Шестог фебруара стратегија ЕУ

Стратегија проширења, под називом "Вјеродостојна перспектива проширења за Западни Балкан", биће представљена 6. фебруара током пленарног засједања Европског парламента у Стразбуру.

Регион 22.01.2018 | 11:31
Шестог фебруара стратегија ЕУ
Како су за портал Еуропеан Wестерн Балканс (ЕWБ) потврдили у Бриселу, Колегијум Европске комисије, коме ће предсједавати предсједник Жан-Клод Јункер, састаће се тог јутра у Стразбуру и до поднева ће усвојити финални текст стратегије.

Комесар за европску сусједску политику и преговоре о проширењу, Јоханес Хан, представиће стратегију пред посланицима Европског парламента истога дана у 15 часова. У то вријеме стратегија ће бити објелодањена јавно, преко портала европских институција, као и медија.

Према писању медија, који су имали увид у стратегију, документ "Вјеродостојна перспектива проширења за Западни Балкан" обухватиће опште смјернице за бржи процес интеграције свих држава региона, као и конкретније датуме за евалуацију постигнутог у Црној Гори и Србији, напомиње ЕWБ.

Према временском оквиру Европске комисије, произилази да ће 2019. година бити кључна за државе Западног Балкана.

Те године се очекује потписивање документа о "свеобухватној нормализацији односа" између Београда и Пристине, док би Албанија и Македонија требало да отворе приступне преговоре са Бриселом, а Босна и Херцеговина добије статус кандидата за чланство у Европској унији.

Такође, иста година ће бити кључна за Србији и Црну Гору по питању такозваних "блокирајућих" поглавља 23 и 24, која се односе на правосуђе и основна права, те правду, слободу и безбједност.

Колегијум чланова комисије, који се састоји од 28 чланова, састаје се најмање једном седмично.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ин

22.01.2018 12:22

БиХима стратегиа за извоз немојте висе молим вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

гавран

22.01.2018 12:46

А јесте навалили да нас угурате у та го.на по сваку цијену..Недају нас наса браца Руси..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

22.01.2018 16:44

Овај европски парламент има исти изглед као Вавилонска кула.Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