СДС у Брчком обиљежио Дан РС

ОО СДС Брчко данас је полагањем вијенца на Споменик српским браниоцима Брчког обиљежио 9. јануар Дан Републике Српске и 26. рођендан у присуству великог броја чланова и симпатизера.

Република Српска 09.01.2018 | 20:04
СДС у Брчком обиљежио Дан РС
Урош Војновић, предсједник брчанског СДС-а казао је да СДС у Брчком сваке године обиљежава 9. јануар одајући пошту свима онима који су дали своје животе за стварање Републике Српске.

"9. јануар је свети дан за српски народ западно од ријеке Дрине јер се на тај дан прије 26 година показала велика слога међу Србима који су бранили своја вјековна огњишта" - каже Војновић и додаје да се поуке из прошлости требају извући да би нам будућност била свјетлија.

Деспот Вуковић, један од оснивача СДС-а у Брчком, честитајући свим Србима 9. јануар Дан Републике Српске казао је да је Српска створена да би Срби могли да живе у миру, а за који се морала платити висока цијена - а то су људски животи.

Републику Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Простире се на 24.857 метара квадратних, а према подацима посљедњег пописа из 2013. године, Република Српска има 1.170.342 становника и 414.847 домаћинстава.

За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдала је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ.

Народна скупштина Републике Српске није престајала са радом ни у току ратних сукоба.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пасос

09.01.2018 19:42

Посто је овај издајица Микокрад "успио" за своје владавине изгубити град Брцко,које де факто висе није у саставу Републике Српске,изгледа да це нам они пасоси,сто дијели,једино слузити да моземо прелазити кроз дистрикт из Истицног у Западни дио Републике Српске.Гласај стоко,гласај и као пркоси свима умјесто да пркосис њему.Он је изгубио територију грб и химну.Гласај сламу јела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.01.2018 22:13

Па то је бијо услов да додје на власт тј да потписе документ о издвајању из РС,

Name

марцело

10.01.2018 09:49

Да смо "Ми" владали боље,он никада неби досао на власт.Много је временапросло,да ли смо се промјенили?Не..гурамо главу у пјесак и љутимо се на народ.Народ оправдано невјерује никоме.Тамо владају тајкуни,код нас главну рјец воде тајкуни,а раднике третирају као робове па хоце да гласају за њих.Народ је у безнадју зато се млади исељавају.Доста висе лази сви су исти. Разлика је смо у 100 гр.

ОДГОВОРИТЕ