Радници траже плате од управе

Радници Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте у нову годину су ушли са старим проблемима јер Управа није испоштовала договорено и измирила им дио потраживања на који се обавезала протоколом из прошле године.

Република Српска 16.01.2018 | 08:34
Радници траже плате од управе
Због тога су јуче у ресторану предузећа одржали једночасовни штрајк упозорења и том приликом за наредни понедјељак најавили ступање у генерални штрајк.

Према ријечима Радославе Миланковић, члана Штрајкачког одбора и синдикалне организације "Униса", радници захтијевају исплату двије плате, као и уплату доприноса за више мјесеци.

"Према протоколу којег смо потписали са Гораном Томићем, већинским власником фабрике, до 15. децебра прошле године требало је да нам буде уплаћена плата за октобар, а новембарска до 5. јануара ове године, да би затим до краја мјесеца била уплаћена и децембарска плата из прошле године. Међутим, ми смо до сада само добили септембарску плату, а доприноси су уплаћени закључно с јуном прошле године", казала је она.

Према њеним ријечима, мањи дио радника у производњи суочава се и с лошим хигијенским условима јер у фабрици нема воде па се храна спрема на оној која је довезена у бурадима.

Душан Живковић, директор "Униса", поручио је радницима како већ ове седмице могу очекивати дио новца, али да ли ће то задовољити раднике, остаје да се види. Казао је да ће запосленима бити исплаћивана дуговања у складу с приливима који се очекују од партнера из Чешке и Литваније.

"Чим новац буде уплаћен, биће прослијеђен радницима. Највјероватније до краја седмице", казао је он.

Тане Пеулић, предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства, каже како ће чим добије одлуку Штрајкачког одбора покушати ступити у везу с власником фабрике како би се видјело у којем правцу иде "Унис".

"Према информацијама које имам од власника, с једном руском компанијом је потписан споразум о сарадњи с којим би се дошло до стоодстотне упослености капацитета. Радници од Синдиката могу очекивати сву могућу заштиту", казао је Пеулић и поручио како се мора радити на трајном рјешењу проблема у овом предузећу.

Како сазнајемо, у питању је веома озбиљна компанија с којом се одмакло у преговорима и у наредним мјесецима би могло доћи до потписивања уговора. Ако би дошло до његове реализације, "Унис" би дугорочно ријешио питање своје егзистенције.

Дуговања Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте крећу се око пола милијарде марака, а највеће потраживање има Кредитно-извозна агенција (ИГА) БиХ, која је пријавила дуг од скоро 195 милиона КМ.

Он, као и преостала дуговања би требало да буду измирени у наредних 10 година, кроз план финансијског и оперативног реструктурирања Фабрике цијеви, који је усвојен прошле године. 

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Из супљег у празно

16.01.2018 08:56

Ово је равно Надреалистима!! Плата це бити кад буде,јао...И онда се неко цуди сто народ одлази из дрзавице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

16.01.2018 09:12

Па опет Литванци та мафија само нам пљацка ову насу јадну Републику.Подрзавам страјкаце али су немоцни у овој лоповској дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

16.01.2018 14:49

Па то прицају тако увјек да се уплати Бице лазови брате дузни недају раднике третирају као псе. У ово вријеме Нема воде у фирми срамота насе дрзаве сто је томицима тако допустила да њен народ тако убија