Сукоби у Дому здравља Пале

Синдикална организација паљанског Дома здравља сазвала је данас хитан састанак како би указали на, како тврде, лоше стање у тој здравственој установи. Из пословодства узвраћају да је овај Дом здравља један од бољих у Републици Српској.

Република Српска 12.01.2018 | 20:39
Сукоби у Дому здравља Пале
„Пословање Дома здравља Пале отело се контроли, ситуација никада није била лошија, срљамо у пропаст", тврди предсједник Синдикалне организације Милојка Обрадовић, додајући да су им плате прије пет година смањене 10 одсто и да им касни једна плата.

„Ово је општи распад. Купује се којекаква опрема, гомилају апарати, санитетска возила, а не повећавају се плате", жали се Обрадовић и тврди да су плате могле бити повећане за 29 одсто да се није куповала, како каже, непотребна медицинска опрема.

„Радницима Дома здравља исплаћује се 12 плата годишње са свим припадајућим доприносима, редовна накнада за превоз и све остале законске принадлежности'', одговара директор Дома здравља Владимир Лучић и тврди да предсједник Синдикалне организације због личних сукоба злоупотребљава синдикат.

„Она жели да се петља у рад менаџемента, у послове набавке, у то који љекар колико лијекова преписује. Ниједну ријеч данас нисмо чули о правима радника, јер нема на шта да се жали по том питању", каже Лучић и додаје да му је јасно да би неки жељели да се сав новац Дома здравља троши на плате, а не занима их како ће се купити лијекови, опрема, санитетаска возила и остало неопходно за рад.

Директор Лучић истиче и да је предсједница Синдиката више пута менаџмент пријављивала инспекцији рада, али ниједна контрола није показала незаконитости у пословању.

Међутим, Милојка Обрадовић пријети новим тужбама по разним основама, па и због сукоба интереса.

„Докторка Караџић је у сукобу интереса, јер прима плату код нас и у Народној скупштини. Притом је и замјеник предсједника Народне скупштине, што је сукоб интереса", тврди Обрадовић.

„Сукоб интереса утврђује Централна изборна комисија, а не синдикат", одговара Соња Караџић - Јовићевић, начелник службе радилогије у Дому здравља Пале. Додаје да је она запослена у Дому здравља и ту остварује и радни стаж, а не у Народној скупштини у којој не прима плату већ само посланички паушал као и 20% посланика у скупштини који су по занимању љекари, међу којима и потпредсједник Скупштине доктор Стевандић. Караџићева тврди да су овдје у питању личне фрустрације, а не синдикална борба.

Предсједник Гранског синдиката здравства Републике Српске Миленко Гранулић након састанка је изјавио да је очигледно да постоје двије приче те да се, како каже, неспоразуми требају ријешити унутар Дома здравља и у сарадњи са локалном заједницом која је оснивач установе.

Представници локалне заједнице нису се појавили на синдикалном састанку. Највљују долазак за неколико дана како би овој здравственој установи уручили кључеве новог санитетског возила.



БН телевизија