Гипсање милиона преко леђа радника

Већ четири мјесеца шиповачка „Гипсара Волари“ је затворена, тридесет радника тражи седам неисплаћених плата, а на површину излази афера за афером. Најбољи гипс у бившој Југославији, још од када је приватизовао контроверзни прњаворски бизнисмен Радојица Ратковац прије петнаестак година, производила је само повремено, а и то је, тврде радници, продавано „на црно“, а плате исплаћиване „на руке“, у кешу. Милионским износима оштећена је и Република Српска, јер овој фирми никада није одобрена концесија за експлоатацију рудника гипса, открива пословни портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 18.01.2018 | 11:06
Гипсање милиона преко леђа радника
Радници више нису могли издржати па су представници синдикалне организације „Волара“ пресавили табак и документацију прослиједили Државној агенцији за истраге и заштиту СИПА.

Иза малверзација, истичу, осим Ратковца, стоји и актуелни начелник Шипова Милан Ковач, који је прњаворском бизнисмену тада помогао приликом приватизације, „а заузврат добио мјесто директора „Волара““.  Све је почело 5. августа 2003. године потписивањем уговора између Ратковчевих фирми – „Гипсаре Волари“ с једне и „Р&С Цомпанy“ из Прњавора с друге стране. Ипред шиповачке Гипсаре документ, који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, потписао је управо Ковач.

Како би избјегао плаћање пореза, али и „опрао“ огромне износе, према Ратковчевом уговору, Гипсара прихвата „да да ексклузивитет за набавку репроматеријала, амбалажа и опреме те да све врсте производа испоручи фирми ‘Р&С Цомпанy’“. „Гипсара“ је ово, дакако, плаћала гипсом који је, према тврдњама радника и синдикалаца, завршавао на црном тржишту.

Конкретно, од 18. маја до 5. септембра прошле године преосталих 30 радника произвело је 100 шлепера гипса вриједног око 600.000 КМ. Њихови лични дохоци за једну годину равни су вриједности 36 шлепера. Радили су, очигледно, џаба, јер новац није завршио на њиховим рачунима. Пореској управи РС Ратковац на име неуплаћених пореза и доприноса дугује више од 1,5 милиона КМ.



Све ово се, кажу, ради само из једног разлога – како би фирма остала без радника, отишла у стечај и била продата за неколико десетина хиљада марака потписнику свих уговора Милану Ковачу.

„Од октобра 2012. године новац смо добијали на руке. До јуна смо исплаћивани тако, а сада не добијамо више ништа. Постоје уговори гдје су цијене ‘надуване’, на примјер пакерице за 700.000 КМ, амбалажа… Све то се радило ‘Гипсариним’ новцем, а ми смо подизали кредите. Ратковац је узео наш гипс и препродавао преко својих фирми. Милиони марака су отишли из ‘Волара’. Није њима циљ био да нас плате, већ да ми произведемо, а да они имају шта да продају“, наводи за ЦАПИТАЛ члан синдиката „волара“ Горан Богдановић.

У допису који је запримила СИПА стоји да је „Гипсара“ прије приватизације повећавала производњу, а београдски институт радио је пројектну документацију са ротационим пећима.

„Документација је коштала више од 130.000 КМ и завршила је код Ратковца. На томе се никада није радило, већ се гледало како да се што више новца извуче из ‘Гипсаре’ кроз повећање цијене пакерица, катронских кутија, врећица, фолија. Камен и угаљ су фактурисани по десет пута већој цијени од стварне. Све ово радиле су Гипсарине машине које је Р&С Цомпанy присвојио“, наводи се у допису.

Богдановић каже да је њихов предмет преузело бањалучко Окружно тужилаштво, али по свему судећи он у некој ладици скупља прашину.



Милан Ковач, бивши директор фирме, а данас начелник Шипова, има другу причу – све чини да „Гипсару“ подигне на ноге, али је нико, тврди, не жели јер пала тржишна цијена гипса. Радници, истиче, лажу.

„Уговор који спомињете потписан је јер сам желио да купим опрему. Потребна нам је била пакерица. ‘Гипсара’ је након рата била у тешкој дубиози и била је неликвидна. Никако нисмо могли да кренемо. Све сам морао да ремонтујем, јер се ручно паковало. Тада Ратковцу, већинском власнику ‘Гипсаре’, понудио да будем директор и да набавим пакерицу. Он је то купио новцем фирме ‘Р&С Цомпанy’, а ја сам му плаћао гипсом. Данас су радници затворили фирму. Они стално штрајкују. Као начелник тражим начин да ријешим ово“, казао је Ковач за ЦАПИТАЛ.

