Видео: Челсијев скупоцени пројекат БЛОКИРАН!

Роман Абрамович и његов Челси су у проблему - пројекат од милијарду фунти за реновирање стадиона блокирала породица из комшилука.

Фудбал 17.01.2018 | 12:00
Видео: Челсијев скупоцени пројекат БЛОКИРАН!
Фудбалски клубови у Енглеској, а поготово у Лондону последњих година су, захваљујући великим зарадама, посегли за реновирањима својих стадиона или градњи нових.

"Ногу је повукао" Арсенал, који је чувени "Хајбери" заменио новим, "Емирејтсом", који је коштао 390 милиона фунти. Стопама Арсенала кренули су Вест Хем (преселио се на Олимпијски стадион), потом Тотенхем, који за 750 милиона фунти гради нови стадион капацитета 61.559 места.

Један од најамбициознијих таквих пројеката има Челси и његов газда Роман Абрамович, који желе да прошире капацитет Стамфорд бриџа (на којем "плавци" играју још од 1877. године, а два пута до сада је реновиран).

Богати Рус је за тај пројекат ангажовао швајцарске архитекте, који су, рецимо, пројектовали стадион у Пекингу назван "Птичје гнездо", "Алијанц арену" у Минхену, стадион Бордоа... Швајцарци су били креативни и направили су пројекат који одскаче од уобичајених енглеских стадиона, а капацитет би са садашњих 41.000 био повећан на 60.000 места.



Све је било спремно за почетак великог пројекта вредног милијарду фунти - реновирања, тачније проширивања капацитета Челсијевог стадиона Стамфорд бриџ, али се побунила породица из комшилука, поручујући: "Не желимо да живимо у мраку!", преноси ББЦ.

Породица Кроствејт, која већ 50 година живи у непосредној близини Челсијевог стадиона, поднела је захтев жалбу надлежним властима за забрану градње, истичући да би нови стадион заклонио сунчеву светлост на њихов дом.

Иако је градначелник Лондона потписао дозволу за пројектно планирање новог Стамфорд бриџа, ова жалба је стопирала почетак радова. Челси се обратио локалним властима у општинама Хамерсмит и Фулам, који би у понедељак требало да одлуче да ли ће Челси моћи да почне обимне радове.



У међувремену, Челси је породици која се буни понудио компензацију од неколико стотина хиљада фунти, али Кроствејтови то одбијају. Клуб се позива и на анкету међу локалним становништвом (консултовано је око 13.000 грађана), тврдећи да се 97,5% сагласило са пројектом и радовима.

Породица каже да нема ништа против новог стадиона, већ предлаже да се источна трибина редизаунира тако да се њиховом дому не би заклањала природна светлост.

Према писању ББЦ, локалне власти имају предлог да се од породице откупи кућа, чија вредност опрелази неколико милиона фунти, а потом да то земљиште рентирају Челсију како би почео радове.

Али, породица је већ најавила да ће у том случају потражити друге правне лекове...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар