15. јануар као најдепресивнији

15. јануар је званично проглашен за најдепресивнији дан у години, а велики број људи се осећа усамљено. Прошли су празници, стигли су нови рачуни и нове бриге, а не помаже ни временска прогноза, јер су због хладноће или лошег времена многи "заробљени" у своја четири зида. Већина људи се осјећа безвољно и покушава да пронађе "смисао живота", указују аналитичари.

Република Српска 15.01.2018 | 21:50
15. јануар као најдепресивнији
Играло се, пјевало, частило уз најљепше жеље у години која је пред нама. Али дође и 15. јануар и празнична свјетла се погасише. Са новим љетом на видјело изађоше неплаћени рачуни, али и крпљење буџета новим задужењима и поскупљењима, што по правилу удари по леђима грађана.

“Пораст цијена цигарета, пораст цијена електричне енергије, нове таксе за одрживе ресурсе. Скупље гориво од 1. фебруара због нове акцизне политике. Анализе показују да је већ дошло до озбиљних поскупљења хране”, објашњава економиста проф. др Миленко Станић.

Нажалост, свакодневица нас из године у годину редовно избаци из колосјека доброг расположења. Појави се нека празнина, утученост, јер далеко је нова плата, па жеље и могућности полако блиједе.

Потврду за лоше расположење пружила је и психијатар прим. др Весна Деспотовић, која каже да се после одмора и празновања јавља нека празнина у људима.

Стручњаци сваке године ипак на овај дан страхују да би могао да буде повећан број суицида, те редовно савјетују грађане шта би требало да учине како би се осећали добро, иако им (и званично и незванично) ни до чега није.

“Један од савјета би био наставити дружење, не прекидати нагло контакте са људима због посла и осталих обавеза”, истиче Деспотовићева.

Што би народ рекао удри бригу на весеље, ако је то икако више могуће у ова тешка времена.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Поп

15.01.2018 22:42

Јесте овим тајкунима сто имају па се потросе до 15.ог по разноразним тулумима и тешко саставе до плате 20.ог, а нама демобилисаним борцима што немамо сваки дан је једнако депресиван већ 22 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Немирко

16.01.2018 08:17

А сад доста кркања, Слава, Бозица, родјендана, пунољетства, свадби, музике и пице. Хајде сад сви на посао или сте се одвикли од рада. Рад лијеци депресију! Сретан вам рад.

ОДГОВОРИТЕ