НСРС ће доносити системске законе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић најављује да ће Скупштина у овој години, која је и изборна, доносити системске законе и изражава наду да се политичка борба неће на ружан и деструктиван начин са предизборних скупова преносити у парламент.

Република Српска 02.01.2018 | 09:39
НСРС ће доносити системске законе
Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истиче да је парламент Српске најефикаснија законодавна институција у БиХ, па и у окружењу, када је ријеч о усвајању законских аката и тематских цјелина, те да су у 2017. години усвојена 53 закона.

Чубриловић у интервјуу Срни наводи да је Народна скупштина Републике Српске у 2017. години одржала 11 сједница, од чега седам редовних и четири посебне, а укупно је засједала 38 дана.

"Када је ријеч о законодавном дијелу, Народна скупштина усвојила је 53 закона, од чега 42 планирана Програмом рада и 12 мимо Програма. У 2017. години Скупштина је реализовала 59 тематских цјелина", прецизира Чубриловић.

Поређења ради, каже Чубриловић, Парламентарна скупштина БиХ у 2017. години усвојила је пет закона и 27 осталих акта, док је Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио 35 закона и 20 осталих аката.

"Народна скупштина Србије усвојила је 86 закона и 62 одлуке, док је Хрватски сабор усвојио 62 закона и 193 одлуке.

И ови упоредни показатељи говоре да смо, када је ријеч о раду парламената у БиХ, али и у окружењу, имали најбоље резултате и у 2017, као и у свим претходним годинама", наводи Чубриловић и оцјењује да парламент, ипак, може још ефикасније да ради.

Према његовом мишљењу, дио посланика у Народној скупштини је у 2017. години био веома конструктиван, али је било и оних који су покушали да злоупотребе парламентарну демократију улагањем сталних приговора, константних, понекад и бесмислених или увредљивих реплика.

"Најбољу оцјену за њихов рад даће бирачи, односно они који су посланицима дали мандат да у парламенту заступају њихове интересе. Видјећемо како ће и ко од њих добити још један мандат у Народној скупштини, јер ће на општим изборима свачији рад, па и посланика, доћи на оцјењивање", поручује Чубриловић.

Он оцјењује да није било лако, у политичком, а ни у организационом смислу, руководити Народном скупштином, када се није знало ко сутра заступа коју политичку идеју, али и ко гдје сједи у пленарној сали.

Према његовим ријечима, Народна скупштина Републике Српске одржала је сједнице, усвојила законе и није дозволила блокаду у свом раду.

"Лично сматрам да је пољуљан углед оних који су звиждали и покушали да блокирају рад парламента.

Не спорећи никоме легитимно право политичке борбе, сматрам да је опозиција имала лошу процјену када је прибјегла том методу, јер народ не воли хаос, неред и посебно не воли када неко силом покушава да омогући институције да функционишу", истиче Чубриловић за Срну.

Коментаришући тврдње опозиције да су прекршени закони и Пословник о раду Народне скупштине због хитне процедуре приликом усвајања буџета Српске за ову годину, Чубриловић објашњава да није прекршена ниједна процедура, нити Пословник и подсјећа да је од 2008. године до данас буџет само два пута ишао у процедуру - прво у нацрту, а потом у приједлогу.

"Много је важније да су буџет Српске и економска политика усвојене на вријеме и да се није ишло на привремено финансирање. Опозиција није у праву када тврди да су процедуре прекршене", наглашава Чубриловић.

Када је ријеч о посљедњих десет година, подсјећа он, само два пута - и то 2012. и 2016. године, буџет је у процедуру ишао прво у нацрту, а по хитној процедури је усвојен 2007, 2010, 2013, 2014. и 2015. године.

"Након ових статистичких података, јасно је да опозиција није имала адекватан аргумент за неучествовање у раду Народне скупштине", сматра Чубриловић.

Он напомиње да Влада и Народна скупштина Републике Српске усаглашавају програм рада на почетку године и да динамика рада парламента, углавном, зависи од темпа извршне власти која законодавцу доставља законе и друге акте.

"Пратили смо ту динамику на прави начин и сједнице су заказиване чим би добили довољно материјала потребних за то", наводи предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Сарадњу Народне скупштине са парламентима у окружењу Чубриловић оцјењује као одличну.

"Недавно сам боравио у парламенту Мађарске, прије тога у парламентима италијанских и аустријских регија, у парламенту Санкт Петербурга и многим другим.

Прошлог мјесеца, потписан је Меморандум о сарадњи служби Народне скупштине Републике Српске и Скупштине Аутономне Покрајине Војводина. Наравно, потребно је нагласити изврсну сарадњу са Народном скупштином Србије", истакао је Чубриловић.

Он каже да ће Народна скупштина у овој години, која је и изборна, доносити системске законе и изражава наду да се политичка борба неће на ружан и деструктиван начин са предизборних скупова преносити у парламент.

"Постоји стара пословица која каже да онај ко има аргументе нема потребу да виче кад говори, а Народна скупштина јесте мјесто у ком се води демократска битка укрштањем аргумената.

Надам се да ће то бити најјаче оружје свих учесника избора и да ћемо успјешно окончати мандат деветог сазива Народне скупштине", рекао је Чубриловић у интервјуу Срни.

