Ко од познатих жели власт у БГ?

На листама странака и коалиција које ће учествовати на београдским изборима, поред страначких кадрова са дугачким стажом у политици, кандидати за одборнике биће и бројне познате личности.

Србија 21.01.2018 | 13:40
Ко од познатих жели власт у БГ?
Највише таквих, бар за сада, на листи је Српске напредне странке, која је окупила уметнике, спортисте, лекаре... Социјалисти ће такође за одборнике кандидовати личности које нису из света политике, као и демократе, који су на своју листу ставили бројне интелектуалце.

У галерији погледајте ко се све из света познатих кандидовао за одборнике и испред које странке.

Аја Јунг

На листи СНС постављена је на високо друго место. Иако је ова балерина кандидат за одборника, само неколико дана након што је обелодањено да ће бити на листи коалиције око СНС, скренула је на себе пажњу изјавом да неће бити одборница. Како је рекла, нема амбиција ни за једну функцију, нити жели да буде министарка културе.

Аја Јунг иначе је оснивач и директорка Београдског фестивала игре, а њена одлука да буде листи напредњака допринела је "могућност да мења ствари у култури".

Бранко Милићевић - Бранко Коцкица

Прослављени глумац Бранко Милићевић, кога средње и старије генерације више познају под именом Бранко Коцкица, подржао је Александра Вучића на председничким изборима, па није много изненадила његова одлука да буде кандидат СНС за одборника у београдском парламенту. Једном приликом је рекао да је подржао Вучића, "јер зна да је гледао Коцкицу кад је био мали".

Осим што полако улази у политичке воде, Милићевић је ангажован као глумац у дечијем позоришту "Пуж", где ради и као управник.

Весна Станојевић

Ништа није наслућивало да ће се Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће, приклонити било којој политичкој странци, па тако ни СНС-у. Ипак, како је навела, та партија, од како је на власти, помогала је жене жртве породичног насиља.

"У ситуацији кад сам имала могућност да будем на листи, ја се нисам много двоумила, јер сам просто сматрала да ја то треба да урадим, јер ја у то верујем", рекла је Станојевићева и додала да не планира да буде одборница, већ ће радити оно што је радила и до сада.

Организација на чијем је челу једна је од ретких која се бави заштитом жена и деце који су жртве насиља у породици. Ту је још од почетка 2000. године, када је отворена прва Сигурна кућа у Србији, да би након више од деценије било отворено више од 10 широм земље.

На листи "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" налази се на четвртом месту.

Небојша Илић

Некадашњи кошаркаш Црвене звезде и дугогодишњи репрезентативац такође је на листи коалиције око СНС-а за Београд. Он је током кампање за председничке изборе подржао кандидатуру Александра Вучића за функцију шефа државе.

Тренутно је спортски директор КК Црвена звезда и тим менаџер репрезентације Србије.

Милан Гуровић

И овај прослављени српски кошаркаш је кандидат за одборника у Београду испред листе окупљене око напредњака. Гуровић је, такође, својим потписом подржао кандидатуру Вучића за председника Србије. Није се изјашањавао да ли има политичке амбиције и хоће ли после избора обављати одборничку функцију.

Жарко Требјешанин

Познати психолог кандидат је за одборника у Београду испред коалиције ДС, Нове странке и СДС-а. НА парламентарним изборима пре две године подржао је демократе, а овог пута желео је да се додатно политички активира.

Био је председник Савеза психолога Југославије, члан Управног одбора Политике и УО РТ, као и члан Савета Универзитета у Београду. Због свог политичког ангажовања против режима Слободана Милошевића и активног противљења Закону о универзитету из 1998. године био је избачен из наставе, али се после годину дана вратио на своје радно место судским путем.

Уочи избора 2000. године, на којим је дошло до демократских промена у Србији, активно је учествовао на многим трибинама широм Србије у кампањи "Спаси Србију и гласај".

Зоран Ивошевић

На листи коалиције окупљене око ДС-а је и бивши судија Врховног суда који је подржавао Сашу Јанковића, лидера ПСГ, у кампањи за председничке изборе. Из ПСГ је отишао незадовољан потезима које је Јанковић повлачио. Тренутно је члан Политтичког савета демократа.

Био је први председник Друштва судија Србије, а радио је на многим пројектима савезних и републичких закона. Одликован је Орденом рада са сребрним венцем и Орденом рада са златним венцем, а добитник је и Плакете града Београда.

Редовни је професор Правног факултета Универзитета Унион у Београду.

Бранислав Лечић

У трку за доборничко место у Београду ушао је и легендарни глумац Бранислав Лечић, који је већ годинама политички активан. Када је Драган Шутановац посато председник демократа, он је изабран за потпредседника странке. После октобарских промена Лечић је био министар културе у Влади Србије.

Осим ДС-а, Лечић је био члан и оснивач ЛДП-а Чедомира Јовановића, а био је и заменик председника ДХСС-а покојног Владана Батића.

Срето Малиновић

И он ће на београдским изборима бити кандидат за одборника испред коалиције око ДС-а. Овај генерал политички се активирао у време кампање за председничке изборе, када је био десна рука Саше Јанковића, лидера ПСГ.

Малиновић је био ратни командант и херој 98. Ловачко бомбардерског авијацијског пука и заменик команданта Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране Србије. Одликован је Медаљом части.

Тома Фила

Један од најпознатијих адвоката у Србији биће на листи СПС и ЈС на изборима у Београду. Иако је ово његов први политички ангажман, бранио је многе политичаре попут Слободана Милошевића и Горана Хаџића у Хагу.

Први је адвокат из Србије кога је ангажовао Хашки трибунал, али га то није спречило да тај суд упореди са Нирнбершким процесом.

Александар Каракашевић

Чувени стонотенисер такође је кандидат социјалиста за одборника у београдском парламенту, а до сада није имао озбиљније политичко искуство.

Био је државни првак, а у два наврата као репрезентативац представљао је Србију и Црну Гору на Олимпијским играма. На Европском првенству 2011. године освојио је две бронзане медаље.

Јелица Сретеновић

Чувена Кока из серије Бољи живот кандидат је СПС за одборника у Скупштини Београда. Иако не воли да говори о томе, ово није први пут да се на листи неке партије. Била је кандидат на листи Покрет снага Србије - Богољуб Карић пре 11 година на парламентарним изборима.

Занимљиво је да је њена ћерка Оља била запослена у Министарству спољних послова, који од пре четири године лидер СПС Ивица Дачић.

Недељко Јовановић

Некадашњи рукометни репрезентативац и бивши најбољи рукометаш света биће на листи Марка Бастаћа, председника општине Стари град, која носи назив "Шта радите бре - Марко Бастаћ". Раније је учествовао у кампањама Демократске странке и говорио да, без обзира што има пријатеље у политици, "то је ипак простор за људе који су већи део живота посветили политичкој каријери".

Предраг Аздејковић

Овај геј активиста и уредник портала "Геј ехо" о политици је причао у контексту борбе за права сексуалних мањина и везама у којима је наводно био са политичарима. На београдским изборима учествоваће као кандидат на листи Марка Бастаћа.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар