Све похвале за Владу Српске

Буџет и програм економских реформи представљају основ да се Влада приоритетно усмјери на реални сектор, повећање броја запослених и плата, а касније и на повећање плата у јавном сектору. . . Највећа кочница на европском путу БиХ је то што неки неће да се досљедно примјењује механизам координације.

Република Српска 03.01.2018 | 10:58
Све похвале за Владу Српске
Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Српска, упркос блокадама са нивоа БиХ, у 2018. годину ушла економски и финансијски стабилна, да није смањила социјална давања, већ напротив повећала, као и да је добрим дијалогом са социјалним партнерима и усвајањем стратешких докумената створена добра основа да се ради на даљем развоју.

Цвијановићева је изјавила да је Српска у прилици да већ почетком другог квартала ове године има укупно повећање пензија од 17,5 одсто, као и укупно повећање издвајања за борачке категорије од 16,2 одсто.

"За сваку од ових категорија намјеравамо да идемо даље, да унапређујемо њихов материјални статус. Дошли смо у један амбијент гдје можемо заједно, Влада и остале институције, са социјалним партнерима да покрећемо велику акцију која носи назив `Заједно за јачу Српску`. Упркос блокадама са нивоа БиХ, успјели смо, не само да одржимо стабилност, већ да је и унаприједимо", рекла је Цвијановићева у интервјуу Срни.

Она је нагласила да у 2018. години почиње и реализација мјере подршке незапосленим породиљама, као и системско рјешење лијечења дјеце у иностранству посредством Фонда солидарности.

"То су двије нове социјалне оријентације, једна која се односи на незапослене мајке, а друга на лијечење дјеце у иностранству. Почели смо разговоре и са удружењима лица са инвалидитетом, нисмо их завршили и тај дијалог мора бити бољи, али смо постигли сагласност са социјалним партнерима да једна од приоритетних ствари мора да буде и веће запошљавање инвалида, посебно у радну сферу", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је Република Српска велико градилиште, да се гради болница у Источном Сарајеву, да је у плану изградња болнице у Добоју, да се завршавају велики радови на реконструкцији и изградњи Универзитетског клиничког центра Српске, у току су изградња ауто-пута, реконструкције путева...

ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ВЛАДЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТЕ У РЕАЛНОМ СЕКТОРУ

Цвијановићева је изразила жаљење што до сада нису направљени конкретнији помаци у области образовања, али и изједначавање коефицијената буџетских корисника, односно оних из просвјете и културе са осталима.

"Много људи одлази одавде и тога смо свјесни. Људи из пословне заједнице су свјесни да добри радници одлазе, а могу се задржати добрим платама. Управо из тог разлога Влада је рекла да је један од приоритета повећање плате у реалном сектору. Зато смо дефинисали овакав ходограм, да растерећујемо привреду, а да послодавци, у складу са захтјевом синдиката, то што уштеде пребаце на раднике да имају веће плате", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је констатовала да буџет и програм економских реформи представљају основ да се Влада приоритетно усмјери на реални сектор, повећање броја запослених и плата, а касније и на повећање плата у јавном сектору.

Према њеним ријечима, ови документи су и резултат дијалога и посвећеније, другачије и озбиљније комуникације између Владе и социјалних партнера у прошлој години.

Напомињући да је Српска једини ниво власти који је усвојио ове документе, Цвијановићева је истакла да је на основу тога могуће упоређивати ситуацију на различитим нивоима власти.

"У првој половини децембра 2017. усвојили смо стратешке документе за ову годину, упркос настојањима опозиције да нам поремети планове. Начин на који су то радили је контрапродуктиван по њих, а не нас. Ако немате стабилну парламентарну већину, не можете размишљати о стратешком понашању", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је Република Српска прошле године наставила да остварује добре резултате које је имала и 2016, те да су оборени рекорди, попут покривености увоза извозом од 71 одсто, али и броја запослених који је у септембру износио 263.476.

Цвијановићева је додала да подаци Фонда пензијског и инвалидског осигурања показују да има 300.000 уплатиоца доприноса.

"Наравно, увијек може боље, али због сложености послова којима смо се бавили и околности у којима смо функционисали, задовољна сам радом Владе. Показали смо максималан ниво активизма, не само у протеклој години, већ и у претходним, које су биле оптерећене тешким насљеђем - од свјетске економске кризе која је чинила велику штету, посебно малим економијама, затим поплаве која је `однијела` годишњи буџет, али након које смо успјели да веома брзо санирамо инфраструктуру, да реагујемо према грађанима и привреди", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске била прва влада која је након суше прошле године донијела конкретан сет мјера за превазилажење проблема, од којих је и исплата заосталих обавеза у пољопривреди да би била омогућена јесења сјетва.


