Интервју - Огњен Ожеговић: Трновит пут, гинем за Партизан!

Одавно један трансфер није подигао толико прашине у српском фудбалу као долазак Огњена Ожеговића у Партизан.  О свом трновитом путу причао је уочи зимске паузе.

Фудбал 03.01.2018 | 21:00
Интервју - Огњен Ожеговић: Трновит пут, гинем за Партизан!
Момак из босанске Градишке, преко локалне Козаре и бањалучког Борца стигао је до омладинског погона Црвене звезде, али није добио жељену шансу на "Маракани". Годинама је пробијао кроз суперлигаше Банат, Вождовац, Рад, Јагодину, Борац и Војводину, да би 2016. стигао до Кине.

Вратио се исте године и заиграо за Чукарички, где је "експлодирао" и са 20 голова на 36 утакмица стигао до репрезентативног дреса. Протеклог лета се најављивало да би могао да се врати у Звезду, али је на крају завршио у редовима највећег ривала.

"Од кад сам дошао у Партизан поставио сам одређене циљеве. Неке нисам испунио, неке јесам. Један од њих је да помогнем клубу да уђе у нокаут фазу Лиге Европе, што смо и остварили. Десило се да је мој гол против Јанг Бојса био одлучујући, али то не стављам у првим план", рекао је Ожеговић.

Није му било лако, напротив, ниједном новом играчу није био тако тежак почетак у Хумској. Од прве спекулације да би могао да стигне у Хумску кренула је лавина противљења навијача, посебно због Огњенове изјаве током лета да сања титулу са Звездом као страствени "Делија".

"Био је трновит пут, што се каже. Нисам дуго чекао да прођем такав пут и да се изборим за своје име, али било је тешко. Хвала саиграчима и свим људима који су били уз мене све време и давали ми подршку. Тај притисак не може да се опише, колики је у том тренутку био. Нисам посустао, нисам пао, био сам јачи и из тога свега изашао као победник. Однос са навијачима је одличан, волео бих да сваког дана буде све бољи. То зависи од мојих игара и залагања на терену, што никад неће бити спорно", истакао је Огњен.

У међувремену, постигао је седам голова на 23 наступа за Партизан, а гол је знао и да прослави љубећи грб тима из Хумске.

"То је била порука да ћу за Партизан да гинем на свакој утакмици и дати свој максимум и да ћу какво год они имали мишљење о мени ја на сваком мечу показивати да живим за Партизан и да је то моја породица", објашњава Ожеговић.

Данас, три месеца по доласку у Хумску, уверен је да је донео идеалну одлуку.

"Први пут кад сам добио позив Партизана у глави ми је било само како ћу раскинуту предуговор који сам потписао са једним руским клубом. Нисам размишљао ниједну секунду да ли ћу да дођем у Партизан. Видео сам се у клубу. То ми је до сада сигурно најбољи потез у каријери. Али ово што сам до сад урадио у Партизану није ни 50 одсто онога што ја могу. Мислим да ћу тек од зиме бити много бољи. Знам то по себи. Сигуран сам и да ће екипа бити много уигранија. Неки играчи су дошли тек после десетак кола сезоне. Кад прођемо сви припреме заједно можемо много боље", додаје нападач црно-белих.

Партизан је јесен завршио пласманом у нокаут фазу Лиге Европе, али је остао горак укус у устима због девет бодова заостатка за Црвеном звездом у Суперлиги.

"И прошле сезоне је била велика разлика, па се смањила. Има још много да се игра. Бодови ће да се поделе, биће још један дерби, још јаких утакмица. Нас не треба отписивати, нећемо се предати до последњег кола", каже Ожеговић.

Упркос добрим резултатима у Европи, јавност није презадовољна наступима црно-белих у првом делу сезоне. Било је доста осцилација у екипи Мирослава Ђукића.

"Имамо 40 утакмица у полусезони која траје 3-4 месеца. У Енглеској нису одиграли толико утакмица, а ми имамо број играча као један енглески полутим. Много смо исцрпљени, уморни. Против Јанг Бојса смо се и емотивно испразнили. Мислим да је пауза дошла у правом тренутку, али тај пад који се десио у игри неће дуго трајати. То је само привремени умор и остаће само на томе. Када је било најпотребније ми смо показали да смо најјачи. Добили смо утакмице које смо морали да победимо. Нема проблема ни колектива, ни игре, него пролазна фаза", каже голгетер Партизана.

