Посланици чврсто против накнада

И поред чињенице да судије и тужиоци на нивоу БиХ због неисплаћених накнада за топли оброк, превоз и одвојен живот већ годинама добијају спорове против БиХ, Представнички дом парламента БиХ на наредном засједању највјероватније неће усвојити измјене закона који им омогућава та права тако да је и даље за очекивати да буџет БиХ уз те накнаде плаћа и трошкове поступка.

Босна и Херцеговина 24.01.2018 | 07:31
Посланици чврсто против накнада
"Не вјерујем да ће закон проћи и то је један, можемо рећи, бунт парламента БиХ према правосудном систему јер људи једноставно кажу да они не заслужују те накнаде и поред пресуде Уставног суда. У оваквом облику тај закон неће проћи", рекла је Душанка Мајкић, посланик Представничког дома парламента БиХ и члан Комисије за финансије и буџет, која је одбила тај приједлог закона.

Иначе, Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ већ неколико пута долазио је пред посланике, али досад није добио подршку. Још раније, односно 2013. и 2014. године, Уставни суд БиХ по апелацији судија донио је одлуку да они и тужиоци, као и остали именовани и изабрани званичници у институцијама БиХ имају право на топли оброк, превоз и одвојен живот, али то још није уграђено у закон. У међувремену судије и тужиоци почели су масовно да туже БиХ и добијају спорове па су тако досад, према информацији Правобранилаштва БиХ, наплатили најмање 2,6 милиона КМ, а у току је још око 30 колективних предмета тешких око три милиона КМ.

"То питање се коначно мора завршити јер судије и тужиоци који покрену спор добијају те накнаде које се по судским пресудама свакако морају исплатити и то с трошковима поступка. Један од ранијих закључака био је да се питање и плата уреди једним јединственим актом, али ево већ четири године се о томе прича и ништа се не ради", рекао је Јасмин Емрић, посланик СДА у Представничком дому БиХ и такође члан Комисије за финансије и буџет, додајући да ће се на сједници 31. јануара вјероватно закон вратити Комисији да поново да своје мишљење.

Комисија за финансије и буџет половином новембра већ је одбила принципе овог закона, међутим Представнички дом половином децменбра није усвојио негативно мишљење Комисије, већ је задужио да изради ново мишљење. Након тога Комисија на сједници 21. децембра поново је са два гласа за и пет гласова против одбацила тај закон.

Према процјенама, за спровођење овог закона, односно за накнаде судијама и тужиоцима за превоз, топли оброк и одвојен живот неопходно је обезбиједити годишње мало више од милион КМ. Ове накнаде судијама и тужиоцима многи су назвали бесмисленим с обзиром на то да се судије и тужиоци на функције именују доживотно, тачније док не оду у пензију и том логиком, рецимо, појединим судијама и тужиоцима требала би се деценијама исплаћивати накнада за одвојен живот.

Извор: НН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Капетан

24.01.2018 06:46

Неразумијем одвојен зивот. Као да раде у другој дрзави па им треба плацати за одвојен зивот. Само се измисља да се навуце плата око пет хиљада марака низаста. Треба њима плацати и израцунавати плату по истом минималцу као раднику који ради у творници. Срам вас било кримоси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судство и политика

24.01.2018 07:10

Легални рекеташи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.01.2018 07:45

Стока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

24.01.2018 08:19

Нигдје на планети не постоји накнада за ткз одвојени живот, осим ако се не ради ван матичне државе. Ако ухљеб из Бањалуке прихвати посао у Сарајеву, нека сели. Нека поведе жену/мужа и пуницу/свекрву, или се разведе и приведе неку локалну! Говедима треба накнада у виду дуплог сендвича након копања канала у затворском одјелу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш фино

24.01.2018 08:40

Накнада за одвојени живот се исплаћује лицима која нису у могућности, због веће удаљености од мјеста становања до радног мјеста, путовати свакодневно. У том случају се исплаћује накнада за изнајмљени стан у мјесту гдје обавља радне задатке. Али, наши политичари пријављују мјесто становања у Занзибару како би "ухватили" следовање. Поштено нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

24.01.2018 09:03

Зашто им се било шта плача.За њихову неспособност какав успјех они имају никакав једни обични паразити који не раде ништа а користе све на лични овог јадног напаченог народа.Да има правде сви би они требали бити у затвору

ОДГОВОРИТЕ