Полиција има доказе, сведоке и снимке

Убице Оливера Ивановића испалиле су у њега шест метака, користиле пиштољ "дуга деветка", довезле се аутомобилом чији се последњи власник налази у Србији. То су за сада једине чињенице, које је у медије изнела косовска полиција. Ипак, у јавности се увелико спекулише у ком би правцу могла да иде истрага, а поменута су и имена Срба и Албанаца са КиМ која би могла да буду умешана у ово убиство.

Србија 19.01.2018 | 08:19
Полиција има доказе, сведоке и снимке
Од момента када је испред своје канцеларије упуцан Оливер Ивановић, кренуле су и спекулације ко би желео да му нашкоди. Албански политичари тврде да су убице имале циљ да представе Косово као нестабилну земљу, српски функционери да је то био напад на преостале Србе на КиМ, а појединци да га је убила мафија - ни српска ни албанска, само мафија.

Шта за сада знамо о убиству Оливера Ивановића?

Косовска полиција, која води истрагу, саопштила је свега неколико детаља - да је убијен с леђа, са шест метака, да је упуцан пиштољем дуга деветка, као и да су се убице одвезле аутомобилом "опел астра", и да се последњи власник тог аутомобила налази у Србији. Аутомобил је пронађен запаљен, недалеко од места убиства.



Према последњем извештају тамошње полиције, дошло се до нових информација и то након разговара са неколико сведока и снимака добијених са сигурносних камера. Такође, неки подаци који би могли да буду од значаја за истрагу добијени су путем заштићене комуникације, поверљивих телефонских разговора, мејлова и записа са друштвених мрежа. Које су то информације, међутим, није прецизирано.

Харадинај и Радојчић

Део српске и албанске јавности сматра да би иза убиства Оливера Ивановића могла да стоји мафија на Косова. О томе је јавно проговорила Рада Трајковић, председница НВО Европски покрет и некадашња посланица у Скупштини Косова, која је поменула и једно име.

Она је оценила да би убиство Ивановића могло да буде "факторизација мафије на простору Косова и Метохије, односно диктирања правила од стране мафије", јер је северна Митровица, како тврди, данас нејнебезбеднији део простора на којем живе Срби.



- Ако смо некада говорили 'Север слободан', далеко је од слободе. Посебно после Бриселског споразума, када суштинску власт спроводи Милан Радојчић који у међународној заједници важи за човека из мафије, оног снажног регионалног нивоа. Он контролише потпуно живот на северу, одређује и добро и зло - рекла је Трајковићева.

Она је истакла да мафија није ни српска ни албанска, већ сарађују врло блиско.

- Изненађује ме да премијер Рамуш Харадинај који познаје тај терен, јавно говори да са Радојчићем суштински договара пројекте за Србе на Косову. То премијера Рамуша ставља у позицију да мафију доживљава као легитимног преговарача - оцењује она.

И сам Оливер Ивановић је неколико месеци пред смрт индиректно означио Радојчића као криминалца на северу КиМ.

Кадри Весељи

Председник Србије Александар Вучић у свом првом обраћању након убиства изнео је информацију да наши државни органи имају почетне индиције, али није желео да их износи у јавност. Он је такође рекао да се зна коме би на Косову одговарало ово убиство, коме у међународној заједници, а коме у Београду.



Ипак, на конференцији је поменуо Кадрија Весељија, актуелног председника Скупштине Косова. Мада га јавно није повезао са убиством Ивановића, Вучић је рекао да је Весељи "прави господар Косова", који је недавно претио да ће Албанци доћи до Ниша.

Међутим, посланик Милован Дрецун сматра да један од праваца истраге треба да иде управо према Весељију, за кога тврди да је на челу Тачијеве параслужбе која делује у јужном делу Митровице.



Весељи је иначе и лидер Демократске партије Косова (ДПК). Био је на челу обавештајне службе ШИК, која је настала и деловала у оквиру такозване ОВК, чије злочине ће истраживати Специјални суд. Он се противи раду тог суда. Помиње се и у извештају Савета Европе у афери трговине људским органима, углавном српских затвореника, током рата 1989-1999. године.

Шта знају Американци?

Помоћ у истрази можда би могли да дају Амеркианци. Наиме, два дана пре убиства Ивановића, Стејт департмент упозорио је своје држављане који планирају да путују на Косово да буду додатно опрезни због тероризма. Навели су и локације које би могле да буду опасне, а саопштили су и да размотре путовање на север КиМ због, како су навели, "грађанских немира". У том контексту, поменули су и Северну Митровицу, у којој је Ивановић убијен.

Иако су српски државни функционери захтевали да Американци саопште зашто су издали такво упозорење и има ли оно икакве везе са убиством Ивановића, званичници САД ништа додатно нису желели да коментаришу. Бар не јавно.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дзоо

19.01.2018 07:31

Трла баба длан да јој проде дан.Како би Вуцицеви мафијаси вољрли да се зтаска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

19.01.2018 21:55

Бас ме узбудило

ОДГОВОРИТЕ