Роберт Просинечки је нови селектор БиХ!

Роберт Просинечки је нови селектор Босне и Херцеговине, одлучио је Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ на данашњој сједници на Илиџи.

Фудбал 04.01.2018 | 15:15
Роберт Просинечки је нови селектор БиХ!
Између Амара Осим и Роберта Просинечког, "фудбалска влада БиХ" се одлучила на прослављеног репрезентативца Хрватске!

Послије много перипетија, четрдесетосмогодишњи хрватски фудбалер, који је током играчке каријере између осталих носио дресове Барселоне и Реал Мадрида, већ у петак ће преузети дужност.

"Велики Жути" ће на клупи "змајева" наслиједити Мехмеда Баждаревића с циљем да у наредни квалификацијама избори пласман на Европско првенство.

"Послије непуна три мјесеца активности око избора новог селектора и разговора са око 20 кандидата данас смо једногласном одлуком изабрали Роберта Просинечког за новог селектора, којем желчим да оствари зацртане циљеве ИО ФС БиХ, а то је пласман на Европско првенство", изјавио је први потпредсједник Савеза Милорад Софренић.

Софренић је додао да су све структуре савеза биле хомогене током избора селектора, те да су се приликом избора водили мишљењем стручних људи и да нису утицали никакви национални или било какви други аспекти, него само спортски. Похвалио је и рад стручне комисије, коју је током цијелог процеса предводио Звјездан Мисимовић, савјетник Извршног одбора ФС БиХ за фудбал.

“Оба кандидата су показала изузетну коректност и стручност у преговорима. Било је задовољство са обојицом преговарати. Не би много погријешили да смо било кога изабрали. Осим је био у предности, јер познаје домаће играче, а Просинечки је велико играчко име, али има и тренерско искуство и гдје год је радио имао је успјеха. Можда је превагнуло то што Осим има мање интернационално искуство и можда је та нијанса одлучила да Просинечки буде селектор“, закључио је Софренић.

Раније је наглашено да ће плата новог кормилара БиХ износити "не више од 30.000 КМ" мјесечно, али ће, како се спекулише, бонус у случају пласмана на ЕУРО бити издашнији и кретаће се у распону од 300 до 400 хиљада евра.

У стручном штабу Роберта Просинечког, новог селектора фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине, биће његова два дугогодишња сарадника Гордан Ципрић и Драган Спасић, преноси агенција "Анадолија"

Поред њих тројице, стручни штаб националног тима БиХ у наредном двогодишњем периоду чинићеЕлвир Рахимић и као тренер голмана Кенан Хасагић, обојица некадашњи дугогодишњи репрезентативци БиХ.

Просинечки ће на клупи БиХ дебитовати на америчкој турнеји 28. јануара у Лос Анђелесу, гдје ће "змајеви" играти приојатељски двобој са САД, као и три дана касније против Мексика у Сан Антонију.

Иако је фудбалска јавност жељела прије сина Ивице Осима, јер боље познаје прилике у босанско-херцеговачком фудбалу, руководство ФС БиХ предност је дало некадашњем фудбалеру и тренеру Црвене звезде, који је у претходним кваклификацијама за Свјетско првенство у Русији водио селекцију Азербејдажана.

Роберт Просинечки је рођен 12. јануара 1969. године, а у каријери је играо за загребачки Динамо, Црвену звезду, Барселону, Реал Мадрид, Овиједо, Севиљу, Стандард из Лијежа, Портсмут, Олимпију... 

У тренерској каријери је водио Црвену звезду, турски Кајзериспор и репрезентацију Азербејџана, а био је и помоћник Славену Билићу на клупи Хрватске.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зеница

04.01.2018 14:30

Роберт Просинечки је угледно име у свијету фудбала... Нека му је са срећом... Поздрав свим љубитељима спорта...

ОДГОВОРИТЕ