Амерички лист о Вучићевој посети

Посета српског председника Александра Вучића Косову и Метохији овог викенда био је велики изазов након убиства српског политичара Оливера Ивановића, оценио је један од водећих америчких дневника Њујорк Тајмс.

Србија 22.01.2018 | 18:05
Амерички лист о Вучићевој посети
Како овај дневник истиче, Вучић је ставио до знања да приступ обе стране, и српске и албанске, мора бити добронамеран.

Србима који тамо живе, пише лист, председник Вучић је обећао да ће их заштити и позвао их да не одустају од Косова, територије на којој су, како се наводи, Албанци већина, а којом су некада доминирали Срби и око које се водио рат.

Подсећају да су борбе на Косову окончане 1999. године, након насилног распада Југославије и НАТО бомбардовања Србије, те да су Албанци Косово, које Срби славе као колевку своје нације и православне вере, прогласили независним 2008. године, што је, како наводе, поделило међународну заједницу.

"Срби морају да остану и преживе у својим домовима на Косову. Не можемо да дозволимо да се број Срба смањи на територији на којој живимо још од давнина", пренео је НYТ Вучићеве поруке Србима на северу Косова.

Лист наводи да је Вучић том приликом јасно дао до знања да је неопходно да обе стране (српска и албанска) делују добронамерно, те да је истрага о убиству Оливера Ивановића прилика да албанске институције "покажу шта ће учинити".

Наводе и да је истакао да са српске стране, "неће бити милости за починиоце, нити за налогодавце, без обзира на то да ли им је име српско или албанско".

Лист указује да су тензије велике, иако се рат на Косову завршио пре више од две деценије и да су обе стране свесне колико брзо насилни испади у једној етничкој заједници могу да прерасту у међусобни сукоб.

Напомиње се да је непосредан повод за Вучићеву посету Косову прошлог викенда убиство српског политичара Оливера Ивановића, који је убијен испред седишта своје странке.

Наводе, између осталог, и да је полиција обезбеђивала пут којим се колона возила са председником Србије кретала од севера ка српској енклави на југу Косова.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ђорђе

22.01.2018 17:43

Треба учити албански. Док се ми између себе свађамо. Албанци заједништвом стварају озбиљну нацију. Тренутно их воде претежно криминалци, али под управом Американаца. Када се ријеше криминалаца садашње заједништво даће позитивне резултате. Од једног народа, који нема неко значајно име, можда Мајка Тереза, имали ико још не знам. Постаје ово народ озбиљнији и прије него што смо мислили. Поздрав добрим људима, без обзира на вјеру, нацију и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

22.01.2018 18:07

Цуј ово воде их криминалци, и заједниство це се ријесити криминалаца! Коју ти траву пасес? Реци па да и ми имамо ста да извозимо. Американцима је у интересу да имају разлог да вијецно буду овдје то се неце мјењати, зато сто висе сукоба буде другдје нама це бити боље, зато сутра ако Бог да нека бомбардују Папа Нову Гвинеју...

Name

007 Бонд

22.01.2018 18:17

Тако им добро иде да им је на Косову незапосленост већа од 50%. Они су финансијска црна рупа Европе! А Косово је засуто осиромашеним уранијумом, и то још од НАТО бомбардовања 1999. Они су главни извозник и произвођач дроге у Европи. И Србија ако и буде сарађивала са Албанцима - то ће бити са оним из Албаније, и то преко луке Драч, јер Србија је заинтересована да се изгради пруга до тамо, и да се та лука закупи на око 100 година, и онда Србија преко те луке и бродова даље да извози... А што се тиче имовине на Косову - џабе Албанцима све, и џабе њих тамо има 1 700 000 кад је и дан данас 68% катастарског земљишта у српском власништву!

Name

Нено

22.01.2018 18:18

Браво за коментар. Така је сигуација и у босни.

Name

Сути

22.01.2018 18:24

Логицни мајмуне.

Name

Маљ

22.01.2018 21:53

Дрзава се не прави преко ноци, Али код нас су сви аналитицари п.м разумију се у све..а комплетан балкан црна рупа јос увјек..мислим на ове рупе које се као дрзава сматрају вец годинама..

Name

Те Сути

22.01.2018 22:12

сисај, шта ћеш јадниче на српском форуму ајде у шталу

Name

@рикверц логика

22.01.2018 18:27

Каже се ПапУУУУУУа Нова Гвинеја, аналитичар са парадентозом и главицом бијелог лука у џепу!

ОДГОВОРИТЕ