Он тврди да нема информација о оптужбама да се гипс препродавао на црно, али потврђује да се годинама експлоатисало без концесије.

„'Гипсара’ нема концесиони уговор. Тржиште је лоше, цијена је 10 фенинга. Да би поново радила, потребно је најмање 7,5 милиона евра улагања. Имамо инвеститоре, али нико не жели да уложи новац на ту цијену гипса. Отворена је гипсара у Книну, ради и она у Доњем Вакуфу, вишак је гипса у овом дијелу тржишта. Није истина да је рудник неисцрпан. Сва Европа зна за тај гипс. Да је некоме у интересу, дошао би. То су приче. Није то рудник злата“, покушао је да објасни Ковач.

Бранио је и бившег послодавца Радојицу Ратковца, наводећи да су његове фирме вратиле све кредите „Гипсаре“, „о чему радници не говоре“.

Гипсара без концесије

Да концесиони уговор за експлоатацију рудника никада није потписан, потврђено је данас за ЦАПИТАЛ и у Комисији за концесије РС. Истичу, да је Министарство индустрије, енергетике и рударствоа РС тада издало рјешење по којем је Ратковцу одобрено експлоатисање. Република Српска тако већ годинама не наплаћује накнаду за рудник богат гипсом.

„Никада није потписан концесиони уговор. То није регулисано ни када је усвојен Закон о концесији. Тада је требало прогласити јавни интерес па испоштовати процедуру“, казали су у Комисији.

На мутне радње у шиповачкој „Гипсари Волари“ годинама указује и народни посланик Крсто Јандрић, а одговор је увијек исти – тражимо начин да фирма и рудник прораде.



„Ратковац је купио фирму, а не рудник. Концесиони уговор не постоји. Министарство јесте дало рјешење, али то није трајно нити је сада законски прихватљиво. Статус рудника је морао да буде ријешен прије свега концесијом. Невјероватно је да се годинама експлоатише гипс, а да држави не плаћа ништа. Свим владама смо указивали на експлоатацију рудника и манипулисање радницима. Одговор је увијек био исти“, навео је Јандрић.

Јандрић је годинама остао ускраћен за одговоре, као радници за подршку премијерке Жељке Цвијановић која се оглушила на њихов допис од 18. децембра прошле године, у којем су детаљно указали на све проблеме.

У Влади ћуте и на питања ЦАПИТАЛ-а, па нико из надлежног Министрства индустрије, енергетике и рударства данас није одговорио на питања да ли је покренут поступак издавања концесије, као и дали је Ратковчева фирма дужна да то учини сада када је познато да рјешење Министарства не важи. Одговора није било ни на питање како ће РС наплатити милионски износ због експлоатисања гипса током претходних година.

Иначе, Радојица Ратковац већински је власник рибњака “Саничани” у којем су претпрошле године радници остали без плата. Пореска управа РС блокирала је рачуне рибњака  и покренула хипотеку. Такође, од 2010. године његова фирма “Губер” власник је сребреничке бање и хотела.

(Цапитал)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Синдикалац

18.01.2018 10:19

Тачно је ово. У Шипову ништа не може без Ковача начелника. Он ведри и облачи, нарочито ово друго. Сви причају да он припрема терен да ово прода неком у бесцјење. Мозда сам себи, мада је вец одавно милионер и према властитом признању тезак је 10 милиона марака сто је скоро 3 будзета опстине. Али он је Додиков човјек из давних времена. И мозе му се. Мало га спрецава други тајкун Стеван Медиц али и њега је поклопио. Сипово је њихово заморце јос од пре рата. Сви побјегосе отуд. Спасава се ко може. А гипсара је фабрика богом дана да храни пола опстине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Крсто Јандрицу!

18.01.2018 10:52

Поставио си Богданица за директора Бање Вруцице, а он ти погаси странку у Теслицу, оте одборницки мандат и сада буди срецан ако те не избаци са посла.

Name

ре

18.01.2018 12:30

Приватизоват це је Цигоја у име Змаја од Сипова!

Name

СНСД

18.01.2018 13:18

Воларе, о, о, о оооо, Кантаре, о, о, о, оооо...

Name

БАБА11ЦЦ

18.01.2018 10:22

Све голи Снсд лопови! Има ли било ста сто нису опљацакали у пропалој рс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре баба

18.01.2018 12:09

Питај Цавица за Ратковца

Name

Знају

18.01.2018 12:35

Све треба покрасти јер рок ерес творевини се близи крају. Миле то зна и узима све сто мозе. Добио је дозволу и директиву да неце бити процесуиран, а заузврат циљ је да ерес сведе у раван, банкрот. Врло близу је гаме овер....

Name

ре знају

18.01.2018 14:20

Ти да несто знас ти би знао да је то Цавино

Name

Како Ројтерс јавља.

18.01.2018 10:23

Тако то раде додикови криминалци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2018 14:16

чији ли су били криминалци пре Додика?????????

Name

семберија

18.01.2018 11:43

то је тај постени нацелник Ковац производјац пите у сипову мозе заједно са змајем да осније странку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

18.01.2018 12:13

Ако вас добро разумијем то је онај Ковач што све у животу рјешава шакама. Сли наводно је и он добио шаку од свог љутог конкурента Стевана Медића с којим је недавно имао пријатељско ћаскање шакама. И извукао дебљи крај. А сјецам се да је некад претио Стевандицу с којим се сад слизао јер их Баја обадвојицу дрзи под скутима. Ковача такође треба процесуирати он је нај веци кривац за пропаст гипсаре а његове приватне фабрике раде и радници у њима за 300 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пајо

21.01.2018 00:19

Пајо неспомињи Додиковог кућног љубимца (СТЕВАНДИЋА), може се човјек изнервирати што му се дира у кућног љубимца

Name

Мирко

18.01.2018 12:27

Све ово сто сте написали је велика лаз.Прво је фабрика приватизована за вријеме власти СДС.Друго тада је нацелник опстине био Милорад Цирко Крсте Јандрица десна рука.Треце засто Крсто Јандриц не казе колико је пензионисао људи са ове опстине за паре.Прије него сто несто објавите добто се распитајте.Ми који зивимо у Сипову знамо истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паразит

18.01.2018 12:57

Ти не зивис у Шипову него под скутима Милана Ковача кабадахије и насилника. Зато ово и писес. А не цитас теxт и не видис ко је био директор гипсаре. Али из позиције паразита који егзистира у Ковачевом пробавном тракту зато тако и писес. Питај ковачеве раднике за колико раде

Name

СЛАВКО

18.01.2018 13:59

Ја сам из Сипова крезуби смраду и Снсд ботино и све знам како овај Ковац пљацка и краде! Фуј усљо усљиви продани!

Name

НН радник

18.01.2018 14:15

Људи спасавсјте нас у Śипову од Ковача и његове камариле. Одавно се неко није позабавио стањем у Шипову као ви у овом тексту..да само знате станпрезивљавсмо од СНСД тсјкуна и Ковацевих пидлусника. Прјетње, уцјене откаxом и све остсло. А тек да знате ста Зковач и Стево Медиц раде од шуме. Гола сјеча. Нико не смје писмути. Трупци заврсавају код Ковача и Стевана. На улазу у Сипово имате не брдо него планину од Медићевих балвана . Иста таква планина је у кругу Ковацевих фабрика. И сад се ви цудите сто су Гипсару у црно завили. Куд они продју ту висе трава не ниче. Упомоћ. Упомоћ. Дзаба писемо премијерки све дзаба. Ако нам медији не помогну следи колективно исељавање Шипова. Висе су нам они стете нањели него устаска окупација 1995. Г. Упомоћ!

Name

Јован

18.01.2018 14:33

Доћи ће дан када ће СНСД багра полозити рацуне, а ви који сте њихови ботови да одете у пакао заједно с њима. Ниција није до зоре горјела.

Name

Горан

18.01.2018 16:05

Задњи приватизациони директор је био Милан Ковац И од тада је Гипдара у дубиози,а тада актуелни нацелник је био Пиљиц Милорад (Снсд) од 2000 до 2004.Информација тацна И мозе се провјерити.