На старту пролећног дела црно-беле очекује велики изазов у Европи, чешка Викторија Плзењ.

"Искрено мислим да можемо да победимо. Ја сам играо против Викторије са Војводином. Изгубили смо само зато што смо их потценили. Поред многих већих екипа које смо могли да добијемо, извукли смо Плзењ, па смо ушли у утакмицу опуштено. Кад смо заиграли мало озбиљније показали смо да смо бољи од њих. Ако будемо задржали став с којим смо ушли у групну фазу, мислим да неће бити проблема са Викторијом", уверен је Ожеговић.

Доста се током јесени спекулисало како ће функционисати напад Партизана са Ожеговићем и Леандром Тавамбом, који је наводно на излазним вратима Хумске.

"Тавамба је добар дечко и још бољи играч. Не знам шта је његов план и жеља, али би било добро за нас да остане да се заједно боримо у Европи и за првенство. Али не зависи све од нас двојице, као што шеф стално говори морамо бити колектив, компактни, не можемо очекивати да двојица или тројица играча носе Партизан него да будемо сви заједно и у нападу и у одбрани. Надам се да ће остати и да ћемо бити још ефикаснији у следећем делу сезоне", каже Ожеговић.

Од њега се од првог минута у црно-белом дресу очекивало да замени Уроша Ђурђевића, најбољег стрелца тима из прошле сезоне и једног од најзастлужнијих за дуплу круну.

"Не знам да ли сам га заменио на прави начин, али нисам ни дошао да га заменим. Он је један тип играча, има свој стил игре, ја сам други. Ни у једну утакмицу не улазим да постигнем гол, а да екипа одигра лоше. Даћу сваки пут максимум и у нападу и у одбрани, погинућу на терену. Колико могу да голова дам време ће показати, то је само до мене, а на вама да оцените колико сам био индивидуално добар. У колективној игри пружам доста и пружаћу још више", рекао је Ожеговић.

"Добри смо другари, често се чујемо. Саветовао ме највише како психолошки да поднесем притисак, како да се изборим с њим. То је најважније за играча Партизана. Да се не задовољава малим стварима, да стално тражи победу. Тога сам и сâм свестан", додао је нападач Партизана.

У претходна три месеца је својим играма задобио поверење "гробара".

"Навијачима поручујем да остану какви јесу, да нас подржавају у свакој утакмици, и у победи и у поразу, као у Крушевцу. Када смо губили 1:0 на полувремену, дали су нам огромну подршку која нас невероватно диже. Жао ми је што нису били на утакмици против Динама из Кијева (2:3), убеђен сам не да не бисмо изгубили, него не би одиграли ни нерешено. Дали бисмо још један гол у другом полувремену да су они били ту. А ја им обећавам да ћемо им вратити на најбољи могући начин", закључио је Ожеговић.

Навијачи

Није лако бити спортиста, посебно фудбалер у Србији, пре свега када играш за неки од два највећа клуба.

"Свим људима у Србији који воле спорт поручујем само да буду разумнији, да схвате да смо и ми људи од крви и меса, да можемо да погрешимо, да изгубимо, будемо лоши на терену. Да нас не осуђују. И ми имамо родитеље који нас гледају и ти људи имају своју децу и сигурно не би желели да их неко вређа и спутава. Невероватно је у једном тренутку будемо најбољи, а после Напретка такве речи говоре да је то ужасно, да људи могу бити тако сујетни и тако нас омаловажавају. То нису прави људи фудбала и који воле спорт. Није битно да ли је Партизан у питању, већ генерално спортисти", рекао је Ожеговић.

Репрезентација

Сваки српски фудбалер биће посебно мотивисан у првој половини 2018. године. На лето је на програму Светско првенство, после осам година учествоваће и Србија, а с обзиром на форму нападача, Ожеговић има разлога да се нада позиву у тим "Орлова".

"Надам се, као и сваки професионални фудбалер који игра у Партизану или Звезди. Зависи доста од мене, од мог рада. Ако људи који буду одлучивали о томе мисле да моја форма, коју покажем у следећој полусезони, буде задовољавала позив на СП, сигурно да ми је то један од циљева. То би био врхунац моје каријере. Бразил је фаворит за пролазак, а Швајцарска и Костарика су подједнаке. Можемо играти са оба тима. Биће занимљива борба за друго место. Мислим да имамо велике шансе", рекао је Ожеговић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар