Маљковићева: Осјећај и дужност, а не хир!

Нова селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић рекла је да њен повратак на клупу националне селекције није хир.

Кошарка 08.01.2018 | 21:15
Маљковићева: Осјећај и дужност, а не хир!
Маљковићева је додала да је пред екипом велики рад како би се остварио што бољи резултат на Европском првенству 2019. године.

"Желим да вам кажем да моје присуство мој повратак овде није никакав хир. Моја одлука да преузмем репрезентацију није донета након дубоког размишљања. Ја бих то назвала осећајем... То је мој дужност да урадим у овом тренутку. Дужност према Србији, граду мом Београду, дужност ка Карађорђевој звезди коју сам добила, дужност према Кошаркашком савезу", рекла је Маљковић новинарима у Београду.

Марина је већ од 2011. до 2017. године била селекторка, али је на почетку претходне поднела оставку због, како је навела, умора. Годину дана касније она се враћа на кормило репрезентације коју ће 2019. године предводити на Европском првенству у Србији и Летонији.

"Велику захвалност дугујем Саши (Предрагу Даниловићу) тог 3. јануара пре годину дана када сам подносила оставку. То разумевање је веома важно у овој сарадњи. Нисам очекивала позив сада када је дошао у Истанбул, нити сам размишљала да поново водим... Једноставно његов тајминг је био јако добар и у две речи смо се разумели када је потребно. Много више сам размишљала и ноћу нисам спавала када је требало да донесем одлуку да напустим репрезентацију", рекла је она.

Она је са 2015. предводила женску кошаркашку репрезентацију до златне медаље на Европрском првенству, а годину дана касније је на Олимпијским играма с националном селекцијом освојила бронзано одличје.

"Мало људи би донело одлуку да се врати на место великих успеха. Свесна сам да ако се не понове резултати, неће ме се многи сећати. Нисам ја битна и шта ће бити с мојим имиџом. Уколико сам ја та која треба српској кошарци, ја сам ту и урадићу најбоље што могу свој посао. Надам се да ћемо опет обрадовати нацију, али треба бити реалан... Видели смо какве су биле квалификације за Светско првенство, нисмо се прославили. Период је Европско првенства је најважнији сада", рекла је Маљковић.

Србија ће наредне године бити домаћин Европског првенства 2019. године, заједно с Летонијом.

"Испред нас је прва званична утакмица тек за годину и по дана. Оно што је најважније је да се јавност информишемо о свему. Каква је ситуација и шта нас очекује, а не да питају тада шта су нам амбиције. Већ сам предочила шта нас све очекује. Следи период тешког рада. Не треба помињати максимум који сви треба да дамо", казала је она.

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић рекао је да веома срећан што се Марина Маљковић вратила на место селектора.

Потпредседница КСС Ана Јоковић додала је да организација ЕП 2019. значила да Србију мора да предводио "најбољи и најтрофејнији тренер".

"Сви добре знате да смо домаћини ЕП 2019. То је аутоматски значило да мора да нас води на најбољи најтрофејнији тренер, а то је Марина Маљковић. Не учествујемо на СП, али имамо акције већ од фебруара, када ће бити окупљање, а настављамо током лета у Кини, те новембру", рекла је она.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар