Премијер Словеније упозорио Загреб

Премијер Словеније Миро Церар изјавио је данас да је спровођење арбитражне одлуке о граници с Хрватском приоритет политике његове земље и поново упозорио Загреб да ће употребити правна средства, ако настави да игнорише пресуду.

Регион 05.01.2018 | 21:21
Премијер Словеније упозорио Загреб

"Тај предмет мора остати међу приоритетима словенске политике", рекао је Церар обраћајући се словеначким дипломатама.

Како наводи Хина, Церар од њих очекује интензивне активности како би се придобила подршка арбитражној одлуци у телима ЕУ и међу земљама чланицама, те осталим државама.

"У случају да Хрватска и даље буде игнорисала пресуду, јасно је да ћемо морати да употријебимо и одговарајућа правна средства", упозорио је Церар.

Он је поручио да је "будуће словеначко поступање јасно", односно да ће Словенија досљедно истрајавати на остварењу арбитражне одлуке, што очекује и од Хрватске.

"Све друго значило би удаљавање од европског и међународног права, а тиме и одмицање од интереса Словеније", рекао је он на редовном годишњем савјетовању на Брду код Крања.

Према његовим ријечима, Словенија са свим сусједним државама добро сарађује на разним подручјима и с њима одржава дијалог, а у том погледу највише изазова доносе односи с Хрватском.

Церар је поново указао да је 29. децембра истекао рок за примјену арбитражне одлуке, те је рекао да ће Словенија покушати да учини све да дође до "договорне имплементације у сарадњи с Хрватском".

Хрватска одбија да прихвати арбитражну одлуку јер је, како тврди, Љубљана компромитовала поступак пред судом у Хагу, те тражи да двије стране гранични спор ријеше билатералним преговорима.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

драго

06.01.2018 17:32

Муљатори око арбитраже,а онда се позивају на право.Да нисте муљали са судијама гарантујем да би Хрватска признала арбитражу.

ОДГОВОРИТЕ