Синдикати Српске траже накнаде

Представници Синдиката буџетских корисника Републике Српске траже састанак са Владом због одлуке Уставног суда Српске да прогласи незаконитим и неуставним правилник о начину обрачуна накнада за превоз радника запослених у просвјети и култури, Министарству унутрашњих послова и правосуђу. Влади су дали рок за разговор до 26. јануара.

Република Српска 18.01.2018 | 22:06
Синдикати Српске траже накнаде
Уставни суд Републике Српске прогласио је незаконитим правилник о начину обрачуна накнаде за превоз радника. По спорном упутству радницима је неуставно укинуто 50% накнаде за превоз, чиме су они морали из свог џепа да издвоје преостали новац, како би могли да дођу на посао. То је био разлог да представници четири синдиката траже хитан састанак са представницима Владе Српске.

„Позивамо Владу и ресорно министарство да под хитно примјењују одлуке Уставног суда, односно да обрачунавају накнаду за превоз у складу са Законом о платама“, изјавио је предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић.

Из Синдиката управе напомињу да су у 2017. више пута тражили од представника Владе Републике Српске да се приступи преговорима, како би указали на овај проблем. Кажу да је оваквим радом Владе Српске начињена огромна штета радницима. Предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић истиче да неко мора да сноси одговорност.

Број радника који имају право на ову накнаду највећи је у основном образовању. Њих је око шест хиљада. Да би дуговања била измирена потребно је око два милиона марака.

Рок за одговор Владе је 26. јануар.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Полицајац

18.01.2018 21:43

-50% превоз, - 10% варијабила, - минули рад, још само плату треба да смање....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плате

18.01.2018 21:46

Напокон смо добили што нам је одузето! Пуна подршка руководству синдиката. Сад још да нам врате плате које су нам смањили, ред је, поскупљује све сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнеле

19.01.2018 06:58

А неплацено одсуство у мупу које је маx три мјесеца? не знају како би раднике задрзали на послу са оваквим биједним примањима па се слузе свом и свацим.

ОДГОВОРИТЕ