Влада продаје ЕП РС Кинезима

Начин на који Влада Републике Српске планира да гради хидроелектрану Бук Бијела и други блок Термоелектарне Гацко је катастрофалан, тврде у ПДП-у и истичу да ће Српска остати без новца и природних ресурса ради похлепе појединаца у власти.

Република Српска 18.01.2018 | 15:39
Влада продаје ЕП РС Кинезима
,,Најава ресорног министра да ће се градити ниска хидроелектрана Бук Бијела је скандалозна јер би изградњом високе хидроелектране Република Српска добила више од половине тренутно инсталисане снаге у комплетној електропривреди, односно додатних 400 милиона марака годишње зараде'', сматра Александар Голијанин из ПДП-а.

По њему је катастрофална и најава да ће Бук Бијелу градити кинеске компаније јер оне, што се видјело у Станарима али и у сусједној Србији, раде на принципу тзв. врућих кревета.

,,То значи да на један кревет долазе три радника из Кине, од којих у току 24 часа један ради, други спава, а трећи се припрема за посао. Осим тога, кинеске компаније сву храну за те раднике довозе из Кине као и сав материјал до последњег шарафа'', појашњава Голијанин и додаје да је у моменту када десетине хиљада младих људи, због недостатка посла, одлази из Републике Српске то катастрофалан потез Владе Српске.

,,То значи да ћемо ми увозити Кинезе, а наши људи одлазе да раде по бијелом свијету. То показује незнање и лош концепт актуелне власти'', тврди Голијанин и пита:

,,Зашто ми школујемо инжењере? Зашто је на домаћем тржишту рада мало правих мајстора? Зато што инжењера и мајстора нема без великих пројеката, а ово је идеална прилика да покренемо сопствени инвестициони циклус у енергетском сектору''.

По истом принципу кинеске фирме градиће и други блок Термоелекране Гацко а ту је,сматрају у ПДП-у, проблем и у структури власништва. Наиме Република Српска биће власник само 49% другог блока, али и постојеће Термоелектаране Гацко што је, сматрају у ПДП-у, директна приватизација електропривреде Српске.

ПДП упозорава да ће залихе угља у Гатачком пољу планираним темпом експлоатације бити исцрпљене за 40 година након чега ће на том подручју остати тзв. мјесечев пејсаж, односно пепео, шљака и сумпор. Дренирањем воде кроз Гатачко поље еколошка катастрофа очекује Билећу и Требиње.

,,Актуелна влада не консултује стуку и науку по питању енергетског сектора већ се води принципом лаке зараде и личне користи и то треба што прије зауставити'', поручују из ПДП-а.

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Игор

18.01.2018 14:57

Ста њих брига ста це бити за 40 година . Ови на власти су на привременом раду овде, дјецу сколују у иностранству , станове имају па Европи . Ова прција им слузи само да се добро напуне за 12 кољено . А народ глуп па им слузи . Ко год ту храни дијете и планира ту да зиви храни га да буде роб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мав

18.01.2018 18:02

Го Миле,го!!!

Name

ДЕГОТХИА

18.01.2018 20:56

КИНЕЗ ЈЕ КИНЕЗУ КИНЕЗ... И РУСИ ВОЛЕ ВИШЕ ЊЕМЦЕ ОД КИНЕЗА... КОД КИНЕЗА НЕМА НИКАКВИХ ЉУДСКИХ ПРАВА А О РАДНИЧКИМ СЕ НЕ СМЈЕ НИ ГОВОРИТИ... КАКАВ ПУТ СВИЛЕ И ДРУГЕ ГЛУПОСТИ - ТРЕБА СЕ РИЈЕШИТИ ОВОГ ГЛУПОГ ДОДИКА И МАКСИМАЛНО СЕ ПРИБЛИЖИТИ ЕВРОПИ. ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА У СТАРОЈ ЕВРОПИ СЕ УСПОСТАВЉА СТАРА ОСОВИНА ПАРИЗ - БЕРЛИН - МОСКВА.. ЗАТО СУ БРИТАНЦИ ПОБЈЕГЛИ ИЗ ЕУ - ОНИ СУ УВЈЕК НА ЛИНИЈИ СА АМЕРИКАНЦИМА... А КИНЕСКИ ИНТЕРЕСИ СУ ВЕЗАНИ ЗА АМЕРИЧКЕ - СВЕ ЈЕ ТО ВЕЋ ВИЂЕНО.... ВРЛО ЈЕДНОСТАВНО ЗАР НЕ !!!!

Name

МИОМИР САВИЋ - САВА

19.01.2018 17:21

Игоре,да ли случајно верујеш да се овај медиокритет Голијанин брине за народ.То је много већа лопина од ових на власти. Да га западне видио би. Он је нама у Фочи растурио ПДП, кад чују за њега сви бјеже од ПДП као ђаво од крста.

Name

Миле

18.01.2018 14:57

Кинези су Србска браца и они нас сигурно неби преварили у то сам убједзен нису они као Руси сто нас стално лазу и обецавају Кредите и на крају недају....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо послови

18.01.2018 15:27

Хахахахаах надам се да си саркастицан!

Name

Мав

18.01.2018 18:03

Бухахаха...српска браца...

Name

Цицмил

18.01.2018 15:02

Овај господин потезе питање засто је на домацем трзисту рада мало правих мајстора.И даје погресну дијагнозу.Да це нам се ово десити,предвидао је велики српски пријатељ Арцибалд Рајс јос скоро прије 100 година.Јако је критиковао помаму за отварањем гимназија у оно вријеме.А није позивио да види помаму за студирањем права и економије у данасње вријеме.Процитајте савјете гос. Рајса и видите да ли има икакве разлике измеду политицара онда и данас: хттп://www.уппс.рс/wп-цонтент/уплоадс/2015/08/Цујте-Срби.пдф

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како То

18.01.2018 15:59

ма дај ста прицас Дјокиц је струцњак зна он .

Name

да

18.01.2018 16:38

Овај Голијанин мислим да је јос прије рата био мр геологије или несто сл. Ми имамо младе сколоване људе. После рата омладина Херцеговине, од Требиња до Висеграда масовно се после сколовања није врацалаУ питању је преко 10000 хиљада, од цега преко двије техницке струке. Вецина њих данас ради у успјесним свјетским фирмама и корпорацијама. Они који су хтјели да се врате нису имали мјеста, нису хтјели да лијепе изборне плакате. Ово је ненаднокадив губитак, а трзисна радна вриједност њихова је у милијардама евра. Проблем о коме нико не прица..

Name

ре да

19.01.2018 18:06

Па ја сам средином 70 -тих заврсио гимназију и уписао техницки факултет.Гро их је отисло да студира право и економију.Слицно је и данас.На ЕТФ,нисам био рацунарски смјер,али уцили смо и о рацунарима.Нацртали би смо у свеску неки компјутер,назван хипотетицки компјутер,и онда би смо уцили команде и како се то програмира.Предавања су у ствари била диктирања професора.Какви ми и наси инзињери,све гола лиценца.Нема инзињера ако нема улагања у науцна истразивања.Био сам 80-тих у УСА и знам који су од насих успјели тамо.Знам слуцај зене која је код нас заврсила за доктора(у Хрватској),тамо јој ниста нису признали.Све је поново полагала.Али се на крају све исплатило.Не казем да нисмо способни,али смо сиротиња и све наопако радимо.

Name

да, ре да

19.01.2018 23:36

До 80их година рацунари су имали "дзиновске" димензије, мало их је било. Сколство у Васе вријеме имало је недостатак праксе, све друго без примједбе. Зар је неко могао испит полозит без знања. Имали смо моцне фирме свих грана (Енергопројект седми у свијету, Хидроградња медју 15.....). теорија је дала успјех у пракси.... Данас је другацији систем сколства, све је доступно. Ко хоце да напредује има нацина. Једно је остало исто, И ТАДА И САДА ДОБАР ИНЗЕЊЕР ЈЕ ДОБАР ИНЗЕЊЕР! Могао би Вам набројат многа имена младих који раде изузетно слозене, добро плацене и одговорне послове у јаким компанијама. Ја сам студирао пред сам рат, лицно знам да је данас сколство лосе, нису све дипломе једнаке, поред тога имамо висок проценат изузетно струцних... Одосе нам, брате

Name

Венера

18.01.2018 16:15

Свака цаст! Јасно је да сте Ви цовјек из струке. Назалост, људи који знају,који су образовани, не питају се. Ово је вријеме подобних, са купљеним дипломама, који нас у пропаст воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл.инг

