Богдан није "руки", већ забринути ветеран!

Ненавикнут на поразе, а Кинси их имају девет у последњих 11 мечева, Богдановић и код саиграча и код новинара одаје утисак кошаркаша којег не би требало сматрати "рукијем" иако то јесте.

Кошарка 12.01.2018 | 17:15
Богдан није "руки", већ забринути ветеран!
"Најважнија ствар коју морамо да урадимо нема везе са мном. Има везе са тимом и културом игре", рекао је Богдан Богдановић након што је у поразу од Лос Анђелес Клиперса забележио рекорд каријере од 22 поена.

"Ако будемо створили културу игре, свако ће имати бољи проценат шута од 50 одсто па чак и више. Тада неће бити битно да ли ћу једног дана највише дати ја или Бади или... не знам ни сам. Да порастемо заједно као тим, то је најважније", додао је и помало збунио репортере у дворани Сакраменто Кингса, навикнуте на истицање индивидуалних учинака играча у лиги коју с правом сматрају "лигом појединаца, не клубова".

Али, Богдановић долази из средине која је потпуна супротност оној у којој се од старта наметнуо и као индивидуалац и као тимски играч. Најплаћенијег "рукија" у историји НБА лиге у Сакраменту нису ни доживели као правог "рукија", јер су сви свесни да је Богдановић у досадашњој каријери одиграо више историјских утакмица него сви његови саиграчи скупа.

Управо то је приметио и репортер "Сацраменто Бее" листа, Џејсон Џонс, који је у разговору са Богдановићем објављеном данас навео како наш кошаркаш звучи попут "забринутог НБА ветерана незаинтересованог да прича о сопственом рекорду каријере".

Ненавикнут на поразе, а тим Дејва Јергера надигран је девет пута у последњих 11 утакмица и налази се на зачељу Западне конференције, Богдановић је саговорнику желео да укаже на то је Сакраменто примио 43 поена у другој четвртини, а 72 за полувреме.

"ББ8" то није рекао, али је очигледно да и тренер Јергер лута тражећи добитну комбинацију у тиму који је летос доживео генералну поправку по инстркуцијама првог оперативца франшизе, генералног менаџера Влада Дивца.

"Не знам да ли је то...", рекао је Богдановић упитан да прокоментарише чак 18 различитих петорки које је Јергер извео ове сезоне.

"Немам ништа специјално да кажем на ту тему. Ко год да почиње, почиње споро, тако да је до нас као тима, а не до појединаца".

Офанзивно најлошији тим лиге са скором 13-28 као да је навикао да игра у резултатском заостатку, а Богдановић каже да је то велики проблем. Свестан је колика је енергија потребна да се екипа врати у меч са десет или више поена заостатка у који, по правилу, упада рано.

"Не смемо да дозволимо тим тимовима да оду на десет разлике. Јако је тешко јурити заостатак целу утакмицу, нарочито када играмо дан за даном. Ми смо тим који би требало да игра са много енергије. Следећа прилика је за два дана", рекао је Богдановић, који је у последње три утакмице убацивао 16, 19, па 22 поена.

Кузма, рецимо, види кошарку другачије

У којој мери Богдановић атипично размишља и говори у односу на оно што новинари у САД очекују од "рукија" сведочи и пример из Лос Анђелеса. Пре два дана, тренер Лејкерса и бивши играч тог тима, Лук Волтон, разговарао је са екипом о игри и проблемима, а том приликом један од "рукија" Кајл Кузма напоменуо је тренеру да је једна од тих изгубљених лопти за које му замера последица истека времена за напад, односно да то није била његова грешка. Када му је Волтон указао на то да је требало да шутира, јер у супротном постоји опасност од брзе контре, Кузма му је одговорио да није желео да квари своје проценте шута...

Аутор је констатовао да га Богдановићева забринутост у изјавама није изненадила утолико што је било приметно да се он брзо наметнуо као саиграч са којим остали у тиму причају током игре, траже савет и ког желе да прате.

"Они имају поверења у његову кошаркашку интелигенцију", написао је Џонс.

"Он није 'руки'. За вас јесте, али за нас он је ветеран са стажом. Прошао је кроз разне битке и играо на највишем нивоу целог живота. Он зна како да води утакмицу на прави начин. Хранимо се тиме. Он прави ту разлику, има тај пркос због ког стално жели да побеђује", рекао је о Богдановићу плејмејкер тима, 31-годишњи Џорд Хил који је део НБА лиге од 2008. године.

О Богдановићу је позитивно говорио и легендарни Грег Попович после гостовања Сан Антонио Спарса у Сакраменту, а нешто су у последње време "рекле" и паметне статистике - када је проценат шута са полудистанце у питању тренутно је само Стефен Кари успешнији од 25-годишњег српског кошаркаша.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар