Пољопривредници траже подстицаје

Пољопривредна удружења у Српској траже повећање подстицаја са 60 на 90 милиона марака. Воћари и повртари тврде да досадашње мјере Владе Српске воде ка гашењу ових грана. Сточари траже и више новца од повећаних акциза.

Република Српска 10.01.2018 | 21:07
Пољопривредници траже подстицаје
Пољопривредници су поручили министру да може да одмара још који дан, а онда долазе са списком захтјева. Сточари тврде да највише пуне буџет и зато траже највише новца.

"Удружење произвођача млијека и узгајивача говеда Републике Српске траже да премија за млијеко остане иста - 30 фенинга по једном литру, подстицај за товну јунад да буде 200 марака, да се регресирано гориво повећа за сточаре, а самим тим увођењем акциза за гориво да се за регресирано гориво повећа на 85 фенинга", сматра Остоја Николић из Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда Републике Српске.

А да ли се министар само шалио да ће укинути премију за млијеко и пшеницу?

"Мислим да је то неозбиљно и да се то неће укинути. У случају да се то и догоди, ми ћемо предузети одређене мјере", рекао је Николић.

Сточарима половина буџета, а у рукама повртара све мање новца. Прије двије године подстицај за предато поврће био је 700.000 КМ, а прошле 400.000 КМ.

"Када се то преведе по килограму износи три до шест фенинга, а то је мало. Ми ћемо тражити да буде 2,5 милиона марака за повртаре", каже Младен Лазић, потпредсједник Удружења повртара Републике Српске.

И воћари се прерачунавају. И код њих све мање звечи у џепу, а с новом годином добише бригу више.

"Прије неколико дана добили смо од Фонда за аграрна плаћања информацију да су нам средства смањена за 50 одсто", рекао је Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, указујући да воћари тако неће моћи да опстану.

Пољопривредници траже једнаке аршине, јер велика предузећа покупише сав кајмак, а њима не остаје ништа. Траже већа средства и исплату подстицаја на почетку године.

Када се све сагледа, ипак предстоји тешка утакмица са Министарством. Пољопривредници очекују резултат крајем јануара.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

НЕСО БЛ

10.01.2018 20:46

Ускоро стизу стоцари пред месара миле врата,а миле проси и кмеци јер нема пара од ммф-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕСО БЛ

10.01.2018 20:46

Ускоро стизу стоцари пред месара миле врата,а миле проси и кмеци јер нема пара од ммф-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

10.01.2018 20:49

Па има оних 45 мил. Суфицита нек подјеле људима да могу радити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

10.01.2018 21:11

Под хитно треба провјерити уговоре за обраду парцела од трећих лица који су на више година.То су фиктивни уговори и служе само за извлачење пара за подстицаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

10.01.2018 21:23

Све су то пусте зеље,господо пољопривредници.Пара нема,а богами неце ни бити Све сто смо трзили и добили смо,хтјели смо овакву власт и добили је и ста сад кмеците.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фармланд

11.01.2018 05:48

Покрадене су паре преко фармланда,а и тај Остоја Николић се окористио тамо,добио бесплатне јунице и механизацију да ћути о криминалу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.01.2018 14:13

ОВИ ПОСТИЦАЈИ СУ СМИЈЕШНИ СВИ ПОДЈЕЛЕ ПОСТИЦАЈЕ СЕБИ КОЈИ РАДЕ У ТОМ ОКРУЖЕЊУ ПА ОНДА ОНОМЕ КО ПРЕЖИВЉАВА ОДНОСНО ОНОМЕ КОМЕ ПРИПАДА,НАЈВИШЕ ОНИМА КОЈИ СУ СИТУИРАНИ ПА ОНДА СТРАНАЧКИМ ПОДАНИЦИМА И ТАКО ДАЉЕ.ТО ЈЕ СЛИЧНО ПРОЦЈЕНАМА ШТЕТЕ КОД ПОПЛАВА НЕКО ДОБИЈЕ НЕКО НЕ ДОБИЈЕ СВЕ РАДЕ ВЕЗЕ.ПОСМАТРАЈТЕ ШТА ТИ ЉУДИ ИМАЈУ СВЕ ЋЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