Закон забринуо произвођаче дувана

Нацрт Закона о заштити здравља становништва од дуванских производа, забринуо је произвођаче дувана. Утицај Закона неће бити велики, али ће бити довољан да смањи број пушача, а самим тим и производњу, тврде произвођачи. Из Министарства пољопривреде поручују да ће се утицај Закона највише одразити на велике увознике дуванских производа.

Република Српска 19.01.2018 | 21:30
Закон забринуо произвођаче дувана
Нацрт Закона о заштити здравља становништва од дуванских производа у себи садржи низ нелогичности и одредби које се не могу сматрати оправданим. Једна од њих је утицај Закона на произвођаче дувана. С обзиром на то да много породица на подручју Семберије живи од производње дувана, тамошњим произвођачима је обећано да ће утицај Закона на производњу бити минималан.

„Директних посљедица неће бити за произвођаче дувана, али хоће индиректних, јер ће се вјероватно примјеном овог закона смањити број пушача. Не видим озбиљне директне посљедице примјеном овог Закона на произвођаче дувана и нас као организаторе производње дувана“, тврди Светозар Михајловић.

Према подацима Министарства пољопривреде, у првих 11 мјесеци прошле године увезено је 65 милиона марака дуванских производа, а извезено око 20 милиона марака. У Министарству пољопривреде Републике Српске тврде да то значи да ће нови Закон највише утицати на велике увознике дувана и дуванских производа, а мање на саме произвођаче.

Нацрт Закона о заштити здравља становништва од дуванских производа Влада Српске је усвојила крајем новембра прошле године и у редовној процедури га упутила Народној скупштини Републике Српске. У нацрту Закона, у члану 18. тачка 1 и члану 2 став 1 тачка 34, између осталог предвиђена је и забрана излагања кутија цигарета и дувана на мјесту продаје, што посебно забрињава трговце који се надају да ће законодавац имати раумијевања.



БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пикси

19.01.2018 22:34

Свеједно се Фабрика дувана БЛ гаси ускоро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас разума

20.01.2018 07:25

Не забрањују преређиваче,већ произвођаче .Удри по једином реалном сектору у РС пољопривреди.Не забрањују увоз,него властити производ.За кога ми гласамо?

Name

Зр

20.01.2018 09:48

Добро це доци и ове акцизе за пољопривредну производњу.

Name

Цика Веља

19.01.2018 23:12

Затварају све домаце да би увозили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоп смокинг

20.01.2018 07:58

Овдје се бркају неке ствари. Здравље нације је најважније и ако ће ово бити корак ка том циљу, треба подрзати закон, макар он знацио и затварање фабрика дувана и потпуно гасење те производње. То сто сепусачи и власници бизниса из те области буне је у реду, али они су дебела мањина. Тровачи вецине немају сансе. Дувански дим је зло и са пусацким нагоном никога од нас мајка није родила нити природа створила. Пуна подрска потпуној забрани пусења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

20.01.2018 08:06

Под хитно донијети Закон и потпуно забранити пусење у затвореним просторијама. Нека пусе на улици, у парку, у својој куци и нека трују своје укуцане, ако им они дозволе. НИКО НЕМА ПРАВО ТРОВАТИ НЕПУСАЦЕ, НЕЦЕМО ДА УДИСЕМО ОНО СТО ОНИ ИЗБАЦУЈУ ИЗ СВОЈИХ НИКОТИНСКХ ПЛУЦА..и тацка!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиникотински Фашизам

20.01.2018 10:07

ови што им "смета" дувански дим су ми најсмјешнији...људска права пушача су веома угрожена, малтретирани су на сваком кораку, због, тобожњег, угрожавања других. Да је дуван опасан по здравље, а посебно тзв "пасивним конзументима", ваљда би паметне свјетске главе (научници и љекари) исти забранили за стављање у промет, трговину и конзумирање.

Name

Зр

20.01.2018 09:58

И нас прецједник пуси.!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

20.01.2018 17:14

Свеједно 90% производјаца продаје на црном трзисту.пуни ко бродови до птије пар година возили пони бицке а сада ауда од 50000км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кафане

21.01.2018 01:28

По мени газде кафана треба да одредјују да ли се пуси или не, њихов простор њихов избор, а коме се не свидја ако је дозвољено пусење нека иде у кафану за непусаце. Забранити некоме да пуси у својој кафани је исто као и забранити му да пуси у својој куци, гдје су наса права? Ја не пусим у болницама, сколама, на послу, али у кафани би требало да могу запалити јер непусаце нико не тјера да буду ту.

ОДГОВОРИТЕ