СРПСКА СТАБИЛНА УПРКОС БЛОКАДАМА СА НИВОА БиХ

Премијер Српске је нагласила да је Република Српска економски и финансијски стабилна, иако је посљедње три године присутна и политичка и финансијска блокада са нивоа БиХ, чиме је Српска остала ускраћена за укупно 748 милиона КМ који су требало да буду усмјерени у буџет и реализацију одређених пројеката.

Она је напоменула да су многе обавезе остале неизвршене на нивоу БиХ намјерном акцијом да би ентитети били спријечени да дођу до одређених средстава, али и да је Српска константно под одређеним "нападима" када је ријеч о њеним надлежностима с циљем да се развласти, да јој се смањи утицај, да буде мање видљива, функционална и оперативна.

"Нажалост, то су ствари које долазе из дијела политичког Сарајева и међународне заједнице, али, захваљујући доброј интеракцији свих институција, Владе и Народне скупштине, на челу са предсједником Републике Српске, успијевамо да се одупремо и не само то, већ смо се још јаче позиционирали и намјеравамо додатно да јачамо позицију. Не тражимо ништа што нам не припада Уставом", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да је додатна, отежавајућа околност то што су представници из Републике Српске који су власт на нивоу БиХ, а који су из СДС-а, ПДП-а и
НДП-а, "углавном били промотери активности обрушавања на Републику Српску".

(Срна)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

влада

03.01.2018 10:01

Све сами голи лопов!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

доле папаци

03.01.2018 10:38

Ову владу треба смјенити - сто прије то боље за градјане. Јер оваква влада је унистила банке, велика предузеца и протјерала младе вани. Резултат рада владе је афирмација криминала, непотизма и деградација севопстих друствених вриједности.

Name

Браво

03.01.2018 10:41

Браво Зељка, резултати су велики а коцнице у сарајеву настојте добрим младим кандидатима елиминисати вец у октобру.

Name

Пипо

03.01.2018 12:02

Е зено лудацка лако је теби себе хвалит прво теби је добро а друго ти незнас одакле си супља зато и не знас стаје економија стаје стандард.Ти си кренула у прдизборну капању а лаз ти је пуно јаца страна од стварног знања и успјеха а то ти је зараза пресла од сефа.Недај бозе да успијес у капањи за пресједника РС одрецу се дрзављанства и исели ти се за сва времена одавде а и многи други це бити отјерани.

Name

Бајо

03.01.2018 15:18

Одма подели бонус заслузним!!

Name

др

03.01.2018 10:02

Невјероватно са каквом дрскошћу се влада хвали некаквим резултатима, а живот нам никада није био тежи. И још им крив Савез за промјене, а Додик са Ч0вићем договара и прави све могуће опструкције на бх. нивоу. И још им приде дође глупави Бакир. Каква багра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

03.01.2018 10:07

Господјо премијеру,кад себе убиједис у ово сто прицас да је тацно, мозда да покусам И ја да ти повјерујем???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ

03.01.2018 10:14

Прије неколико Дана си била са министром здравља у посјети болници на ,,Паприковцу" .Јеси ли видјела у каквим условима бораве будуце мајке које цувају трудноцу или имају неки други здравствени проблем. Какав образ имас да иста коментарисес умјесто да се сакријес у мисију рупу од стамоте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.01.2018 10:14

Ова зена је дефинитивно луда,или су луди они који у ово вјерују.Мени као масинском инзињеру са 28година радног искуства и са приватним обртом је испод цасти да слусам ову особу цији је степен културе,образовања и струцности за ово сто ради раван нули.Ја незнам како овај Ентитет уопсте функционисе,са оваквим и слицним ликовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2018 10:21

Мени никад није било боље.

Name

Геније

03.01.2018 10:17

Хвалис се са 0 барем да је позитивна па ето храните народ само са лазима и мрзњом то су те васе похвале срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тин

03.01.2018 10:22

Ти си Жељка једна обична залутала жена која нема појма шта прича, постајеш све глупља и омрженија и у само Снсд_-у, а можеш замислити како те остали доживљавају, жалосно је што предсједник Додик гура тебе, то му је највећа грешка што ће избори и показати, тебе народ органски више не може ни гледати ни слушати , смијешна си са својим изјавама и својим појављивањем у јавности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.01.2018 10:42

А кога другог да постави, кад су га многи, или напустили, или неце ту функцију. Треба бити будала па се прихватити свих тих дубиоза будзета. 800 миона треба вратити ове године. Одакле?

