Никола Јокић - господар напредне статистике!

Никола Јокић, центар Денвер Нагетса, по напредној статистици у најјачој лиги на свету спада у сам крем де ла крем НБА лиге.

Кошарка 10.01.2018 | 21:30
Никола Јокић - господар напредне статистике!
Иако у Србији, тј. у Европи, напредна статистика још није заступљена у толикој мери, колеге из Сједињених Америчких Држава све више значаја придодају статистици која се рачуна према поседима (углавном најмање 100 поседа једне екипе).

Једна од напредних статстика је и реални плус минус (РПМ), који се добија од збира офанзивног реаног плус минуса (ОРПМ) и дефанзивног реалног плус минуса (ДРПМ).

У новембру смо писали како је Јокић "најбољи дефанзивац лиге" јер је био први на листи по коефицијенту дефанзивног реалног плус/минуса. Он рачуна се тако што се – на најмање сто офанзивних поседа противника – мери утицај играча на дефанзиву своје екипе.

Такође, исто тако се мери коефицијант за офанзивни плус минус, само обрнуто – на најмање 100 офанзивних поседа своје екипе – мери се утицај играча на напад тог тима.

Када саберемо Јокићев коефицијент 2,41 (ОРПМ) + 3,02 (ДРПМ) – добијамо 5,38. По овоме, испред Јокића су само звезда Рокетса Џејмс Харден и Голден Стејта Стеф Кари.

На твиту новинара Ендија Бејлија, који смо поставили испод, можете погледати и неке друге занимљивости у вези са нашим асом, после чега можемо да закључимо да је Јокић господар напредне статистике. Сада још само да те бројке максимално пренесе на терен.

НБА, реални плус-минус:

1. Џејмс Харден 6,57
2. Стеф Кари 5,78
3. Никола Јокић 5,43
4. Расел Вестбрук 5,38
5. Леброн Џејмс 4,98
...
9. Јанис Адетокумбо 4,85
...
21. Пол Џорџ 3,57

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар