.

Република Српска 02.02.2018 | 21:54
Вирусна инфекција пустоши фарме
"Не зна се још који је тачан број угинуле јунади у Семберији, ни у другим мјестима, али се то вјероватно дешава због шверца стоке који је проширио вирус у Републику Српску", истакао је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, и додао да оно што се зна је да се вирус у Семберији проширио, те да је од њега угинуо значајан број јунади.

Нагласио је да је неопходно увести појачане контроле прометовања стоке управо како би се избјегло ширење болести и вируса.

"Ја сам конкретно имао 15 лијечења вирусне инфекције респираторних органа код јунади, као и два угинућа, мада су друге колеге ветеринари имали и још више угинућа, а ако се овакве временске прилике наставе, могло би бити већих проблема, као и још угинућа", казао је за "Независне" Мирослав Николесић, ветеринар из Градишке.

Према његовим ријечима, овакво вријеме погодује развоју ових инфекција.

Саво Васиљевић из села Рогољи, код Градишке, који се бави товом јунади, казао је да се код јунади на његовој фарми појавила нека врста вируса, али да још није утврђено о чему се ради.

Данијел Миодраговић из Градишке, који се бави товом јунади, казао је да на његовој фарми није било угинућа, а нада се да ће доћи до промјене временских услова.

"Овакве временске прилике, када је ноћу температура у минусу, а у току дана у плусу, су најгоре за стоку и надам се да ће ускоро доћи до промјене временских услова, како јунад не би била у опасности", истакао је Миодраговић.

Саша Бошковић, директор Ветеринарске коморе РС, казао је да ове инфекције погађају млађу категорију животиња, а не старију.

"Инфекције могу бити микроплазматске, вирусне, као и других врста, а веома тешко се борити против њих јер се оне завлаче у ситне поре и веома је тешко извући их на површину, гдје би лијек могао да дјелује", истакао је Бошковић.

Према његовим ријечима, инфекција погађа јунад до 300 кг, терапије за лијечење су скупе, а економска штета прилична.

Истакао је да огроман проблем представља неконтролисан промет животиња сумњивог здравственог стања.

"Карактеристика овог подручја је да животиње без контроле превозе из Србије преко Дрине како би избјегли царинске дажбине, а самим тим те животиње нису контролисане на разне болести којима су подложне", истакао је Бошковић.

Наводи да проблем представља и унутрашњи промет из ФБиХ у РС и обрнуто, гдје "нико не контролише промет и не може да гарантује здравствени статус тих животиња", па је, како каже, логично очекивати ширење одређених врста болести.

Нагласио је да уколико произвођачи послују према прописима, нема бојазни за становништво, јер ниједна животиња која је под температурома, а јунад обољела од овог вируса је, како појашњава, сигурно под температуром, не може бити прометована ни заклана.

"Страх за здравље грађана је могућ једино ако је лице које се бави товом јунади већ правило прекршаје па, како би прибавило одређену корист, прометује или искориштава на одређени начин болесну животињу", нагласио је Бошковић.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кољем по куцама

03.02.2018 12:19

Наслов би требао да гласи не купујте јунетину наредних мјесец дана,нароцито цевапе и сл полупроизводе који се праве од цркнутих крава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.02.2018 12:41

Зар смо пре куповали?