Name

ДВОЈАЦ НА КОЊУ ......

03.01.2018 10:24

Зељка ако је и од тебе доста је ,ти прицас басне прице за за малу дјецу,глупости, Ти и твој предсједник мислите да су градзани РС ретардирани,идиоти који незнају ста це од толике љубави према вама двоје<МАЛО МОРГЕН>сто реце Слобо. Додик није цувар Српске, нити је Србија гарант Дејтона,Гарант дејтона је Српска и народи у њој,који зеле напријед јака економија је гарант РС а све остло је пропаст укљуцујуци и вас двоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТВ

03.01.2018 10:25

НЕ ЗНАМ СТА БИ БОЉЕ БИЛО-СЛИКА БЕЗ ТОНА ИЛИ ТОН БЕЗ СЛИКЕ? МОЗДА ДА ТВЕ РИКНЕ СКРОЗ И ДА НЕ ЦУЈЕМО И НЕ ГЛЕДАМО ОВО СТО СЕ ЗОВЕ ПРЕМИЈЕРКА И ЊЕНА ЉЕПОТА И ИЗЈАВЕ...Е ВАЛА ДРУГАРИЦЕ УЦИТЕЉИЦЕ НЕК СИ БАР ДЈАКЕ ОСТАВИЛА НА МИРУ ДА НАМ ДЈЕЦА БАР НЕСТО НАУЦЕ АКО ИМАЈУ СРЕЦЕ ДА ИМ И САДАСЊИ НАСТАВНИЦКИ КАДАР НИЈЕ СТРАНАЦКИ ПОДОБАН...АЛИ И ТУ ЈЕ СЛАБА НАФАКА...КАКО ГОД...НЕВАЉА...ДОЊИ СМО...А ДО КАД,МОЗДА ТУ МОЗЕМО МАЛО ПОРАДИТИ АКО НЕ ПОКРАДУ ГЛАСОВЕ КО ДО САДА СТО СУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

влада

03.01.2018 10:30

Недо бог такве владе ником има само гора или иста у федерацији бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Епистахије

03.01.2018 10:42

Читам ове коментаре и питам се шта хоћете. Вама је најважније српство и национализам. И зато шутите и ускоро једите коријење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

03.01.2018 10:44

Сама себе хвали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

каква лакрдија

03.01.2018 10:48

"Хвалио се вјетар свуда и уздизо преко свега, и Сунцу је пркосио да је јаци и од њега.."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

03.01.2018 10:52

ИМА ЛИ ВЕЦЕГ ЛУДЈАКА ОД ОВОГ ПРЕМИЈЕРА...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

03.01.2018 10:55

Имали ико у овом СНСД-у или Влади РС да овој госпођи каже да не излази у јавност и млати празну сламу,ко бога вас молим,када њу видим дан ми наопако крене скроз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милекраде додик

03.01.2018 11:18

И ове године као и прослих година зелим себи као и градјанима РС, доста сампањца да испију, доста кавијара да поједу, сваком по милион марака на рацуну, вас велики возд Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

03.01.2018 11:46

А СВАКУ ТУ ОБАВЕЗУ НА НИВОУ БИХ ЈЕ БЛОКИРАЛА ЗЕЉКИНА ВЛАДА И ПРЕСЕДНИК ЈОЈ ДОДИК,И ОНА ИМА СМИСЛА НЕСТО ПОЗИТИВНО ПРИЦАТИ СТО НЕА ВЕЗЕ СА ИСТИНОМ.САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ГДЕ ЦЕ ОВИ НОВИНАРИ СА РТРС-а КАДА СЕ ПРОМЕНИ ВЛАДА Р.С.И ПРЕСЕДНИК ЗА КОГА ЦЕ ОНИ РАДИТИ ПА ОНИ СУ ЗА ЗАЛЕЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло

03.01.2018 12:09

Због цега „похвале“. За васу бахатост могу похвале, ниста друго. Стидите се! боље би вам било. Избори, избори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уууууууу

03.01.2018 13:17

Овој Жељки Цвијановиц под хитно су потребана не један већ два психијатра .......згадила си се човјече сваком живом у Републици Српској

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ ЈА

03.01.2018 13:17

Акција "Заједно за јацу Српску"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

03.01.2018 13:41

Ма ти си луда жена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.01.2018 15:22

Самохвалоспјев

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

03.01.2018 17:54

Е вала вам је ова премијерка права ПЛАВУСА!

ОДГОВОРИТЕ