Резултати борбе против корупције

У јуну прошле године основан је неформални Антикоруптивни клуб у Народној скупштини Републике Српске, а чине га опозициони посланици. Клуб је основан на пријатељској основи, по узору на Клубове у Србији или Хрватској. Какви су резултати њиховог рада и шта ће бити са Стратегијом за борбу против корупције у Републици Српској?

Република Српска 15.01.2018 | 21:00
Резултати борбе против корупције
Влада Републике Српске није донијела један од најважнијих докумената. 2018. година почела је без Стратегије за борбу против корупције. Стара је истекла крајем прошле године, а нова који би дефинисала начине и оквире борбе против корупције није достављана у Републички парламент на усвајање. Своју верзију припрема неформални посланички Антикоруптивни клуб, ако га се још неко и сјећа. Осим Стратегије за борбу против корупције, припремају још неколико закона.

“Антикоруптивни посланички клуб ће предложити измјену Закона о јавним Тужилаштвима, измјену Закона о кривичном поступку. Сматрамо да Тужилаштва не раде свој посао и да подносиоци пријава не могу да буду тужиоци, а знамо да све у Републици Српској зависи од тужилачке воље”, изјавио је предсједавајући неформалног Антикоруптивног клуба у Народној скупштини Републике Српске Адам Шукало.

Антикоруптивни клуб основан је прије седам мјесеци и има осам чланова. Сви су опозициони. За то вријеме уложили су 14 амандмана на предложене законе, а само су два прихваћена. И то је епилог помпезно најављеног Клуба, који се није оглашавао од оног дана када су основани.

Члан неформалног Антикоруптивног клуба у Народној скупштини Републике Српске Здравко Крсмановић је половично задовољан. Истиче да нису они ти који измишљају афере, већ им је циљ системска борба против организованог криминала и корупције, који су ушли у сам врх политичких елита.

Члановима неформалног Антикоруптивног клуба за сада за руком полази једино редовна ротација предсједавајућег Клуба на свака три мјесеца. Покушали су да у свој тим привуку и посланике из владајуће већине, али то им није успјело. Без обзира на то, али и врло скромне досадашње резултате рада, поручују да ће у овој години бити ажурнији и да неће све остати само на неформалном.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Борислав Мандић

15.01.2018 20:38

Нека за почетак узму предмет Еко топлана у Бања Луци и ЕЛНОС и провјере начин улагања другог партнера и његов стварни улог у пројекту.Градским парама су направили ругло које не ради у складу са техничком документацијом.Украли су милионе марака на пројекту Еко топлана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

15.01.2018 21:02

Нека за почетак крену од Бабаља и својих редова,па нека онда предју на власт...

Name

Дјукица

15.01.2018 21:28

Де га Дјуро мало поскакуљај исппд пупка.

Name

Миловановиц Мирослав-звани Миско преварант

15.01.2018 22:07

Крените од њега и његовог пајтаса сто су завили 20 породица у црно, ал су заборавили да је отето ПРОКЛЕТО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бато

16.01.2018 21:58

Видим и насег перицу у том "лоповском тиму" оње дубицу иселио висе од павелица 1942 садје краљ у дубици без народа и живота свеје негово све и камен.

ОДГОВОРИТЕ