Name

Американц

18.01.2018 14:13

Кид видим Гипсару срце ми се следи.Мој отац и мјестани Волари су 1946 добровољни рандом саградили Гипсару "Волари" у то вријеме гигант у. YОУ.Гипсару је до 1990 године запосљавала 370 радника добро је урадила а и пословала то је била банка опстини Сипово.Али све ово док су у гипсари 80%радили муслимани.Кад видим ко сад руководи гипсаром добро јој и темеља има.И ја сам 20 година радио у гипсари 2 године ми није уплацен ПИО плата била редовна сваке године исплацивана 13-а плата имали своје излетисте на мору у Туцепима и ја сам љетовао 3 пута по 10 Дана.А кад сад видим да такву фирму води један Богдановиц,Цурко (свака им цаст покојним оцевима) добро И темеља има.А сто се тице опстинског руководства добро и ријека Плива теце кроз Сипово да и њу нису продали.Послије свега овога ја сам спреман помоци.Ако Гипсара "Волари"буде за продају ја сам заинтересован само зато сто је Гипсара"Волари"била и остала у Воларцана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ: американац

18.01.2018 14:41

Е јбг Американац бас га претјера ти. Цуј фабрика је добро радила јер је запосљавала муслимане. Да ли ти себе чујес. Као муслимани су били радници а Срби нерадници. Овде је рјец о нечему другом. О политици и њеним тајкунима који распродасе национална богатства. А ти се врати из америке у РСепублику Српску и добро досао.

Name

Е мој Американац

18.01.2018 14:46

Лако вам је било тада јер је дрзава била посве затворена за конкуренцију.Није тада било Кнауф-а ... .Имали сте монопол.Ко год је требао гипс,долазио ја код вас.није га било на другом мјесту.Мозда ту и тамо.

Name

Американцу

19.01.2018 15:46

Господине,Цурко је директор фирме а Богдановиц цлан синдиката. Да ли ви видите разлику измедју некога ко је води,на једној страни, и некога ко се бори за права радника на другој страни...Мислим да нало бркате лонцице...

Name

зелени Рогатица

18.01.2018 14:15

Плаче ова држава за нашим Лазаревићем. Мој Јандрићу, ти посланик више пута,што бар нешто не заустави од силне крађе шуме, руда и другог блага на твојој регији? Видјећете како се поништавају концесије, како се чувају шуме и руде, како се улаже у пољопривреду. Има за четири године да сви пољопривредници у Српској и Федерацији држе слике Николе Лазаревића у кући у знак захвалности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плави Рогатица

19.01.2018 06:15

Хахаха шта ти зелени написа. Да људи држе слику оног психо болесника Лазаревића. Да ли си ти нормалан?

Name

Робин Худ

18.01.2018 14:23

Милан Ковач као да му је Змај ћаћа...зар невидите да сви -оба имају исти гард -дијагнозу, хистеричне испаде и неконтролисано ....али путеви су чудни, кад Змај побједи у Шипову "биће боље"...јадна мајко политичара....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп

18.01.2018 15:33

лоповима и шљаму који нас пљачка. Милан Ковач и Стево Медић двојица тајкуна који су руку под руку Шипово у црно завили. А све траје још од осамдесетих година прошлог вјека. То су зулумћари свог народа. Ковач је покуповао тј. отео све дрзавне фабрике које су ваљале и направио империју. Медић је исјекао сву шуму и упропастио је за будуце нараштаје. Смјењивали су се они оба двојица над јадном Гипсаром о којој је рјеч овдје. Пљачкао ју је и Медић преко својих директора а довршио ју је Ковач. И сад ће обезврјеђења фабрика припаст -погодите коме. Они су упропастили ријеке и природу, они су упропастиле све чега су се дотакли. Јадан народ ћути у очају и не успјева се ослободит зулумћара скорп пола вијека. Ово у чланку је само дјелић истине . Дођите овдје снимите и видите.

Name

Змај од Шипова

18.01.2018 16:13

Све оде у три лијепе. Из Шипова возе шуму немилице а у дому здравља нема гријања. Нема потребе даље полемисати...

Name

Алабастер

18.01.2018 15:58

Овдје има посла и за Мектића. Дај Мектићу жив био, загреби по површини. Изненадицеш сешта цес све ископати. Открицеш и оно што ниси тражио. Исплата на црно. Шлепери гипса се тајно превозе у договору са милицијом која их не зауставља. Ратковац сам себи фактурише а онда сам са собом пребија дугове. А нас радника нигдје. Јер док Гипсара ради Ковач викендицу своју гради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зашто ћути

18.01.2018 16:02

Зашто цути Влада РС и комисија за концесије? Засто се ово толерише? Дрзава пропада а од националних богатстава кајмак купе разни Ратковци, Ковачи и други тровачи. Онај директор Агенције за концесије би се могао огласити и реци колико би пара било наплацено да шибицари нису крвницки копали и пекли гипс а у дрзавну касу нула.

ОДГОВОРИТЕ