18.01.2018 16:46

У Републици Српској је 1992 године прва жртва била инжињерска популација.Доласком други пут на власт Додика и његових сатрапа ништа се није радило.Последњи пројекат је тунел Фатничко поље који је урађен прије 2006 године.У електропривреди се запошљавају страначки послушници који нису инжињери већ портири,кафе куварице који немају никакво образовање,али се на платном списку воде као монтери.Да је циљ био развој РС и Источног дијела РС у Требињу и Вишаграду су требали организовати инжињерске бирое и развити домаћи пројекти центар.У том периоду у Београду је дипломирало на грађевинском,машинском,електротехничком и геолошком факултету и сви су обраћали за посао и нико није добио тако да су људи расути по Европи,Канади и Аустралији.Гажење по инжињерској струци је постављење пандура Перице за министра енергетике,текстица за директора путева и многа чуда што ради ова накарадна власт.Ако овај народ не промјени ову власт мора схватити да ће гледати како Кинез ради,а они сједе беспослени,старији ће испратити млађе чланове породице на пут за иностранство због посла и ово ће остати Република Српска сиједих глава у којој је све продато -шуме,руде,ријеке,планине која нема шансе за опстанак.Ко ово неће или неможе да схвати нека неизлази на изборе и недаје глас највећим непријатељима РС Додику и СНСД,Ђокићу и СП и Павићу-ДНС и стари ДБ партијицама Стевандића и осталих прелетача.Реформисати средњошколско образовање и забранити друштвене смјерове и у средњој школи и факултетима на 20 година.Само смјена накарадне власти води ка размишљању о неком напретку и противном ко задњи оде нека угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

18.01.2018 17:08

А за кога гласати?Ни ови нису боље савез за промјене бозе сачувај.

Name

Истино Моја

18.01.2018 17:40

Гласај за било кога само не за ове на власти плус прелетачи.То је најгора фраза сви су исти.Ајде да ове смјенимо,па ако ни они нису добри лакше ћемо их смјенити.Дошло се до зида и мора се нешто мијењати.Осим у Црној Гори и код нас власти су смјењиве и те државе су успјешније у свим сферама жувота од нас.Само ПРОМЈЕНЕ!

Name

одг

18.01.2018 18:27

Не гласати ни једне ни друге. Имамо их у искуству. Влада националног спаса, струцних и способних. Да не би имали ово сто имамо сада. УЦЈЕНОМ ДО МЈЕСТА МИНИСТАРА! Паметан цовјек окупља око себе паметније од себе, а не одане и послусне....

Name

Требиње

18.01.2018 19:03

ако мислимо нашој дјеци добро....они су своју намјестили....памет у главу у октобра!!!!!

Name

РЕ Истино моја

18.01.2018 21:09

Управо тако, то јесте поента. На тај нацин јацају и институције Реп Српске, па се не мозе догодити да предсједник РС рјесава све проблеме у дрзави! За ста нам слузи она војска ухљеба звана Влада РС и она муценица и несретница на њеном целу? Дрзава- то сам ја!! Па ниси, битанго једна, ниси! И зато треба да летис са власти( овај кркан истина треба да заврси у затвору) а ови други ако не ваљају- ма и њима ледја да се виде! Па це конацно неко паметан сконтати да требамало и за народ да се ради а не само себи у зелудац да нагурају!

Name

Канада ре ОДГ

19.01.2018 05:08

Паметнији коментар на овом портал до сада не процитах. Наклон до земље. Да је само јос сто људи у РС који размисљају на овакав нацин све тамо би било другације .

Name

Будуцност

18.01.2018 18:14

Гласајмо за оне који знају и који имају воље да помогну овој дрзави да изадје из хаоса. Господине Голијанин само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

на западу ниста ново

18.01.2018 19:45

Какав Голијанин, какве странке и какви бакраци - све је то исти јад.

Name

Поглед Из Федерације

18.01.2018 23:24

ми у Федерацији смо својевремено казњавали скоро па све странке ал опет несто нам неиде бас.....

Name

Брцко

19.01.2018 11:42

Па Дјокиц је све младе кадрове И љепсе од њега протјерао из странке осим свог И протицевог сина

ОДГОВОРИТЕ