(Срна)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

О цему ви

02.01.2018 08:47

Најбоље рецено "системске законе" у сустини законе који одговарају систему а не привреди и друству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хихи

02.01.2018 09:23

Ма ви сте у свему најбољи и по законима усвојеним и којекаквим глупостима ил сте најнизи по платама за раднике у окрузењу којим дајете..тј не дајете...за 10 сетак година кад сви одемо сами себи одредјујте законе и усвајајте јер неце бит висе људи на овим просторима...дабогда поцркали у овој години ..мислим на политицаре..а раји зелим сретну нову годину..уз доскоцицу куд који мили моји..фурај моо..хихихи

Name

Доле Цубри

02.01.2018 09:58

Системске законе за папцине какав је и сам!

Name

Вуле

02.01.2018 08:54

Драги мој цубриловицу, ти си вирус и болест уз предсједника рс који су се десили српском народу. Неспособан,манипулативан,не разумијес вријееме у ком зивис . Ти си себицан и безобразан. Пензиониси се . Пусти људе да зиве. Промовиси људе од струке а не улизице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вуле

02.01.2018 09:21

Пуно нас тако мисли. Браво за коментар.

Name

Селим се

02.01.2018 10:04

Није он тако неспособан јеси видео фирме његове како харају по рс.

Name

А резултати рада?

02.01.2018 10:06

Па зар Цубро јос није дао оставку? Требало би то да уради док не постане касно.

Name

Реxпект

02.01.2018 10:53

коментар на мјесту .

Name

055

02.01.2018 08:54

И зсдњој будали је јасно да у изборној години нема конструктивног рада и системских ресења вец је све у функцији кампање,а и у претходном периоду било је само силовање воље народа од групе криминалаца и купљене стоке,папака како их они од миља зову!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

02.01.2018 08:55

Мене као обичног човјека ова вијест о доношењу системских закона је много обрадовала и испунила оптимизмом. Ово је значајно за наш живот, нашу економију, за наш положај у свијету. Системски закони ће свакако побољшати квалитет живота становништва РС и не само да ће спријечити даљни одлив радничке класе у иностранство већ ће намамити и оне који су отишли да се врате и то тако масовно да ће се стварати невиђене гужве на границама гдје ће се сатима и данима чекати на улазак у државу благостање у којој су се напокон почели доносити системски закони. ЖИВЈЕЛИ СИСТЕМСКИ ЗАКОНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Синy боy

02.01.2018 09:23

Је ли се ти то зезас или си луд?

Name

Вуле

02.01.2018 09:24

Синнy боy,☺☺☺☺. Свака на мјесту. Висе смисла има твој хумор у 10 реценица него њиховог засједања годину дана.

Name

Др Даба

02.01.2018 09:22

Цувриловиц казе,,народ не воли неред и хаос. Ако имате неког одведите га на на Паприковац у клиницки центар па да видите Титаник узиво.Пред избире се Баба сминка а село гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

02.01.2018 09:26

Опзицију овога пута послати у историју издајника! Недозволити висе од 15% гласова.. Народ је видио њихову похлепу. Зивио нам нас Предсједник! Зивјела наса Скупстина! Зивјела РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

02.01.2018 10:09

ПОД ХИТНО ИДИ ДОКТОРУ. ТЕБИ НИЈЕ ДОБРО.

Name

Борац Рс

02.01.2018 10:22

Мора да си дезертер као милорад и остали секташи у снсду

Name

Борац Рс

02.01.2018 10:22

Мора да си дезертер као милорад и остали секташи у снсду

Name

Плава вода

02.01.2018 09:39

За оне који су заборавили.Овај лик је био министар саобраћаја и веза,када је у РС направљен најскупљи ауто пут по километру у свијету,кроз плодно Лијевче поље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратник

02.01.2018 10:27

Долази време када ће ова црвена куга иза решетака где им је место.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недељко

02.01.2018 11:03

Цубриловицу донеси закон дасе плате дрзавних функцијонера смање за од 20 до 40 посто ондацес донети добре законе полавас ни толико нисте заслузили само дјаба примате плате имавас тамо и кусати и репати да ниста не радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

02.01.2018 12:36

Јесте парламент је најефикасни јос ако опозиција напусти скупстину брзином свјетлости се усваја свесто баја казе ови посланици из владајуце коалиције све цутолози нико неманиста реци немају своје ја нису ни људи ко востане фигуре. Све го лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

02.01.2018 13:29

КРАВАТА ИМАШ ПОЗИВ ОД СРБА ИЗ ХАМИЛТОНА.ДОСТА СИ ЛАГАО.СРАМОТО КОЧИЦА СИ ПРОДАО РАДОЈИЧИЋУ ЗА КРАВАТУ.

Name

БОБА

02.01.2018 15:02

ВАШЕ РУКЕ ЋЕ ДОНИЈЕТИ ШТА ВИ ЗАЖЕЛИТЕ И ЗА ВАШУ КОРИСТ. ПЕДЕСЕТ ПОСТО СТАНОВНИШТВА ВАС ПОСМАТРА.КОЈА БАХАТОСТ. ДА ЛИ СЕ БОЈИТЕ ПЕРИОДА КОЈИ ВАС ЧЕКА .ТО ШТО РАДИТЕ НЕМА ВЕЗЕ СА НАРОДОМ НА КОНТО КОЈИХ СТЕ ДОБИЛИ ИЗБОРЕ. СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