Анализа: Партизанова луда полусезона!

Странци као на траци, Гос испаде староседелац! Ако је за одлазак Милера и отказ Самјуелсу било логичних објашњења, продаја Вилијамс Госа била би равна спортском самоубиству Партизана. Остаје да се види шта ће Вон и Си донети црно-белима и да ли ће макар они успети да изгурају до краја.

Кошарка 19.01.2018 | 22:45
Анализа: Партизанова луда полусезона!
Кошаркаши клуб Партизан дуги низ година важио је за некога ко пажљиво бира инострана појачања и када то једном урадио, углавном би се држао договорене сарадње. Дешавало се раније да евентуално оде један играч, па га замени други. Али, ово је неко друго време и неки други Партизан и ствари су се промениле. Само је питање на коју страну? Свакако ћемо одговор на то добити на крају сезоне, која ће остати упамћена по томе што је чак осам кошаркаша са страним пасошима играло, тренирало, имало уговор или дошло да потпише уговор са најтрофејнијим српским клубом. Различите судбине задесиле су различите играче, а све је то деловало поприлично хаотично, без неког јаснијег плана и визије.

Све је почело довођењем младог аустралијског бека Тома Вилсона који је својевремено словио за чудо од детета, али се код бившег тренера Мирослава Николића није наметнуо. Добио је прилику на само неколико пријатељских мечева, а затим је нестао да би се недавно вратио у Аустралију. Следећи на тој покретној траци странаца новајлија је амерички бек Ијан Бејкер који је требало прво европско искуство у каријери да направи баш у Партизану. Он је потписао уговор, кренуо да тренира, али је повредио потколеницу и споразумно раскинуо сарадњу са београдским клубом.

Крилни центар Џејми Скин требало је да буде појачање под кошем црно-белих и он је ставио потпис на уговор, под условом да прође лекарске прегледе. Међутим, комично или не, он их није прошао уз објашњење да има проблема са високим крвним притиском. Након ситуације се Бејкером и Скином црно-бели су морали убрзано да крену у потрагу за новим појачањима јер је већ био месец август.

А онда је, без икакве дилеме, стигао прави бинго у виду Најџела Вилијамса Госа. Најбољи играч прошлосезонског финалисте НЦАА лиге, универзитета Гонзага, лако је прошао лекарске прегледе, а већ на првим мечевима наговестио је огроман потенцијал. И може се рећи да је играма у првом делу сезоне на својим плећима носио екипу која би била у знатно тежој ситуацију да није било Госових кошева и асистенција. Недуго по доласку Вилијамс Госапомало неочекивано, а на инсистирање тренера Николића, стигао је у Хумску још један амерички бек, Патрик Милер. Он је био други најбољи стрелац екипе, али се није уклопио у филозофију новог тренера Ненада Чанка, па је продат Газијантепу. Партизан је ту зарадио око 100.000 долара на обештећењу, па делује да је ово био коректан потез.  

Свакако најживописнији лик у овој причи је центар Самардо Семјуелс који је доведен када је било јасно да Паризан мора да добије неку масу под кошем. У клубу су проценили да би момку од раније познатом по проблематичном понашању, али и добром ЦВ-ју, требало дати шансу. Издржао је месец и по дана, а отказ је добио пошто је на друштвеним мрежама критиковао тренера. Иначе, у клубу из Хумске се незванично могло чути да "тако луда глава никад није играла у Партизану".

И долазимо до последње двојице на списку, који би тек требало да покажу од каквог су материјала направљени. Ради се о комбо беку Квамеу Вону који је од новембра и отказа у Арису био без клубу, односно крилном француском кошаркашу Бонџи Сију. Они су доведени у смирај прелазног рока за Јадранску лигу са циљем да се ојача тим у борби за пласман у плеј-оф, као и евентуални напад на трофеје у домаћим такмичењима пошто је претходно Еврокуп послужио као полигон бившем тренеру.

Дакле, од поменутих осам страних играча само је Вилијамс Гос дошао пре почетак сезоне и вероватно ће је завршити у Партизану, мада је председник Остоја Мијаиловић рекао да су и за њега стигле неке понуде које су одбијене. Ако је за одлазак Милера и отказСамјуелсу било логичних објашњења, продаја Вилијамс Госа била би равна спортском самоубиству Партизана. Остаје да се види шта ће Вон и Си донети црно-белима и да ли ће макар они успети да изгурају до краја сезоне, а прилику да дебитују имаће у суботу против Цибоне у хали Пионир.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар